Odnowienie skali

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
pawloz
10...14 postów
10...14 postów

Odnowienie skali

Post autor: pawloz »

Witam i pozdrawiam wszystkich
Jaką farbę użyć do renowacji skali. Stara farba jest popękana.
Alek

Post autor: Alek »

W praktyce regeneracja takiej skali chyba nie jest możliwa. Zobaczymy jeszcze co Tomek napisze. Wpisz w "szukaj" hasło "skala", "skali" , "skale" a powinno parę wątków wyskoczyć.
pierwszy

Re: Odnowienie skali

Post autor: pierwszy »

pawloz pisze:Witam i pozdrawiam wszystkich
Jaką farbę użyć do renowacji skali. Stara farba jest popękana.
Jaka metoda chcesz zrobic renowacji skali? Teoretycznie kazda farba sie nadaje ktora sie trzyma na szkle. To nie farba jest glownym problemem.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pawloz
10...14 postów
10...14 postów

Odnowienie skali

Metoda ????? Poprostu chcę uzupełnić odpryski farby.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Odnowienie skali

Post autor: tszczesn »

pawloz pisze:Metoda ????? Poprostu chcę uzupełnić odpryski farby.
Spróbuj dowolną farbą trzymającą się szkła, raczej nie w sprayu (bo ona się rozchodzi w powietrzu i osiada gdzie nie trzeba), ale raczej nie będziesz zadowolony z efektu. Nie znalazłem do tej pory innej metody na regenerację skali niż zrobienie jej na nowo od zera.
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: IdeL »

tempera dobrze trzyma sie szkła - tyle, że po pięćdziesięciu latach zaczyna odłazić (malarstwo ludowe na szkle w wielkopolsce uskuteczniano temperą) - osobiście poszedłbym do sklepu "artystycznego" kupił oleje (farby) - ale nie do ścian czy okien tylko artystyczne w tubkach i flaszkę terpentyny i domalował zaostrzoną zapałką brakujace "conieco" - tylko uwaga olej długo schnie - nawet tydzień.
Robota mordercza (robiłem to kiedyś na skali od PIONIERA) - przy popularnych odbiornikach nieopłacalna - generalnie tylko przy niewielkich ubytkach można sie w to pobawić. Tam gdzie wytarto pół skali (nawet 1/6) szkoda zachodu - lepiej poszukać nowej albo jakieś sito uskutecznicć na podstawie wzorca (zdaje się, że tszczesn robił wzorce - ładne wg mojej oceny - wiec Ci na pewno powie co i jak)

Pozdroofki
IdeL
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Skale o tle czarnym, np. takie stosowane w polskich odbiornikach MazurII, Etiuda itp. naprawiałem czarnym pisakiem olejnym (takim do rysowania ścieżek na płytkach do obwodów drukowanych). Da się w ten sposób usunąć wszelkie spękania i odpryski, które psują wygląd po podświetleniu skali żaróweczką (po włączeniu odbiornika). Oczywiście nie naprawi się w ten sposób całej skali, ani nie uzupełni ubytków w napisach i innych kolorowych częściach skali.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

A'propos sklepu plastycznego :idea: to są tam specjalne farby do szkła.
Moja dziewczyna maluje na szkle i stąd ta wiedza.
Trzymają się szkła zadziwiajaco, z niczym (chyba) nie wchodzą w reakcję, bezzapachowe.
Tyle że są nieco transparentne, tak, że jak zaświeci się żarówka to może przy jednokrotnym pokryciu będzie widać różnicę.

Pozdrawiam.
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
pawloz
10...14 postów
10...14 postów

Odnowienie skali

Wielkie dzięki za podpowiedzi (mazak do płytek jest rewelacyjny)

Pozdrawiam
pawloz