pomoc przy naprawie odbiornika diora rumba (wersja UK)

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Grzesiek K
10...14 postów
10...14 postów

pomoc przy naprawie odbiornika diora rumba (wersja UK)

Post autor: Grzesiek K »

Witam wszystkich. szukałem klikałem ale niewiele udało mi się znaleźć dlatego zakładam nowy temat.
Mieszkam w UK i niedawno kupiłem radio Rumba 21841. Radio spędziło cale życie w Anglii. Zapewne export ówczesnych czasów za twarde dewizy.
Do rzeczy - chciałbym je ożywić i używać czasem do posłuchania może radia ale częściej jako wzmacniacz do gramofonu z wkładką MM.
Radio gra. Odbiera lokalne stacje UKF ale dźwięk jest taki chrapliwy i cichy (głowica UKF 88-108, tak, że odpada przestrajanie)
Na ta chwile cały środek jest wymontowany bo chce dopieścić obudowę. Podczas rozbiórki okazało się ze radio raczej nigdy nie było naprawiane, lampy wszystkie polskie i nie było tak bardzo zakurzone. Myślę ze dużo nie grało choć zapewnię kiedy było nowe swoje musiało odsłużyć :-)
Mam mała wiedzę, prawie żadna na temat lampowych odbiorników a chciałbym żeby znowu zagralo jak radio z mojego dzieciństwa. gdybym mieszkał w PL zapewnię oddałbym go komuś kto się tym zajmuje ale w UK..... słabo z tym.
Znam zasady bezpieczeństwa pracy z tymi urządzeniami oraz ogólne (pracuje jako elektryk instalacji domowych).
Elektronika to tylko hobby ale ponad poziom "zero".
Zakładamy zatem ze wszystkie części są oryginalne. Widzę kondensatory z krochmalem, widzę prostownik selenowy jakby "spuchnięty"....
Mam nadzieje ze dla większości kolegów takie typowe radio to "bułka z masłem".
Pozdrawiam wszystkich.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: pomoc przy naprawie odbiornika diora rumba (wersja UK)

Post autor: Marek7HBV »

Po pierwsze ,schemat
R40.jpg
Następny krok to pomiar napięć w podstawowych punktach.Siatka pierwsza EL84 {nóżka nr 2}-napięcie nie może być większe od -4 V względem masy {jeśli jest większe wymienić kondensator łączący tę siatkę z anodą EF80}.Pomiar napięcia na anodzie EL84 {n7} -ok 200 V.To na początek. :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Grzesiek K
10...14 postów
10...14 postów

Super, dzięki ze tak na szybko, ale wezmę się za to dopiero na dniach i będę informował. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Na dzień dobry sprawdź napięcia czy się zgadzają ze schematem, w szczególności na siatce pierwszej EL84. Gdy będzie ok, to przełącz radio na wejście gramofonowe, podaj sygnał m.cz. (nawet z komórki) i zobacz jak gra. Powinno być czysto i głośno. Jak nie jest to albo któryś element jest mocno zły, albo EF80 lub EL84 ma słabą emisję, ale to powinien pomiar napięć wychwycić.

Gdy wzmacniacz gra dobrze to problem jest w części radiowej - najczęściej rozstrojenie obwodów lub zużyta lampa.
Aha - załączony schemat ma błędy w okolicach EF80 - punkt połączenia R25, R26 i R28 nie powinien być połączony z masą, tam powinien być tylko kondensator filtrujący (zapewne C38 narysowany jako masa). S2 po lewej stronie lampy połączona z masą to też błąd rysunkowy.
Grzesiek K
10...14 postów
10...14 postów

Dzięki bardzo. Na szybko ( nieczasowy trochę jestem) spojrzałem na "pajączka" i pierwsze co rzuca się w oczy to wszystkie te "kartofelki" są pokryte takim białym nalotem. Może by je tak po prostu wymienić od razu? dodam ze zależy mi bardziej na jakości dźwięku i sprawnym działaniu ale nie chce na sile utrzymywać jak największej ilości oryginalnych części. Wiem "skądinąd" ze te kondensatory nie są długowieczne. ...ale oczywiście będę się stosował do wskazówek doświadczonych kolegów.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Grzesiek K pisze: wt, 20 września 2022, 20:28 Widzę kondensatory z krochmalem,
Jedni je mierzą inni wywalają. Ja do tych drugich należę, zwłaszcza jeśli chodzi o kondensator sprzęgający. Nawet jeśli dzisiaj jest dobry w co wątpię, to za tydzień może walnąć co nie wpływa pozytywnie na EL84. Najprostszym sposobem sprawdzenia tego kondensatora jest pomiar napięcia na podstawce EL84 przy wyjętej lampie. Patrząc od spodu 2 nóżka zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Nie ma prawa być napięcia dodatniego.
Grzesiek K pisze: wt, 20 września 2022, 20:28 widzę prostownik selenowy jakby "spuchnięty"....
Zobacz czy nie jest gorący i zmierz napięcie na plusie tego prostownika.
Grzesiek K
10...14 postów
10...14 postów

Witam po długim czasie. Przepraszam, bo to tak wyglądało jakbym narobił rabanu i uciekł :D
Niestety mialem dużo innych zajęć a żyć z czegoś trzeba..
Do rzeczy: zrobiłem co pisaliście, pomierzyłem i kilka innych obserwacji.
Prostownik selenowy: na + 158.3 V bardzo ciepły ale można utrzymać palec.
EL84: N7 137V, N2 0.28V, N2 przy wyjętej lampie 18,7V
Lampa EL84 bardzo gorącą - nie można jej dotknąć.
Radio odbiera dobrze stacje ale dźwięk zniekształcony, chrapliwy, jak mocniej podglosic to "trzeszczy".

Moje przemyślenia są takie. Chciałbym wymienić te kondensatory bo nie ma sensu targować się czy jeszcze podziałają czy już może nie - nie zależy mi na 100% oryginalności. na pewno te "kartoflaki", czy inne też? Potrzebuje rady na jakie je wymienić, czym zastąpić?
Podobnie prostownik - czytałem ze ludzie zastępują go mostkiem Graetza... czy to po prostu wymiana i tyle czy coś do tego jeszcze trzeba zmienić?
O jakich prądach zatem mówimy, jaki mostek?

wybaczcie jeśli walnąłem jakaś "gafę".
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Olkus »

EL84 ma być gorąca, generalnie lampy zwykle zimne nie są :D Natomiast prostownik już nie powinien być w mojej opinii aż tak ciepły.
Kondensatory - jeśli chcesz wymienić to "kartoflaki" najlepiej na jakieś foliowe, polipropylenowe, poliestrowe, metalizowane (MKT), wybór spory. Ale jeśli oryginalne są sprawne to bym nie ruszał, no ale to Twoje radio, zrobisz co będziesz chciał.
Można się przyjrzeć też elektrolitycznym, jeśli nie ma brumu to filtrujące anodowe jest OK i nie należy go ruszać. Natomiast jak są inne, np. katodowy lampy mocy można zmierzyć i jak nie trzyma parametrów wymienić na nowe. Jeśli radio ma nie być używane często to nawet jakaś tania chińszczyzna się nada (tylko zmierzyć przed wstawieniem bo nowe potrafią mieć zwarcie :!: ), ale generalnie ja nie jestem za taką opcją, wolę parę złotych dopłacić i mieć coś lepszego.
Natomiast z prostownikiem jest tak: można go zastąpić mostkiem przynajmniej 600V/1A. Ale uwaga : prostownik selenowy ma większy opór wewnętrzny przez co jest na nim większy spadek napięcia. Może się okazać, że będzie konieczne zwiększenie rezystora włączonego pomiędzy kondensatorami filtrującymi.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

W dopowiedzeniu : Ten selen wymień, bo raz że gorący a dwa, że masz zbyt duży spadek napięcia na nim. Na plusie powinno być około 250V a na drugim kondensatorze filtra (wg schematu ) 230V około. Na anodzie EL84 też powinno być ponad 200V. Tak więc proponuję na początek pozbyć się selenu. U mnie w jednym radiu selen "strzelił", smród paskudny i chyba nawet trujące są te opary, dostał zwarcia i gdybym nie wyłączył radia trafo sieciowe by się uszkodziło.

Pozdrawiam,
A.
Grzesiek K
10...14 postów
10...14 postów

No selen jest już taki jakby spuchnięty... zamówię go na pewno. Lampa wiadomo ze ma być gorącą ale ze aż tak ze parzy?(pozostałe są bardzo cieple)... brumu nie ma. Szkoda ze nie mogę dać zdjęcia.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Grzesiek K pisze: śr, 12 października 2022, 23:45 No selen jest już taki jakby spuchnięty... zamówię go na pewno. Lampa wiadomo ze ma być gorącą ale ze aż tak ze parzy?(pozostałe są bardzo cieple)... brumu nie ma. Szkoda ze nie mogę dać zdjęcia.
Jak jest spuchnięty to do jak najszybszej wymiany.
Lampy zwykle są gorące, a że ta EL84 parzy to normalne. W jednym moim radiu jest EL86, też parzy :) Mam radyjka z lampami octal i loctal, UY1N i EBL21 też nie są zimne ;) . W TV np. PL504 też chłodna nie była.

Pozdrawiam,
A.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Grzesiek K pisze: śr, 12 października 2022, 22:52 EL84: N7 137V, N2 0.28V, N2 przy wyjętej lampie 18,7V
N 2 to siatka sterująca. Nie ma prawa byc na niej napięcia dodatniego. Wywal kondensator sprzęgający, tego cholernego kartofla. Może to byc powodem zwiększonego grzania prostownika.
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Proponuję wymontować prostownik selenowy, opróżnić z płytek, pozostawić wyprowadzenia, wlutować 4 diody 1n4007 w układzie mostka, obudowę prostownika ponownie zmontować. Wlutować tak wykonany prostownik w radio. Pozostaje tylko zbić napięcie wyprostowane przez ten zastępczy prostownik rezystorem w granicach 330 - 470 omów.
Grzesiek K
10...14 postów
10...14 postów

Przypomnę nieśmiało ze zwracacie się panowie do laika (próbuje się dopiero uczyć)... który to rezystor trzeba wymienić po wymianie na diody, jakiej mocy?

W związku z tym przenoszę temat do odpowiedniego działu - T.S.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Grzesiek K pisze: czw, 13 października 2022, 21:31 Przypomnę nieśmiało ze zwracacie się panowie do laika (próbuje się dopiero uczyć)... który to rezystor trzeba wymienić po wymianie na diody, jakiej mocy?

W związku z tym przenoszę temat do odpowiedniego działu - T.S.
R35 na schemacie, między kondensatorami filtrującymi napięcie anodowe. Moc 5W starczy :)

Pozdrawiam,
A.