Nabyłem kilka miesięcy takiego philipsa 540B - produkcja okupacyjna.
Był przerobiony na zasilanie sieciowe, skrzynka pomalowana była lakierem bezbarwnym, fornir w bardzo dobrym stanie.
Usunąłem radosną twórczość jakiegoś Niemca (sądząc po użytych podzespołach ) przerobiłem połączenia pod chassis zgodnie z schematem, dałem właściwe bateryjne lampy, no i oczyściłem skrzynkę i wypoliturowałem. W radioodbiorniku brakuje oryginalnego znaczka philipsa, dwu pokręteł i tylnej scianki, ale i tak jestem zadowolony z efektu.. Tylną ściankę jakoś wyrzeźbię, gorzej z pokrętłami. Niestety Kolega z RetroRTV coś ostatnio zamilkł i nie mam gdzie dorobić kopii ;-(
Może ktoś z Kolegów miał z nim ostatnio kontakt?
Philips 540B
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
Philips 540B
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 2500...3124 posty
Re: Philips 540B
Piękne radio, zawsze pozytywnie zaskakują mnie renowacje jakie Kolega wykonuje, skrzynka wyszła super.
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
- 2500...3124 posty
Re: Philips 540B
Dorobiłem dwa brakujące pokrętła. Wyszły trochę mniejsze, bo z żywicy poliestrowej, ale na razie lepsze takie jak nic.
Forma z żelatyny. Do nauki idealna. Teraz pomyślę o formie z silikonu i odlewów z żywicy poliuretanowej
Forma z żelatyny. Do nauki idealna. Teraz pomyślę o formie z silikonu i odlewów z żywicy poliuretanowej

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wołyń 1943. Pamiętamy!