ciekawe radio
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Radyjko tego babuszki to mi się nie podoba - moze dlatego, że zraziłem się do faceta kiedyś.
Ale na ten egzemplarz z Bydgoszczy to ostrzę sobie zęby - mam niejasne wrażenie, iż ten tubowy głośnik może być do kompletu (tylko jego cena
) - moze da się go kupić niedrogo (radyjko - bo na głosnik nie liczę)
Pozdroofki
Ale na ten egzemplarz z Bydgoszczy to ostrzę sobie zęby - mam niejasne wrażenie, iż ten tubowy głośnik może być do kompletu (tylko jego cena

Pozdroofki
IdeL
-
- moderator
Re: ciekawe radio
Ten to chyba jest jakaś samoróbka
A na tym się nawet jakaś firma podpisała, średnio ciekawa niestety. Ten drugi to nie wiem, ale takie skrzynkowce 'no name' to i 100E nie kosztują w Raichu, więc specjalna okazja to nie jest, choć ładny za to on jest.
-
- 500...624 posty
Brak tabliczki o niczym nie świadczy - musze przyznać, że obserwując ebay jakoś nie miałem dotychczas szczęścia kupić skrzynkowca z lampami za 100EUR - zawsze było drożej i to dużotszczesn pisze: ale takie skrzynkowce 'no name' to i 100E nie kosztują w Raichu, więc specjalna okazja to nie jest, choć ładny za to on jest.

Pozdroofki
IdeL
-
- moderator
Ale tam jets brak tabliczki ze wszytkim - opisem gałek, gniazd firmy, typu. Czyli albo to była domowa produkca, albo jakaś warsztatowa, czyli też de fakto samoróbka. A przyglądaj się Ebayowi, tak z pół roku temu było takich radyjek mnóstwo. A sam jakiś czas temu kupiłem fajnego Owina z 1931 roku (bezgłośnikowego) za 60 Euro. Niestety okazało się, że pomimo prawie idealnego stanu miał spalony tranansformator.IdeL pisze:Brak tabliczki o niczym nie świadczy - musze przyznać, że obserwując ebay jakoś nie miałem dotychczas szczęścia kupić skrzynkowca z lampami za 100EUR - zawsze było drożej i to dużo :cry: :cry: - choć nie wykluczam, iz szczęście mi być może za bardzo nie dopisywało :(tszczesn pisze: ale takie skrzynkowce 'no name' to i 100E nie kosztują w Raichu, więc specjalna okazja to nie jest, choć ładny za to on jest.
-
- 500...624 posty
"Łe tam" ... transformator.... Zazdroszczę Ci. Za tę cenę to jak za darmo ...- miał wszystkie lampytszczesn pisze:A sam jakiś czas temu kupiłem fajnego Owina z 1931 roku (bezgłośnikowego) za 60 Euro. Niestety okazało się, że pomimo prawie idealnego stanu miał spalony tranansformator.

IdeL
-
- 3125...6249 postów
Polecam zwiedzić tę stronkę:
http://www.schmarder.com/radios/tube/index.htm
i jeszcze tu:
http://www.schmarder.com/radios/tube/4-tube.htm
Co wy na to ?
http://www.schmarder.com/radios/tube/index.htm
i jeszcze tu:
http://www.schmarder.com/radios/tube/4-tube.htm
Co wy na to ?
-
- moderator
Tak, choć nie za bardzo sprawne (zużyte). W sumie potrzebny mi specjalnie nie jest (bo nie jest polski), ma jeszcze dwie wady - kompletny brak gał i wyławany fragment skali (ta bekalitowa 'podkówka' pod skalą, tak, że mu ośkę widać). Sama skala jest podkowiasta jak trzeba, w środku aż sześć lamp i tylna ścianka.IdeL pisze:"Łe tam" ... transformator.... Zazdroszczę Ci. Za tę cenę to jak za darmo ...- miał wszystkie lampy :?:tszczesn pisze:A sam jakiś czas temu kupiłem fajnego Owina z 1931 roku (bezgłośnikowego) za 60 Euro. Niestety okazało się, że pomimo prawie idealnego stanu miał spalony tranansformator.
-
- 500...624 posty
-
- 500...624 posty
Ja tam patriotą nie jestemtszczesn pisze:Tak, choć nie za bardzo sprawne (zużyte). W sumie potrzebny mi specjalnie nie jest (bo nie jest polski)

Brak gałek to spora wada, bakelit jest do zregenerowania (nieźle daje sie uzupełniać jego braki dobarwionym distalem (nie jest przezroczysty) - tylko dobrze jest zrobić "zbrojenie" i utwardzić w piekarniku (to nie żart)tszczesn pisze: ma jeszcze dwie wady - kompletny brak gał i wyławany fragment skali (ta bekalitowa 'podkówka' pod skalą, tak, że mu ośkę widać). Sama skala jest podkowiasta jak trzeba, w środku aż sześć lamp i tylna ścianka.
Sześciolampówka - fiu,fiu - Panie toś trafiłeś fajne radyjko

IdeL