Jak dokładnie są parowane lampy mocy w sklepach internetowych ?

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
PiotrRDiablo
75...99 postów
75...99 postów

Jak dokładnie są parowane lampy mocy w sklepach internetowych ?

Post autor: PiotrRDiablo »

Witam.
Od pewnego czasu chodzi mi po głowie plan zrobienia sobie nowego wzmacniacza, tym razem z naciskiem na jakość dźwieku jak i podzespołów, a nie patrzenia wyłącznie na budżet i możliwość wykorzystania "przydasi" - tak żebym mógł go już używać do samego końca - mojego lub jego :)
Jaka to będzie dokładnie konstrukcja jeszcze nie wiem, ale po długich przemyśleniach poprzedzonych "przewaleniem" tego forum - na pewno coś "klasycznego" na 6550, KT88, EL34 czy 6V6 - moc ma dla mnie znaczenie drugorzędne, zawyczaj słucham tak do 5W (dysponuję zestawami głośnikowymi o skuteczności 95 albo 96 dB/m/W).
O ile w przypadku SE (tu bym wybrał 6550/KT88 - mocy z pojedyńczej lampy mi w zupełności wystarczy) problemu z dobieraniem lamp nie ma to co w przypadku PP ?
Wiele sklepów internetowych oferuje dobieranie zakupionych lamp w pary i kwadry - i tu moje pytanie jak podchodzić do tak dobieranych lamp ?
Jak dobierają ? Mierząc nachylenie charakterystyki (dla jakiego punktu pracy - ja mogę wybrać zupełnie inny) czy po prostu dla określonego Ua, Ia, dobierają możliwie zbliżone -Us bez przyglądania się nachyleniu charakterystyki ?
Kupić, wstawić i nie przejmować się, czy też pomierzyć nachylenie charakterystyki lamp do układu PP w okolicy wybranego punktu pracy (ewntualne niesymetrie transformatora do PP w tym rozważaniu pomijam - tym będę się martwił jak już zdecyduję co chcę :D ) i co jeśli się okaże że różnica jest duża - i ile to jest dużo :?
Dyskusje w tym temacie na forum śledziłem ale i tak nie wiem ile przyjąć w praktyce bo po iluś tam godzinach czy setkach godzin pracy nachylenie może się mocno zmienić ...
Na dobieranie samemu się nie zdecyduję ze wzlędu na konieczność zakupu sporej ilości celem dobrania - wzmacniacz ma być "dobry" ale też nie mogę wydać dowolnej kwoty - przede wszystkim rozsądek.
Może ktoś może polecić jakiś konkretny sklep ?
Wszelkie sugestie i rady oczywiście mile widziane.
Absolutnie nie chcę też tutaj wywoływać dyskusji o wyższości PP nad SE (lub odwrotnie) czy też wyboru trybu pracy lampy wyjściowej jako tetroda/pentoda vs. lampa łączona w triodę :D :D :D - chodzi mi wyłącznie o to jak podejść do dobierania lamp przez sprzedawców.
Awatar użytkownika
nkas
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Jak dokładnie są parowane lampy mocy w sklepach internetowych ?

Post autor: nkas »

Różnie. O pomiar w konkretnym punkcie i dobór względem nachylenia char. siatkowej, to najlepiej zadzwonić i zapytać. O to ile mA to jest para też :)
'All the stars in the north are dead now.'
Awatar użytkownika
PiotrRDiablo
75...99 postów
75...99 postów

Dziękuję za informację, nie pomyślałem żeby dzwonić.
A może ktoś z forum ostatnio kupował parowane i podzieli się informacją gdzie ? :D
BECOO
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: BECOO »

Część sklepów mierzy przed wysłaniem i paruje, część bazuje na pomiarach producenta (nowe), część bierze je z głowy. A rzeczywistość wygląda tak, że rzetelnych jest ułamek. Jakiś czas temu musiałem kupić dwie tanie ECC83 z poważnego źródła by wstawić jako żarówki do nieużywanego na co dzień pre gramofonowego w Sherwood S-5500 i co się okazało jak przyszły? Na pudełka ofc ideały. Oto pomiary po 10h świecenia (były +- identyczne przed włożeniem):
ECC83 Sovtek LPS prawa 0.66/1.3 0.91/1.6
ECC83 Sovtek LPS lewa 0.84/1.6 0.91/1.7
Awatar użytkownika
PiotrRDiablo
75...99 postów
75...99 postów

Też tak podejrzewałem i byłem ciekaw doświadczeń innych w temacie. Zadałem pytanie jednemu ze sklepów i dowiedziałem się że "biorą parowane od producenta z tolerancją chyba 5 % nie wiedzą jaką metodą producent paruje ".
Dziękuję za informację
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: slawekmod »

BECOO pisze: pt, 22 lipca 2022, 13:02 Część sklepów mierzy przed wysłaniem i paruje, część bazuje na pomiarach producenta (nowe), część bierze je z głowy. A rzeczywistość wygląda tak, że rzetelnych jest ułamek. Jakiś czas temu musiałem kupić dwie tanie ECC83 z poważnego źródła by wstawić jako żarówki do nieużywanego na co dzień pre gramofonowego w Sherwood S-5500 i co się okazało jak przyszły? Na pudełka ofc ideały. Oto pomiary po 10h świecenia (były +- identyczne przed włożeniem):
ECC83 Sovtek LPS prawa 0.66/1.3 0.91/1.6
ECC83 Sovtek LPS lewa 0.84/1.6 0.91/1.7
Nie bardzo chyba zrozumiałem. Kupiłeś lampy, mierzone pewnie po wyprodukowaniu przez kilka sekund ( i pewnie spełniają widełki parametrów dla ECC83) i spodziewasz się idealnie powtarzalnych parametrów po 10h pracy? Przecież zanim się wygrzeją elementy samych systemów lampy minie jakiś czas, getter pochłonie co ma pochłonąć i dopiero wówczas możemy mówić o jakiś stałych parametrach. Myślisz że jak kupisz NOS-y tungsramy ( mam takich kilka we wzmakach gitarowcych i dla mnie warte po max 30zł a nie 400) czy GE za 1000zł to będzie inaczej po 10 h pracy?
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
BECOO
25...49 postów
25...49 postów

Długi wpis, który uznałbym za zasadny, gdyby nie fakt, że producent rzekomo lampy mierzy i paruje, co potwierdza nalepkami z pomiarami. Może ma magiczne mierniki/testerty, które pokazują przyszłe parametry...po 300h wygrzewania.
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Lampy pewnie mierzy ale raczej nie wygrzewa ich przez kilka godzin. Ale lampa to nie tranzystor. Po kilku godzinach parametry lekko się rozjadą. Producent podaje to co zmierzył przed zapakowaniem i nie zdziwiłbym się gdyby gdzieś dopisał że i tak nie gwarantuje identycznych parametrów przez cały okres eksploatacji pary lamp.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

PiotrRDiablo pisze: czw, 21 lipca 2022, 12:52 i co jeśli się okaże że różnica jest duża - i ile to jest dużo :?
Dyskusje w tym temacie na forum śledziłem ale i tak nie wiem ile przyjąć w praktyce bo po iluś tam godzinach czy setkach godzin pracy nachylenie może się mocno zmienić ...
,,Dużo,, zależy od zastosowanego rozwiązania.Niektóre wzmacniacze posiadają mierniki prądu spoczynkowego-może się to wydawać bajerem,lecz jest to bardzo istotne narzędzie w sprzęcie audiofilskim.Jeżeli jest umiejętnie zastosowane pomaga kontrolować punkt pracy,stan lamp i przez to określić moment konieczności wydania kasy na nowe. :D
BECOO
25...49 postów
25...49 postów

slawekmod pisze: ndz, 24 lipca 2022, 08:15 Lampy pewnie mierzy ale raczej nie wygrzewa ich przez kilka godzin. Ale lampa to nie tranzystor. Po kilku godzinach parametry lekko się rozjadą. Producent podaje to co zmierzył przed zapakowaniem i nie zdziwiłbym się gdyby gdzieś dopisał że i tak nie gwarantuje identycznych parametrów przez cały okres eksploatacji pary lamp.
Może zdjęcie nieco pomoże wyjaśnić problem. Tak wyglądają opakowania lamp jakie, prawdopodobnie otrzymują dystrybutorzy, zatem ktoś teoretycznie je zmierzył tuż po produkcji. Moje pomiary z dnia zakupu i po 10h znacznie się różnią. Zatem albo producent kłamie, albo ma magiczny miernik, który pokazuje parametry przyszłe.
PS. Gdyby to były cenniejsze lampy na pewno bym reklamował.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Tak jak pokazałeś na zdjęciu- lampy pomierzone i podane parametry. Ale na jakim etapie? Pewnie sprawdzone zaraz po zejściu z linii produkcyjnej. Może nawet ktoś robił selekcję lamp dzieląc je na grupy o identycznych parametrach a potem były zestawiane w pary. Ale nie zapominaj że po paru godzinach grzania coś sie z tych elektrod może "wygazować", bardzo delikatnie odkształcić i już lampy się rozjadą. Myślisz że jak zakupisz lampy za "pińcet" to tak się nie stanie?
Problem jest taki że ze 30 lat temu to nakupiłbyś cały worek ECC83 za psie pieniądze i wybrał sam. A teraz wydałeś kasę i uwierzyłeś producentowi że będzie ok.
Z własnego podwórka to napisze Ci że mój wzmacniacz Audio System miał dawać wg. danych producenta 250W na 4 omach a dawał 210 W. I wiesz gdzie ma to niemiecki producent (pomimo tego że dobrze zna problem)? W d.. .
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

A i jeszcze jedno: zdaje się że to Toroidy parowały lampy a nie producent. Napisz, zapytaj jak to robią.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem
Panowie, parowanie lamp NOS i nowych po wyciągnięciu z pudełka i dwóch minutach nagrzewania jest kompletnie bez sensu. Należałoby najpierw żarzyć lampę przez kilkanaście minut, a następnie podłączyć ją do układu i obciążyć 90% mocy admisyjnej przez okres wynoszący co najmniej jedną dobę. W książce "Lampy elektronowe" Jana Hennela z roku 1973 znajdziemy informację, że każda nowa lampa po włączeniu wykazuje pewną niestabilność parametrów (ten okres na wykresie poniżej oznaczyłem czarną pionową linią).
1_ustalanie się parametrów.jpg

Z wykresu można wywnioskować, że parametry nowych lamp, produkowanych i testowanych w tamtym okresie, ustalały się znacznie po okresie 24...50 godzin. Przy układach, od których wymagało się większej precyzji, zalecało się by lampa przed dokładną regulacją urządzenia popracowała ok. 100 godzin.
2_100 godzin ustalania się parametrów.jpg

W przypadku lamp NOS (o często pogorszonej próżni), rosyjskich (z produkcji "cywilnej", o zazwyczaj dużych rozrzutach parametrów; lamp dużym nachylaniu charakterystyki, które w wersji rosyjskiej też często są obecnie mało stabilne) i współcześnie produkowanych (wykonanych z nie wiadomo jakich "proekologicznych" materiałów) czas osiągania w miarę stabilnych parametrów może być jeszcze większy...
Tak czy inaczej pozostaje jeszcze powolny dryf prądu i nachylenia, który w mniejszym lub większym stopniu, ale jednak, towarzyszy normalnej eksploatacji lamp.
3_dryf w ciągu godziny.jpg

Pozdrawiam
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
BECOO
25...49 postów
25...49 postów

Bez urazy, ale sam sobie przeczysz. Z jednej strony dystrybutor/producent uzyskuje pomiar bliski katalogowi (pudełko), a gdy ja uzyskuję powtarzalne na kilku miernikach pomiary bliskie 50% emisji, piszesz, że powinienem poczekać, bo się ułożą z czasem. Co zatem zmierzył sprzedawca/producent? I nie rozumiem wzmianki o lampach NOS, czy używanych, takie kupowane od rzetelnych sprzedawców, gdy nie oczekuję cudów z emisją 120%, do tej pory mnie nie zawiodły i pomiary były bliskie tym z oferty.
BECOO
25...49 postów
25...49 postów

Romekd pisze: ndz, 24 lipca 2022, 14:28 Z wykresu można wywnioskować, że parametry nowych lamp, produkowanych i testowanych w tamtym okresie, ustalały się znacznie po okresie 24...50 godzin. Przy układach, od których wymagało się większej precyzji, zalecało się by lampa przed dokładną regulacją urządzenia popracowała ok. 100 godzin.
Oczywiście jest tak jak piszesz, jednak mam wrażenie, że dyskusja zboczyła na poboczny tor i wymyka się powyższej logice.
W skrócie, kupuję nową, sparowaną, zdaniem sprzedawcy parę lamp, obiecuje mi parametry jak na zdjęciu. Moje pomiary, dziś powtórzyłem, po ok 25h grania, wciąż oscylują w okolicy 60% emisji katalogowej. Co mierzył sprzedawca i producent i jak? Z Twoich wykresów wynika, że mimo wszystko aż takich wahań nie należy się spodziewać jakie trafiły się w opisywanym przypadku.
Drugi biegun tego "zjawiska" to lampy Psvane, które dla ECC83 potrafią na pudełkach obiecywać 2.3mA emisji.
Pozdrawiam