To może mała zagadka
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 2500...3124 posty
To może mała zagadka
Na jakim instrumencie gra ten pan i co w tym instrumencie jest szczególnego.
(Pan wyraził zgodę na pokazanie tego zdjęcia)
(Pan wyraził zgodę na pokazanie tego zdjęcia)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
-
- 6250...9374 posty
Re: To może mała zagadka
Skrzypce elektryczne. Samoróbka?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 3125...6249 postów
Zapewne z ruskiego czołgu zrobione. 

-
- 2500...3124 posty
Owszem skrzypce, nawet chyba samoróbka, a raczej egzemplarz doświadczalny i prototypowy.
Szczególny w tym instrumencie jest przetwornik, działający niby na ogólnie znanych zasadach ale jednak "trochę " inny.
A w czym ta inność polega??
Pan twierdzi, że rozwiązanie posiada patent.
Szczególny w tym instrumencie jest przetwornik, działający niby na ogólnie znanych zasadach ale jednak "trochę " inny.
A w czym ta inność polega??
Pan twierdzi, że rozwiązanie posiada patent.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
-
- 625...1249 postów
Przepiekny junk-art. Serio. Srubka jak wisienka na torcie
Jesli to jest w ogole przetwornik magnetyczny, a na taki wyglada, to do twojego opisu by najpredzej cos a'la Lace Sensor pasowalo - malo zwojow na samym przetworniku plus trafko podwyzszajace sygnal i ewentualnie wbudowany w instrument przedwzmacniacz.

'All the stars in the north are dead now.'
-
- 2500...3124 posty
Prawie dobrze.LuC pisze: wt, 18 października 2022, 23:02 Przepiekny junk-art. Serio. Srubka jak wisienka na torcieJesli to jest w ogole przetwornik magnetyczny, a na taki wyglada, to do twojego opisu by najpredzej cos a'la Lace Sensor pasowalo - malo zwojow na samym przetworniku plus trafko podwyzszajace sygnal i ewentualnie wbudowany w instrument przedwzmacniacz.
W tym przetworniku w ogóle brak cewek.
Rolę cewki pełni sama struna. A śrubka zdaje się tylko pomogła skorygować brzmienie jednej struny.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
-
- 2500...3124 posty
W uzupełnieniu mogę napisać, że autor rozwiązania własnie demonstruje swój wynalazek i zdaniem mojego ucha gra to jak bardzo dobre skrzypce.
Gra na skrzypcach nie jest jego zawodem ale robi to świetnie. Zresztą również ładnie śpiewa, a właśnie miałem okazję posłuchać jak śpiewał w duecie
z https://encyklopediateatru.pl/osoby/4551/zbigniew-sass
Gra na skrzypcach nie jest jego zawodem ale robi to świetnie. Zresztą również ładnie śpiewa, a właśnie miałem okazję posłuchać jak śpiewał w duecie
z https://encyklopediateatru.pl/osoby/4551/zbigniew-sass
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
-
- 625...1249 postów
Dobrze kombinuje ze w przypadku instrumentow strunowych tracanych, to rozwiazanie by sie nie sprawdzilo?
-
- 2500...3124 posty
Mieliśmy takie spotkanie ludzi, którzy "kiedyś" się znali, a niektórzy znają się do dziś.
oprócz wspomnianych kolegów był również kolega który w przerwach rozmowy między znajomymi zabawiał nas gitarą.
Było wspomniane, że jemu też coś takiego będzie zrobione.
Gotowego takiego rozwiązania nie widziałem i ponieważ gitary w rekach nie trzymałem więc nie interesowałem się szxczegółowo.
oprócz wspomnianych kolegów był również kolega który w przerwach rozmowy między znajomymi zabawiał nas gitarą.
Było wspomniane, że jemu też coś takiego będzie zrobione.
Gotowego takiego rozwiązania nie widziałem i ponieważ gitary w rekach nie trzymałem więc nie interesowałem się szxczegółowo.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
-
- 2500...3124 posty
nie tylko mnie zainteresowały skrzypce.
Własnie dostałem zdjęcia od kolegi wśród których jest takie.
Mam nadzieję, że się nie obrazi.
Własnie dostałem zdjęcia od kolegi wśród których jest takie.
Mam nadzieję, że się nie obrazi.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
-
- 625...1249 postów
To ja sie moze wytlumacze, z przypuszczenia o problemy z gitarami w tym rozwiazaniu. W klasycznym przetworniku magnetycznym, za poziom sygnalu indukowany w tymze odpowiadaja 2 zmienne zalezne od samego przetwornika. Ilosc zwojow cewki i sila pole generowane przez magnes. Jako ze podajesz ze w rozwiazaniu znajomego struna jest zwojem, to przyjalem ze aby sygnal zwiekszyc do poziomu zdatnego do dalszego wzmocnienia/obrobki trzeba uzyc (znacznie) mocniejszego magnesu. A to w gitarach potrafi powodowac problemy bo zbyt mocne pole magnetyczne wplywa niekorzystnie na wibracje wolno drgajacej struny - i co ciekawe problem ten wystepuje nie tylko w takich oklepanych sytuacjach typu gryfowy singiel w stratocasterze, ustawiony w bardzo malej odleglosci od strun (no taki przyklad co kazdy gitarzysta zalapie - ale potrafi sie ujawnic w przypadku przetwornika w pozycji pod mostkiem, jesli ten jest wyposazony w mocny magnes, a dodatkowo elementy samego mostka (zwlaszcza siodelka) wykonane sa z ferromagnetyka. W skrzypcach wibracje struny sa napedzane smyczkiem, wiec problemu nie ma.
-
- 2 posty
Drodzy przyjaciele. W zasadie wszystkie komentarze sa sluszne. Te skrzypce od dawna sluza jako baza doswiadczalna roznego typu przetwornikow. Ich ksztalt tez nie jest przypadkowy gdyz zostaly skonstruowane tak, abym mogl grac z moim barkiem bolesnym przez lata. Pierwsze przetworniki byly piezo- stosowalem plytki przetwornikow ultradzwiekowych uzyskujac zadowalajacy dzwiek i niezniszczalnosc. Ta oostatnia zagadka to szczesliwe zastosowanie napiecia Faradaya , ktore zawsze powstaje gdy przewodnik porusza sie w polu magnetycznym, przy czym sam przewodnik nie musi byc magnetyczny (!) Daje to pewne nowe zalety takiego przetwornika. Struny mozna polaczyc rownolegle, szeregowo (meander) lub w sposob mieszany. Magnes nie musi byc b. silny-ferrytowe sa wystarczajace, zwlaszcza , ze bywaja sztabkowe geometrycznie wieksze, wtedy jeden wystarcza. Uwaga: w ten sposob wykonalem modele gitary, mandoliny, skrzypiec, altowki, wiolonczeli i kontrabasu, wszystkie brzmia korzystnie pelna barwa. Zarowno ksztalt instrumentow jak i sposob wykonania pick-up-u zglosilem w UP RP i mam nadzieje, ze ktos sie zainteresuje- to istotnie jest 'game changer'.
Istotnym problemem do rozwiazania byla obrobka b. malych sygnalow rzedu dziesiatek mikrowoltow. Na szczescie te b. male poziomy wystepuja na impedancjach rzedu 2 Ohm, wiec potrzebny jest 'jedynie wzmacniacz o wzmocnieniu 1000+ i wspolczynniku szumow ponizej 1.5nV/sgr(Hz). Niska impedancja daje jeszcze jedna mozliwosc, ze pierwsze 200 razy mozna uzyskac stosujac transformatory pradowe 50Hz wielkosci konca kciuka i po 8 zl. Dobrze sie spisuja male transformatorki sieciowe 2-4VA o napieciu wy-wejsciowym 9V i wtornym 230V. Uzupelnienie takiego transformatorowego wzmacniacza niskoszumnego dwutranzystorowym przedwzmacniaczem w pelni uzupelnia mozliwosc obrobki malych sygnalow bez slyszalnych szumow i zaklocen. Tyle wyjasnien- na pytania odpowiem. Szacun. Edward
Istotnym problemem do rozwiazania byla obrobka b. malych sygnalow rzedu dziesiatek mikrowoltow. Na szczescie te b. male poziomy wystepuja na impedancjach rzedu 2 Ohm, wiec potrzebny jest 'jedynie wzmacniacz o wzmocnieniu 1000+ i wspolczynniku szumow ponizej 1.5nV/sgr(Hz). Niska impedancja daje jeszcze jedna mozliwosc, ze pierwsze 200 razy mozna uzyskac stosujac transformatory pradowe 50Hz wielkosci konca kciuka i po 8 zl. Dobrze sie spisuja male transformatorki sieciowe 2-4VA o napieciu wy-wejsciowym 9V i wtornym 230V. Uzupelnienie takiego transformatorowego wzmacniacza niskoszumnego dwutranzystorowym przedwzmacniaczem w pelni uzupelnia mozliwosc obrobki malych sygnalow bez slyszalnych szumow i zaklocen. Tyle wyjasnien- na pytania odpowiem. Szacun. Edward
-
- 2500...3124 posty
Da się bez transformatora zejść poniżej 1.5 nV/sqrt(Hz), ale trzeba trochę dużo tranzystorów równolegle połączyć, więc lepiej faktycznie z transformatorem. Może coś takiego też by się nadało? https://allegro.pl/oferta/transformator ... 8749113297 Nie ma problemu z 50 Hz? Czy ta częstotliwość i tak jest wycinana? W przypadku kontrabasu chyba nie.
-
- 625...1249 postów
THAT chyba tez cos mialo w ofercie scalakow do zastapienia trafka, ale nie pamietam, czy to nie bylo 1:1 tylko.
-
- moderator
Czołem.
http://www.dicks-website.eu/low_noise_a ... part3.html
Również dla tranzystorów o przewodnictwie PNP udało się osiągnąć niezłe parametry:
http://www.dicks-website.eu/low_noise_a ... part5.html
Nie wiem jednak jakie wyniki tego typu wzmacniacze osiągną przy wyższych rezystancjach źródła sygnału
Pozdrawiam
Romek
Dla źródeł o niskiej impedancji wyjściowej można też spróbować użyć tranzystorów o większych dopuszczalnych prądach kolektora, np. serii ZTX8xx. Dla niektórych typów tranzystorów autorowi eksperymentów z linku poniżej udało się zejść z szumem do 0,271 nV/sqrt(Hz).Einherjer pisze: sob, 22 października 2022, 16:54 Da się bez transformatora zejść poniżej 1.5 nV/sqrt(Hz), ale trzeba trochę dużo tranzystorów równolegle połączyć, więc lepiej faktycznie z transformatorem. Może coś takiego też by się nadało? https://allegro.pl/oferta/transformator ... 8749113297 Nie ma problemu z 50 Hz? Czy ta częstotliwość i tak jest wycinana? W przypadku kontrabasu chyba nie.
http://www.dicks-website.eu/low_noise_a ... part3.html
Również dla tranzystorów o przewodnictwie PNP udało się osiągnąć niezłe parametry:
http://www.dicks-website.eu/low_noise_a ... part5.html
Nie wiem jednak jakie wyniki tego typu wzmacniacze osiągną przy wyższych rezystancjach źródła sygnału

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .