Problem edycji posta.

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

STUDI_bis
250...374 postów
250...374 postów

Problem edycji posta.

Post autor: STUDI_bis »

Szybkie blokowanie mołżiwości edycji jest wg mnie utrudnieniem. Po raz pierwszy to spotykam.

Post trzeba pisać szybko czyli będą błędy pisowni bo szybkość wyklucza staranność. Jest limit czasowy na pracę okna wprowadznai tekstu. Pisanie np Wordzie nie rozwiązuje prblemu gdyż nie ma wtedy dostępnych funkcji edytora posty, btak jest możiwościa wstawiania załączników i definiowania ich wstawienia w tekst. (Korekta Worda i tak nie fukcjonuje poprawnie, korety wbudowane w przglądarke to skuteczne zarzynacze komputera). Czyli trzeba szybko pisać co wyklucza kontrolę pisowni a potem w zasadzie jest bak możliwości wykonania korekty tekstu.

Czy jest możliwym zmiana tego zachowania silnika forum?
Awatar użytkownika
OTLamp
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Problem edycji posta.

Post autor: OTLamp »

STUDI_bis pisze: ndz, 2 października 2022, 10:50 Post trzeba pisać szybko czyli będą błędy pisowni bo szybkość wyklucza staranność.
Ktoś cię goni?

STUDI_bis pisze: ndz, 2 października 2022, 10:50 Jest limit czasowy na pracę okna wprowadznai tekstu.
Jaki limit czasowy? Powyższe kilka linijek tekstu też musiałeś pisać tak szybko, żeby nie zdążyło cię wylogować i dlatego nawaliłeś literówek tyle co zwykle? Na elektrodzie jest możliwość edycji postów i masz tak samo niechlujne posty.
STUDI_bis
250...374 postów
250...374 postów

OTLamp pisze: ndz, 2 października 2022, 11:04
STUDI_bis pisze: ndz, 2 października 2022, 10:50 Post trzeba pisać szybko czyli będą błędy pisowni bo szybkość wyklucza staranność.
Ktoś cię goni?
No, np czas trwania sesji w http.
Awatar użytkownika
OTLamp
625...1249 postów
625...1249 postów

Nie kręć, jak pisałem wcześniej, na elektrodzie jest możliwość edycji postów i tak samo walisz literówki i tego nie poprawiasz. A jak się godzinę ejakuluje posta to można sobie skopiować przed wysłaniem. Jakoś innych sesja w http nie goni, bo nikt nie wali tyle literówek, nawet chyba janiszewski, choć wydala równie rozwlekłe posty.
STUDI_bis
250...374 postów
250...374 postów

Problem jest gdzie indziej masz w załączniku poniżej, to jest wsumie przekeleństwem ta cecha mózgu, uniemożliwia korektę tekstu. Do tego dochodzi niestety cecha szybkiego czytania, dopiero musi z pamięci krókotrwałej zniknąć pisany tekst by widzieć dokładniej napisane słowa.
mozg2.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
OTLamp
625...1249 postów
625...1249 postów

No to w takim razie wszystko jasne, ze względu na cechy mózgu i tak nie widzisz własnych literówek (o czym świadczą też posty na elektrodzie), więc i tak ich nie poprawisz. Edycja postów jest więc niepotrzebna.
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Krzysztof_M »

Zawsze gdy piszę długiego posta, to robię to osobno w pobocznym edytorze zanim go opublikuję na forum.
Nie ufając swojej ortografii używam automatu w edytorze.
Mamy 2022 rok, jak ktoś z racji ułomności sadzi byki (tak jak ja) to powinien już chyba zacząć używać auto korekcji samodzielnie.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Nie - wydłużenie czasu edycji posta z różnych, głównie niestety ludzkich, przyczyn generuje problemy. Czas sesji http to sztuczny problem - bo po pierwsze zawsze można zrobić ctrl+C posta przed wysłaniem, po drugie przy logowaniu jest ptaszek "zapamiętaj mnie". I nie rozumiem czemu "korety wbudowane w przglądarke to skuteczne zarzynacze komputera". Jak tak się dzieje to coś jest nie tak z komputerem albo systemem operacyjnym.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Cześć STUDI. Miło Cię widzieć ponownie na naszym Forum :) Co do literówek, mogą zdarzać się nam wszystkim, ale w Twoich tekstach jest ich taka mnogość, że trochę "bolą oczy", a i próba "rozkodowania" treści, którą chciałeś nam przedstawić, czasami nie jest prosta... :wink: Pierwszą rzeczą, którą warto zrobić podczas logowania, to zaznaczyć opcję "Zapamiętaj mnie", gdyż wówczas przy próbie wysyłania posta nie pojawi Ci się informacja, że jesteś niezalogowany... Co prawda po kilku minutach pisania postu i tak znika się z listy zarejestrowanych użytkowników, wyświetlanej na dole strony, ale w systemie nadal jest się widoczny, jako piszący w danym temacie posta "gość". Drugą rzeczą jest włączenie sprawdzania pisowni w przeglądarce, z jakiej korzystamy. Wówczas wszystkie błędy, symbole elementów i inne nieznane w słowniku słowa podkreślane są na czerwono, co pozwala na bieżąco wprowadzać poprawki (poniżej jeden z Twoich postów, w oknie pisanego posta).
Widok okna wprowadzania nowego postu.png
I najważniejsze, czyli wciśnięcie "ctrl i C", by na wszelki wypadek treść postu zapamiętać w pamięci komputera. Nie zapiszą się co prawda załączniki, ale treść pozostanie, a te maksymalnie 10 załączników zawsze można ponownie podesłać i rozmieścić w treści posta. Nawet nie zdajesz sobie sprawy ile ja popełniam literówek podczas pisania postów... :oops: Jednak zawsze przed wysłaniem wypowiedzi wciskam "ctrl" i "C" i włączam "podgląd" (dokładnie w tej kolejności :wink: )...

Pozdrawiam
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

Przypuszczam, że nawet gdyby się okazało, że większość użytkowników Triody jest za wydłużeniem czasu edycji postów (de facto powrotu do poprzedniego stanu) i tak niektóre osoby, o zapędach ekstremistyczno-zamordystycznych nie dopuściłyby do przywrócenia starego, dobrego porządku spraw.

Kolego Studi - temat był już podnoszony kilka razy, przez różne osoby, niezależnie. Za każdym razem dyskusja była ucinana odpowiedziami w rodzaju, że nie jesteś tu gospodarzem to siedź cicho (innymi słowy, ale taka była wymowa), a każdy głos artykułujący odmienne od słusznego zdanie - tłumiony.

Pozdrawiam,
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

kubafant pisze: ndz, 2 października 2022, 17:55 Przypuszczam, że nawet gdyby się okazało, że większość użytkowników Triody jest za wydłużeniem czasu edycji postów (de facto powrotu do poprzedniego stanu) i tak niektóre osoby, o zapędach ekstremistyczno-zamordystycznych nie dopuściłyby do przywrócenia starego, dobrego porządku spraw.

Kolego Studi - temat był już podnoszony kilka razy, przez różne osoby, niezależnie. Za każdym razem dyskusja była ucinana odpowiedziami w rodzaju, że nie jesteś tu gospodarzem to siedź cicho (innymi słowy, ale taka była wymowa), a każdy głos artykułujący odmienne od słusznego zdanie - tłumiony.

Pozdrawiam,
Jakub
Kolego Jakubie, proszę napisać wprost, kogo dotyczą te insynuacje? Kto jest tym ekstremistycznym-zamordystą? :wink: Takie niedopowiedzenia mogą świadczyć o pewnym rodzaju wichrzycielstwa i próbach prowokowania kolejnych awantur. Mogą być też przykre dla administratora naszego Forum, gdyż to administrator ustala obowiązujące TU reguły i to właśnie administrator (Gsmok) podjął decyzję o skróceniu czasu edycji postów. Kogo więc konkretnie ma Kolega na myśli?

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
OTLamp
625...1249 postów
625...1249 postów

kubafant pisze: ndz, 2 października 2022, 17:55 starego, dobrego porządku spraw.
Tak tak, stary dobry porządek spraw, czyli janiszewski edytuje sobie posty po kilkadziesiąt razy jak chce, manipuluje i ukrywa swoje potknięcia.
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

Romekd pisze: ndz, 2 października 2022, 18:24 Kolego Jakubie, proszę napisać wprost, kogo dotyczą te insynuacje? Kto jest tym ekstremistycznym-zamordystą? :wink:
Ależ to żadne insynuacje. I nie nazwałem nikogo ekstremistą, napisałem o zapędach ekstremistyczno-zamordystycznych i miałem na myśli Kolegę oraz użytkownika OTLamp, gdyż zawsze próbujecie uciszać głosy przeciwne waszej opinii nt. czasu edycji postów.

Jest Kolega naprawdę dobry... :lol: Pisać ironiczne posty, pełne krytyki, inwektyw i insynuacji w taki sposób, by później móc temu zaprzeczyć - mistrzostwo świata, jednak przy dłuższym śledzeniu tego typu Kolegi poczynań, zaczyna być widoczna sztuczność i próba lansowania własnej osoby, dość nieudolna, niestety...
[Romekd]
Takie niedopowiedzenia mogą świadczyć o pewnym rodzaju wichrzycielstwa i próbach prowokowania kolejnych awantur.
Jestem od tego daleki. Cenię spokój, ale nie za wszelką cenę. Mam swoje zdanie (między innymi ws. czasu edycji postów) i nie dam się zakneblować. Dlatego ile razy jest podnoszony ten temat, ile razy ktoś z Kolegów wnosi o przywrócenie dawnego porządku, czuję w obowiązku zaznaczyć, że jego głos nie jest odosobniony.

Podejście admina i moderatorów do edycji postów przez prawie 20 lat istnienia "Triody" wielokrotnie się zmieniało, więc coś takiego jak powoływanie się na "dawny porządek" jest próbą manipulacji opinią innych użytkowników. Jestem na naszym Forum od czasu jego stworzenia, więc mogę coś na ten temat powiedzieć...
[Romekd]

Mogą być też przykre dla administratora naszego Forum, gdyż to administrator ustala obowiązujące TU reguły i to właśnie administrator (Gsmok) podjął decyzję o skróceniu czasu edycji postów. Kogo więc konkretnie ma Kolega na myśli?
U Tolkiena dobry w gruncie rzeczy król Theoden miał złego doradcę, Grimę, i rządzone przez niego królestwo Rohanu chyliło się ku upadkowi. Być może u nas jest podobnie? :wink:

I znowu mamy "dyskretną" próbę zwalenia "winy" na jakiegoś "doradcę króla", zamiast inteligentnej analizy obecnej sytuacji, gdzie nieuczciwe osoby, właśnie dzięki możliwości edycji postów, mogłyby dokonywać różnych manipulacji i oszustw. Przy okazji znowu widzę niezły "lans" własnej osoby... Na kogo to się Kolega już powoływał, niech sobie przypomnę, na Tuwima (sugerując w którą część ciała możemy Kolegę pocałować...), Balzaca (przywołując postać Poireta), a teraz na Tolkiena. Ależ Kolega jest oczytany, już wszyscy, pełni podziwu, zaczynamy zazdrościć... :twisted:
Poniżej próba takiej wstrętnej manipulacji, post w którym publicznie zarzucono mi "kolejne żałosne kłamstwo, tym razem wyjątkowo krótkonogie."

https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.p ... 12#p397412

Może dla piszącego ten post użytkownika kłamstwa i manipulacje są "chlebem powszednim", ja jednak brzydzę się kłamstwem i kłamcami... Rozumiem, że Kolega, w przeciwieństwie do mnie, takie nieuczciwe działania popiera :?:
[Romekd]

Pozdrawiam,
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Witam,
Uaktywniłem blokadę edycji postów z oczywistych powodów. Ta edycja dotyczyła bowiem nie tylko literówek, ale przede wszystkim zmian zawartości merytorycznych. W konsekwencji powodowało to totalny chaos, gdyż wypowiedzi Użytkowników komentujących post, który był edytowany, czyli po prostu zmieniany zwykle traciły sens. Ta utrata sensu komentarzy była powszechna, bo posty były edytowane właśnie pod wpływem ich treści.

Pamiętajcie, że to jest Forum dyskusyjne, czyli można w ramach wątku dyskutować, choćby tłumacząc i korygując własne wypowiedzi. I do tego wszystkich Użytkowników bardzo zachęcam.