Witam i pozdrawiam wszystkich
Jaką farbę użyć do renowacji skali. Stara farba jest popękana.
Odnowienie skali
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Odnowienie skali
Jaka metoda chcesz zrobic renowacji skali? Teoretycznie kazda farba sie nadaje ktora sie trzyma na szkle. To nie farba jest glownym problemem.pawloz pisze:Witam i pozdrawiam wszystkich
Jaką farbę użyć do renowacji skali. Stara farba jest popękana.
Pozdrawiam
-
- 10...14 postów
Odnowienie skali
Metoda ????? Poprostu chcę uzupełnić odpryski farby.
-
- moderator
Re: Odnowienie skali
Spróbuj dowolną farbą trzymającą się szkła, raczej nie w sprayu (bo ona się rozchodzi w powietrzu i osiada gdzie nie trzeba), ale raczej nie będziesz zadowolony z efektu. Nie znalazłem do tej pory innej metody na regenerację skali niż zrobienie jej na nowo od zera.pawloz pisze:Metoda ????? Poprostu chcę uzupełnić odpryski farby.
-
- 500...624 posty
tempera dobrze trzyma sie szkła - tyle, że po pięćdziesięciu latach zaczyna odłazić (malarstwo ludowe na szkle w wielkopolsce uskuteczniano temperą) - osobiście poszedłbym do sklepu "artystycznego" kupił oleje (farby) - ale nie do ścian czy okien tylko artystyczne w tubkach i flaszkę terpentyny i domalował zaostrzoną zapałką brakujace "conieco" - tylko uwaga olej długo schnie - nawet tydzień.
Robota mordercza (robiłem to kiedyś na skali od PIONIERA) - przy popularnych odbiornikach nieopłacalna - generalnie tylko przy niewielkich ubytkach można sie w to pobawić. Tam gdzie wytarto pół skali (nawet 1/6) szkoda zachodu - lepiej poszukać nowej albo jakieś sito uskutecznicć na podstawie wzorca (zdaje się, że tszczesn robił wzorce - ładne wg mojej oceny - wiec Ci na pewno powie co i jak)
Pozdroofki
Robota mordercza (robiłem to kiedyś na skali od PIONIERA) - przy popularnych odbiornikach nieopłacalna - generalnie tylko przy niewielkich ubytkach można sie w to pobawić. Tam gdzie wytarto pół skali (nawet 1/6) szkoda zachodu - lepiej poszukać nowej albo jakieś sito uskutecznicć na podstawie wzorca (zdaje się, że tszczesn robił wzorce - ładne wg mojej oceny - wiec Ci na pewno powie co i jak)
Pozdroofki
IdeL
Skale o tle czarnym, np. takie stosowane w polskich odbiornikach MazurII, Etiuda itp. naprawiałem czarnym pisakiem olejnym (takim do rysowania ścieżek na płytkach do obwodów drukowanych). Da się w ten sposób usunąć wszelkie spękania i odpryski, które psują wygląd po podświetleniu skali żaróweczką (po włączeniu odbiornika). Oczywiście nie naprawi się w ten sposób całej skali, ani nie uzupełni ubytków w napisach i innych kolorowych częściach skali.
-
- 625...1249 postów
A'propos sklepu plastycznego
to są tam specjalne farby do szkła.
Moja dziewczyna maluje na szkle i stąd ta wiedza.
Trzymają się szkła zadziwiajaco, z niczym (chyba) nie wchodzą w reakcję, bezzapachowe.
Tyle że są nieco transparentne, tak, że jak zaświeci się żarówka to może przy jednokrotnym pokryciu będzie widać różnicę.
Pozdrawiam.

Moja dziewczyna maluje na szkle i stąd ta wiedza.
Trzymają się szkła zadziwiajaco, z niczym (chyba) nie wchodzą w reakcję, bezzapachowe.
Tyle że są nieco transparentne, tak, że jak zaświeci się żarówka to może przy jednokrotnym pokryciu będzie widać różnicę.
Pozdrawiam.
Robert SP5RF
-
- 10...14 postów
Odnowienie skali
Wielkie dzięki za podpowiedzi (mazak do płytek jest rewelacyjny)
Pozdrawiam
pawloz
Pozdrawiam
pawloz