Brum w ear834
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 10...14 postów
Brum w ear834
Złożyłem ear834 z płytki z ali. Zasilacz na oddzielnej płytce. Od pierwszego uruchomienia występuje silny brum, który przebija się przy cichszych fragmentach utworów.
Co zostało sprawdzone:
1. Inny zasilacz anodowy.
2. Wyłączone na chwilę żarzenie
3. Lampy na podmiankę
4. Wymienione podstawki lamp
5. Ekrany na lampy
6. Zwiększone pojemności w zasilaczu (w części żarzenia i w anodowym)
7. Bezpośrednie łączenie mas żarzenia i anodowego, symetryzacja żarzenia, elewacja potencjałów żarników.
8. Odsunięte trafo ze skręconymi przewodami
9. Podłączony w innym budynku.
10. Wyciągałem lampy pojedynczo i zmiana w brumie była tylko przy wyjęciu środkowej lampy. Brum był cichszy oraz wyższej częstotliwości.
i wiele innych o których już zdążyłem zapomnieć...
Co istotne wykonałem modyfikację McGyver, oraz lutowałem elementy od drugiej strony PCB (oprócz podstawek lamp oczywiście).
Co może w takim razie powodować brum? Może trafo za słabe? Jest to moje pierwsze audio DIY więc liczę, że to jest jakiś banalny błąd i da się go szybko naprawić. Już tracę siły na walkę z brumem, a nie chcę projektu chować do kartonu i szafy.
Oscyloskopu niestety nie posiadam.
Co zostało sprawdzone:
1. Inny zasilacz anodowy.
2. Wyłączone na chwilę żarzenie
3. Lampy na podmiankę
4. Wymienione podstawki lamp
5. Ekrany na lampy
6. Zwiększone pojemności w zasilaczu (w części żarzenia i w anodowym)
7. Bezpośrednie łączenie mas żarzenia i anodowego, symetryzacja żarzenia, elewacja potencjałów żarników.
8. Odsunięte trafo ze skręconymi przewodami
9. Podłączony w innym budynku.
10. Wyciągałem lampy pojedynczo i zmiana w brumie była tylko przy wyjęciu środkowej lampy. Brum był cichszy oraz wyższej częstotliwości.
i wiele innych o których już zdążyłem zapomnieć...
Co istotne wykonałem modyfikację McGyver, oraz lutowałem elementy od drugiej strony PCB (oprócz podstawek lamp oczywiście).
Co może w takim razie powodować brum? Może trafo za słabe? Jest to moje pierwsze audio DIY więc liczę, że to jest jakiś banalny błąd i da się go szybko naprawić. Już tracę siły na walkę z brumem, a nie chcę projektu chować do kartonu i szafy.
Oscyloskopu niestety nie posiadam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Re: Brum w ear834
Zmniejszenie {ale nie prawie całkowity zanik} brumu po wyjęciu środkowej lampy sugeruje marne filtrowanie zasilania.Zmiana sterowania wtórnika {usunięcie dzielnika} zwiększa pobór prądu przez układ {niestety nie mogę znależć wartości rezystora w katodzie w obu wersjach},co ma słyszalny wpływ na brum.Aby sprawdzić i ewentualnie polepszyć działanie zasilacza można odłączyć kondensator C17 od katody lampy T3 i podłączyć go do jej anody {samą lampę należy wyjąć} - oczywiście po rozładowaniu kondensatorów zasilacza!Po włączeniu zasilania {i oczywiście włączonych słuchawkach} można sprawdzić poziom przydzwięku.Dopuszczalny jest na granicy słyszalności-wiekszy należy zlikwidować stosując nawet fitr na mosfecie 

-
- 10...14 postów
R25 dałem 36K. Po wykonaniu modyfikacji, którą zaleciłeś efekt jest podobny do tego jak po wyjęciu środkowej lampy. Czyli dalej słuchać się nie da. Do przedwzmacniacza nie podłączam słuchawek, tylko wzmacniacz, jeśli to istotna różnica.
-
- 250...374 postów
Na dobry początek sprawdź czy obwód żarzenia jest podpięty do masy tak jak powinno być w schemacie, czy jest to czarny przewód opisany jako black?
Jeśli to nie pomoże to trzeba ustalić czy brum pochodzi od zasilania czy żarzenia.
1) Dorób dwa włączniki odcinające obwód anodowy i obwód żarzenia.
2) wyłącz na chwilę raz jeden obwód raz drugi.
3) daj znać o wynikach.
Jeśli to nie pomoże to trzeba ustalić czy brum pochodzi od zasilania czy żarzenia.
3) daj znać o wynikach.
-
- 3125...6249 postów
Podłączenie słuchawek miało zastąpić nieposiadany oscyloskop.Chodziło o sprawdzenie jakości zasilacza,który powinien być ,,czysty,,.Podłączenie wzmacniacza nie określi jednoznacznie czy problem jest z niedofiltrowania napięcia zasilacza,czy też innej przyczyny {a istnienie przydżwięku po wyjęciu środkowej lampy świadczy o nienajlepszym zasilaczu}.Test ze słuchawkami dotyczy jedynie stanu zasilacza.Natomiast różnice w typie zakłóceń {i ich poziom} po wyjęciu środkowej lampy wynikają z możliwych miejsc ich wnikania.Ten przedwzmacniacz ma dużą czułość {wzmocnienie} i testowanie go na stole {nawet u sąsiada} jest całkowicie pozbawione sensu,o ile nie zostanie zaekranowany w metalowej obudowie {tak jak powinien być końcowo wykonany i co najwyżej mogą wystawać lampy dla ozdoby}. A transformator zasilający jest conajmniej pięć ,,numerów,, za duży, co może powodować że jego umieszczenie blisko przewzmacniacza stanowi problem:Dsebagd pisze: wt, 11 października 2022, 19:34 R25 dałem 36K. Po wykonaniu modyfikacji, którą zaleciłeś efekt jest podobny do tego jak po wyjęciu środkowej lampy. Czyli dalej słuchać się nie da. Do przedwzmacniacza nie podłączam słuchawek, tylko wzmacniacz, jeśli to istotna różnica.
-
- 125...249 postów
Żarzenie najlepiej zrobić stabilizowane np. na L200 czy LM317. Cały układ ma duże wzmocnienie ok. 53 dB przy 1kHz. Przy 50 Hz będzie jeszcze większe o kilkanaście decybeli (to wynika z charakterystyki RIAA). To jest bardzo dużo. Wszelkie śmieci z otoczenia będą wzmacniane dość znacznie. O ile dobrze pamiętam oryginał EAR834P Tima de Paravicini był w zamkniętej obudowie. Żadnego wystawiania lamp na zewnątrz. Krótkie połączenia wejścia pre z gniazdami wejściowymi. Na pierwszej triodzie można założyć dodatkowy ekran. Ja zrobiłem dwa klony w pająku nie na PCB i brum jest minimalny. Chyba, że PCB jest skopane i tworzą się jakieś pętle. Zwrócić należy też na polaryzację okładzin a szczególnie kondensatora na wejściujeśli taki jest. W oryginale nie ma.
-
- 375...499 postów
sebagd pisze,że oscyloskopu nie posiada,a to bardzo podstawowy przyrząd i często bez niego ani rusz.Mam do odstąpienia za 150zł osc.ST-315AII prod.Kabid Radiotechnika.Zdjęcia i opis są w sieci.Jest to prosty i łatwy do użytku oscyloskop.Wiad.na PW Janusz Rafalski
-
- 10...14 postów
Żarzenie mam wyprostowane i próbowałem podpinać na różne sposoby (i trafo i zasilacz do płytki sygnałowej) i nic to nie zmieniło.Michal_Pol pisze: śr, 12 października 2022, 07:55 Na dobry początek sprawdź czy obwód żarzenia jest podpięty do masy tak jak powinno być w schemacie, czy jest to czarny przewód opisany jako black?
3) daj znać o wynikach.
Wyłączenie żarzenia nic nie zmienia. Natomiast wyłączenie anodowego powoduje natychmiastową ciszę.
Aprops podłączenia słuchawek, rozumiem, że mogę je bezpiecznie podłączyć pod wyjście przedwzmacniacza na wzmacniacz?
-
- 3125...6249 postów
Może jednak nie bawić się ze słuchawkami i po prostu przyjąć że winne przydżwięku jest niezaekranowanie przedwzmacniacza.Pisze Kolega o różnych próbach wykrycia żródła,a nic o wykonanej {prawidłowo} obudowie ekranowanej-a bez niej nie ma prawa to dobrze działać.sebagd pisze: czw, 20 października 2022, 11:41
Aprops podłączenia słuchawek, rozumiem, że mogę je bezpiecznie podłączyć pod wyjście przedwzmacniacza na wzmacniacz?

-
- 10...14 postów
To było to
. Po wsadzeniu płytki sygnałowej do prowizorycznej obudowy przydźwięk znikł
Dzięki za pomoc.

-
- 10...14 postów
Niestety problem wrócił podczas dłuższego grania i już w docelowej obudowie. Po włączeniu przedwzmacniacz i odkręceniu mocno gałki głośności słychać tylko niewielki szum. Natomiast po czasie pojawia się brum i narasta wraz czasem - wnioskuję, że podczas nagrzewania się elementów. Brum ścisza się znacznie jak dotknę obudowy, któregoś z elementów - pre, wzmacniacza czy gramofonu. Ten sterczący przewód jest podłączony do wspólnej masy na płytce sygnałowej i ją podłączam do obudowy przez widoczną wsuwkę.
-
- 2500...3124 posty
Hmm, przez widoczną wsuwkę to raczej łączysz masę układu z PE w gniazdku, ale nie widzę połączenia samej obudowy z masą albo PE.
-
- 10...14 postów
Nie, nie. Trzeci pin w złączu zasilania jest niepodłączony. Wsuwka wchodzi w złącze GND - pomiędzy RCA, a bezpiecznikiem.
-
- 2500...3124 posty
Jakie złącze GND? W czym?
-
- 10...14 postów
Od środka obudowy podłączam tą wsuwkę, a na zewnątrz gramofon. Teraz ten kabelek połączyłem do blachy montażowej. Efekt bez zmiany.
Masa jest połączona z obudową.
Masa jest połączona z obudową.