ciekawe radio

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: IdeL »

Radyjko tego babuszki to mi się nie podoba - moze dlatego, że zraziłem się do faceta kiedyś.
Ale na ten egzemplarz z Bydgoszczy to ostrzę sobie zęby - mam niejasne wrażenie, iż ten tubowy głośnik może być do kompletu (tylko jego cena :o ) - moze da się go kupić niedrogo (radyjko - bo na głosnik nie liczę)

Pozdroofki
IdeL
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: ciekawe radio

Post autor: tszczesn »

Ten to chyba jest jakaś samoróbka
A na tym się nawet jakaś firma podpisała, średnio ciekawa niestety. Ten drugi to nie wiem, ale takie skrzynkowce 'no name' to i 100E nie kosztują w Raichu, więc specjalna okazja to nie jest, choć ładny za to on jest.
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

tszczesn pisze: ale takie skrzynkowce 'no name' to i 100E nie kosztują w Raichu, więc specjalna okazja to nie jest, choć ładny za to on jest.
Brak tabliczki o niczym nie świadczy - musze przyznać, że obserwując ebay jakoś nie miałem dotychczas szczęścia kupić skrzynkowca z lampami za 100EUR - zawsze było drożej i to dużo :cry: :cry: - choć nie wykluczam, iz szczęście mi być może za bardzo nie dopisywało :(

Pozdroofki
IdeL
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

IdeL pisze:
tszczesn pisze: ale takie skrzynkowce 'no name' to i 100E nie kosztują w Raichu, więc specjalna okazja to nie jest, choć ładny za to on jest.
Brak tabliczki o niczym nie świadczy - musze przyznać, że obserwując ebay jakoś nie miałem dotychczas szczęścia kupić skrzynkowca z lampami za 100EUR - zawsze było drożej i to dużo :cry: :cry: - choć nie wykluczam, iz szczęście mi być może za bardzo nie dopisywało :(
Ale tam jets brak tabliczki ze wszytkim - opisem gałek, gniazd firmy, typu. Czyli albo to była domowa produkca, albo jakaś warsztatowa, czyli też de fakto samoróbka. A przyglądaj się Ebayowi, tak z pół roku temu było takich radyjek mnóstwo. A sam jakiś czas temu kupiłem fajnego Owina z 1931 roku (bezgłośnikowego) za 60 Euro. Niestety okazało się, że pomimo prawie idealnego stanu miał spalony tranansformator.
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

tszczesn pisze:A sam jakiś czas temu kupiłem fajnego Owina z 1931 roku (bezgłośnikowego) za 60 Euro. Niestety okazało się, że pomimo prawie idealnego stanu miał spalony tranansformator.
"Łe tam" ... transformator.... Zazdroszczę Ci. Za tę cenę to jak za darmo ...- miał wszystkie lampy :?:
IdeL
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

IdeL pisze:
tszczesn pisze:A sam jakiś czas temu kupiłem fajnego Owina z 1931 roku (bezgłośnikowego) za 60 Euro. Niestety okazało się, że pomimo prawie idealnego stanu miał spalony tranansformator.
"Łe tam" ... transformator.... Zazdroszczę Ci. Za tę cenę to jak za darmo ...- miał wszystkie lampy :?:
Tak, choć nie za bardzo sprawne (zużyte). W sumie potrzebny mi specjalnie nie jest (bo nie jest polski), ma jeszcze dwie wady - kompletny brak gał i wyławany fragment skali (ta bekalitowa 'podkówka' pod skalą, tak, że mu ośkę widać). Sama skala jest podkowiasta jak trzeba, w środku aż sześć lamp i tylna ścianka.
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

fugasi pisze: Co wy na to ?
Amerykanie lubują się w takich współczesnych produkcjach
IdeL
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

tszczesn pisze:Tak, choć nie za bardzo sprawne (zużyte). W sumie potrzebny mi specjalnie nie jest (bo nie jest polski)
Ja tam patriotą nie jestem :D
tszczesn pisze: ma jeszcze dwie wady - kompletny brak gał i wyławany fragment skali (ta bekalitowa 'podkówka' pod skalą, tak, że mu ośkę widać). Sama skala jest podkowiasta jak trzeba, w środku aż sześć lamp i tylna ścianka.
Brak gałek to spora wada, bakelit jest do zregenerowania (nieźle daje sie uzupełniać jego braki dobarwionym distalem (nie jest przezroczysty) - tylko dobrze jest zrobić "zbrojenie" i utwardzić w piekarniku (to nie żart)

Sześciolampówka - fiu,fiu - Panie toś trafiłeś fajne radyjko :!:
IdeL