Dobór potencjometru do wzmacniacza SE 5670+EL95
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Dobór potencjometru do wzmacniacza SE 5670+EL95
Witam,
Zabrałem się za ten prosty (początek przygody z lampowym DIY) układ, z uwagi na pozytywne doświadczenia z EL95 SE (zmodyfikowany Philips AG9016) i dostępność lamp i PCB.
Zasilacz z opóźnionym anodowym, napięcia stabilne (ciut poniżej 260VDC) anodowego. Przy uruchomieniu z DAC z regulowanym wyjściem - Audiolab M-DAC regulacja działa od ok -25dB. Niestety pojawił się problem z dobraniem potencjometru na wejściu wzmacniacza. Pierwsze podejście było z 500kOhm log, potencjometr działał przy końcu skali. Pomyślałem, że zmniejszę do 47kOhm log, podobny objaw, może ciut więcej stopni kątowych do pracy, ale to wciąż maksymalnie 10% obrotu przy końcu skali. Co robię źle, co schrzanił projektant układu/PCB? Możliwe, że za duża jest wartość R1 (330k)? Co byście poradzili zmienić, by zadziałał jakikolwiek potencjometr w tym układzie? Dziękuję z góry za uwagi.
Zabrałem się za ten prosty (początek przygody z lampowym DIY) układ, z uwagi na pozytywne doświadczenia z EL95 SE (zmodyfikowany Philips AG9016) i dostępność lamp i PCB.
Zasilacz z opóźnionym anodowym, napięcia stabilne (ciut poniżej 260VDC) anodowego. Przy uruchomieniu z DAC z regulowanym wyjściem - Audiolab M-DAC regulacja działa od ok -25dB. Niestety pojawił się problem z dobraniem potencjometru na wejściu wzmacniacza. Pierwsze podejście było z 500kOhm log, potencjometr działał przy końcu skali. Pomyślałem, że zmniejszę do 47kOhm log, podobny objaw, może ciut więcej stopni kątowych do pracy, ale to wciąż maksymalnie 10% obrotu przy końcu skali. Co robię źle, co schrzanił projektant układu/PCB? Możliwe, że za duża jest wartość R1 (330k)? Co byście poradzili zmienić, by zadziałał jakikolwiek potencjometr w tym układzie? Dziękuję z góry za uwagi.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 2500...3124 posty
Re: Dobór potencjometru do wzmacniacza SE 5670+EL95
Witam,
Czy dobrze rozumiem, że problemem jest skupienie całego zakresu regulacji przy początku obrotu potencjometru i praktycznie brak regulacji w pozostałej części? Wskazuje to na niewłaściwą charakterystykę potencjometru, nie rezystancję. W tym zastosowaniu należy użyć potencjometru wykładniczego, tak błędnie jak powszechnie nazywanego logarytmicznym i oznaczanego w Telpodzie symbolem B (dawniej C), a na dalekim wschodzie - A. Potencjometr taki w połowie obrotu powinien mieć ok. 10% rezystancji. W nałożeniu na logarytmiczną charakterystykę ludzkiego słuchu daje to odczucie liniowego wzrostu głośności przy obracaniu potencjometrem.
Najprościej ustawić posiadany potencjometr w środkowym położeniu i zmierzyć rezystancję między ślizgaczem a masą.
Pozdrawiam,
Jakub
Czy dobrze rozumiem, że problemem jest skupienie całego zakresu regulacji przy początku obrotu potencjometru i praktycznie brak regulacji w pozostałej części? Wskazuje to na niewłaściwą charakterystykę potencjometru, nie rezystancję. W tym zastosowaniu należy użyć potencjometru wykładniczego, tak błędnie jak powszechnie nazywanego logarytmicznym i oznaczanego w Telpodzie symbolem B (dawniej C), a na dalekim wschodzie - A. Potencjometr taki w połowie obrotu powinien mieć ok. 10% rezystancji. W nałożeniu na logarytmiczną charakterystykę ludzkiego słuchu daje to odczucie liniowego wzrostu głośności przy obracaniu potencjometrem.
Najprościej ustawić posiadany potencjometr w środkowym położeniu i zmierzyć rezystancję między ślizgaczem a masą.
Pozdrawiam,
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
-
- moderator
Czołem.
To mi wygląda na dość niskie wzmocnienie napięciowe układu i cały interesujący zakres regulacji znajduje się pod koniec ścieżki oporowej. Na początku ustawień potencjometru jest zbyt cicho... Czy dobrze zrozumiałem?
Pozdrawiam
Romek
To mi wygląda na dość niskie wzmocnienie napięciowe układu i cały interesujący zakres regulacji znajduje się pod koniec ścieżki oporowej. Na początku ustawień potencjometru jest zbyt cicho... Czy dobrze zrozumiałem?
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 3125...6249 postów
W starej książce dla amatorów było wytłumaczone jak podłączyć potencjometr-obrazkowo 
Na dole rysunku są przedstawione dwa sposoby podłączenia potencjometru,które dają opisany efekt. 
-
- moderator
Czołem.
Czy naprawdę w grę może wchodzić nieprawidłowe połączenie potencjometru (ja dodałbym w tym układzie tylko rezystor antyparazytowy, włączony szeregowo z siatką lampy i kondensatory separujące składową stałą, tak na wszelki wypadek)?
Autor wątku w swoim wpisie dwukrotnie wspomniał, że potencjometr poprawnie działa dopiero przy końcu.
Przez koniec rozumiem skraje prawe położenie osi z pokrętłem, gdyż gdyby dobrze działał w pobliżu lewego położenia rotora potencjometru, autor napisałby raczej o poprawnym funkcjonowaniu elementu na początku.
Pozdrawiam
Romek
Czy naprawdę w grę może wchodzić nieprawidłowe połączenie potencjometru (ja dodałbym w tym układzie tylko rezystor antyparazytowy, włączony szeregowo z siatką lampy i kondensatory separujące składową stałą, tak na wszelki wypadek)?
Autor wątku w swoim wpisie dwukrotnie wspomniał, że potencjometr poprawnie działa dopiero przy końcu.
BECOO pisze: wt, 19 lipca 2022, 14:07 (...) Pierwsze podejście było z 500kOhm log, potencjometr działał przy końcu skali. Pomyślałem, że zmniejszę do 47kOhm log, podobny objaw, może ciut więcej stopni kątowych do pracy, ale to wciąż maksymalnie 10% obrotu przy końcu skali.(...)
Przez koniec rozumiem skraje prawe położenie osi z pokrętłem, gdyż gdyby dobrze działał w pobliżu lewego położenia rotora potencjometru, autor napisałby raczej o poprawnym funkcjonowaniu elementu na początku.
Kolego Marku, dla schematu z dolnego lewego rogu Twojego załącznika, w głośniku być może dałoby się usłyszeć jakiś sygnał, choć bardzo stłumiony, gdyby potencjometr był ustawiony gdzieś na początku lewego położenia. W prawym byłaby zupełna cisza, bo siatka lampy byłaby zwarta z masą. Złe połączenie, widoczne po prawej stronie na dole rysunku dawałoby zupełnie inną reakcję na przygłaszanie, gdyż jakakolwiek regulacja zaczynałaby się na początku potencjometru, przez zwieranie sygnału źródła z masą, a przy dalszym obracaniu osi w prawo mielibyśmy już niemal stały poziom do końca regulacji. Przy zamianie skrajnych wyprowadzeń potencjometru, zwiększanie poziomu sygnału w głośniku zachodziłoby przy obracaniu osi potencjometru w lewo, a o czymś takim autor nie wspominał. Nie ma też nic o istnieniu wyprowadzenia odczepu na ścieżce (pod filtr "kontur") - gdyby ten połączyło się z masą, to regulacja siły głosu przeniosłaby się w obszar "prawego" odcinka ścieżki oporowej (do połowy ustawienia w głośniku byłaby cisza).Marek7HBV pisze: wt, 19 lipca 2022, 18:09
Na dole rysunku są przedstawione dwa sposoby podłączenia potencjometru,które dają opisany efekt.![]()
Pozdrawiam
Romek
-
- 3125...6249 postów
Przy lewym rozwiązaniu założyłem że rezystancja suwaka {a na pewno kilka omów ma} do masy jest niezerowa i porównywalna ze żródłem sygnału[DAC].Natomiast prawy układ zależy od charakterystyki potencjometru i może faktycznie być za bardzo naciągnięty

-
- 3125...6249 postów
A zresztą najprostsze wyjaśnienie to po prostu rezystor siatkowy ma dużo mniej niż 330 k. 

-
- 625...1249 postów
Witam.
Kolego Becoo bardzo chaotycznie opisałeś problem, pokazałeś schemat ale nie wiemy czy pokazany schemat to jest cały układ wzmacniacza czy tylko sam stopień mocy zaczerpnięty z jakieś większej całości. Wypadało by podać rodzaj potencjometru liniowy, logarytmiczny. Ponadto nic nie wspominasz z jakiego źródła sterujesz ten wzmacniacz i jaka jest amplituda sygnału sterującego. Należało by zacząć od pomiaru przy jakiej amplitudzie sygnału na wejściu wzmacniacz osiąga niezniekształconą moc znamionową. Może się bowiem okazać, że wzmacniacz ma za małe wzmocnienie o czym wspomniał Kolega Romek. Przedstawiony schemat nie zawiera potencjometru a Ty nie pokazałeś jak masz dołączony potencjometr do tego układu. Sam potencjometr, który z zasady jest zabudowany na wejściu układu tworzy regulowany dzielnik, z którego sygnał jest przekazywany na pierwszy stopień wzmacniacza i jego zadaniem jest dopasować sygnał na wejściu wzmacniacza do potrzeb osiągnięcia wymaganej głośności. Jeśli amplituda sygnału na wejściu jest mała, to jest normalne że potencjometr będzie działał poprawnie przy końcu zakresu, jeśli amplituda sygnału sterującego będzie zbyt duża to potencjometr będzie reagował poprawnie tylko na początku zakresu obrotu.
Pozdrawiam.
Kolego Becoo bardzo chaotycznie opisałeś problem, pokazałeś schemat ale nie wiemy czy pokazany schemat to jest cały układ wzmacniacza czy tylko sam stopień mocy zaczerpnięty z jakieś większej całości. Wypadało by podać rodzaj potencjometru liniowy, logarytmiczny. Ponadto nic nie wspominasz z jakiego źródła sterujesz ten wzmacniacz i jaka jest amplituda sygnału sterującego. Należało by zacząć od pomiaru przy jakiej amplitudzie sygnału na wejściu wzmacniacz osiąga niezniekształconą moc znamionową. Może się bowiem okazać, że wzmacniacz ma za małe wzmocnienie o czym wspomniał Kolega Romek. Przedstawiony schemat nie zawiera potencjometru a Ty nie pokazałeś jak masz dołączony potencjometr do tego układu. Sam potencjometr, który z zasady jest zabudowany na wejściu układu tworzy regulowany dzielnik, z którego sygnał jest przekazywany na pierwszy stopień wzmacniacza i jego zadaniem jest dopasować sygnał na wejściu wzmacniacza do potrzeb osiągnięcia wymaganej głośności. Jeśli amplituda sygnału na wejściu jest mała, to jest normalne że potencjometr będzie działał poprawnie przy końcu zakresu, jeśli amplituda sygnału sterującego będzie zbyt duża to potencjometr będzie reagował poprawnie tylko na początku zakresu obrotu.
Pozdrawiam.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Mark Twain
-
- 25...49 postów
Tak, dokładnie tak, każdy typ i wartość potencjometra - to samo zachowanie.Romekd pisze: wt, 19 lipca 2022, 14:57 To mi wygląda na dość niskie wzmocnienie napięciowe układu i cały interesujący zakres regulacji znajduje się pod koniec ścieżki oporowej. Na początku ustawień potencjometru jest zbyt cicho... Czy dobrze zrozumiałem?
Forum czytam od lat, choć się nie udzielam i w związku z tym wziąłem sobie Twoją podpowiedź do serca. Ewidentnie było coś nie tak ze wzmocnieniem, co widziałem nawet po napięciach na siatce i katodzie. Efektem kilku godzin szukania znalazłem przyczynę. Zła wartość R1. Zła tak bardzo, że się wstydzę. Zamówiłem właściwe rezystory - 330k - i jak tylko przyjadą dam znać.
BTW warto iść w jak największy możliwy potencjometr? Posiadam maksymalnie 500k log.
Dziękuję i pozdrawiam
-
- 25...49 postów
Aż takim amatorem nie jestem ;D W tym jednym zakresie ;D. A do tego, żaden z błędów w podłączeniu potencjometru nie skutkuje takimi objawami jak opisałem.Marek7HBV pisze: wt, 19 lipca 2022, 18:09 W starej książce dla amatorów było wytłumaczone jak podłączyć potencjometr-obrazkowo DSC07135.JPG Na dole rysunku są przedstawione dwa sposoby podłączenia potencjometru,które dają opisany efekt.![]()
Natomiast brawo za uwagę dotyczącą wartości rezystora siatkowego. BINGO
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr, 20 lipca 2022, 07:44 przez BECOO, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 25...49 postów
Podałem w opisie problemu dość szczegółowo.faktus pisze: wt, 19 lipca 2022, 21:26 Wypadało by podać rodzaj potencjometru liniowy, logarytmiczny.
J.w. Źródłem był DAC z 2V wyjściem regulowanym.Ponadto nic nie wspominasz z jakiego źródła sterujesz ten wzmacniacz i jaka jest amplituda sygnału sterującego.
Niestety nie posiadam oscyloskopu. Do takich zabaw nie potrzebuję.Należało by zacząć od pomiaru przy jakiej amplitudzie sygnału na wejściu wzmacniacz osiąga niezniekształconą moc znamionową.
Dziękuję za uwagi, przyjąłem do serca i skorzystałem choć tonu nie rozumiem. Gdybym posiadał Waszą wiedzę i doświadczenie zapewne nie musiałbym nikomu zawracać głowy.
Pozdrawiam
-
- 3125...6249 postów
Wzmacniacz zaprojektowano do współpracy ze żródłem o małej rezystancji wyjściowej {rezystor siatkowy 330 k na to wskazuje} i potencjomete powinien mieć 100 k lub mniej {w tym przypadku mółby być nawet 4,7 k}.To czy zainstaluje się kondensatory separujące na wejściu zależy od Kolegi,ale ich potrzeba była opisywana na forum wielokrotnie.Dla posiadanego potencjometru 47 k pierwszy powinien mieć 1u,a drugi {z suwaka} 0,1u.Ich realna wartość jest zależna od parametrów transformatora wyściowego {dolnej częstotliwości przenoszenia} i przy marnym transformatorze powinna być mniejsza. 

-
- 25...49 postów
Witam, dziękuję za podpowiedzi.Marek7HBV pisze: śr, 20 lipca 2022, 08:30 Wzmacniacz zaprojektowano do współpracy ze żródłem o małej rezystancji wyjściowej {rezystor siatkowy 330 k na to wskazuje} i potencjomete powinien mieć 100 k lub mniej {w tym przypadku mółby być nawet 4,7 k}.To czy zainstaluje się kondensatory separujące na wejściu zależy od Kolegi,ale ich potrzeba była opisywana na forum wielokrotnie.Dla posiadanego potencjometru 47 k pierwszy powinien mieć 1u,a drugi {z suwaka} 0,1u.Ich realna wartość jest zależna od parametrów transformatora wyściowego {dolnej częstotliwości przenoszenia} i przy marnym transformatorze powinna być mniejsza.![]()
Posiadam 47k log, taki wstawię. Kondensatory 1uF foliowe (100V wystarczy?) na wejściach RCA zastosowałem dla odseparowania ew. składowej stałej, ale nie do końca rozumiem drugi element podpowiedzi. Twoim zdaniem konieczny może być separujący 0,1uF pomiędzy suwakiem, a siatką? Czy powinien to być kondensator tej samej klasy co separujący międzystopniowy?
Transformatory jakie zastosowałem to 12kOhm 3W Telefunkeny, raczej nie powinny mieć problemów z pasmem.
Pozdrawiam
-
- moderator
Czołem
Tak jak wspomniał Kol. Marek, obecnie nie powinno się stosować potencjometrów o dużej rezystancji, gdyż rezystancja wyjściowa współczesnych źródeł sygnału jest bardzo niska i obciążenie jej rezystancją potencjometru (np. 10 kΩ) nie spowoduje ani zauważalnego wzrostu zniekształceń THD, ani istotnego spadku amplitudy sygnału. Za to potencjometry o dużej wartości rezystancji będą wpływały na wzrost poziomu szumu oraz ograniczenie górnej częstotliwości granicznej pasma przenoszenia w środkowym (elektrycznie) położeniu (lampy mają swoją pojemność wejściową). Inną sprawą jest kwestia charakterystyki zastosowanego potencjometru - znam kilku audiofilów, którzy potrafią słuchać muzyki jedynie ze średnim lub wyższym poziomem głośności i ich gustom bardziej odpowiada regulacja sygnału potencjometrem o charakterystyce liniowej...
Pozdrawiam
Romek
Tak jak wspomniał Kol. Marek, obecnie nie powinno się stosować potencjometrów o dużej rezystancji, gdyż rezystancja wyjściowa współczesnych źródeł sygnału jest bardzo niska i obciążenie jej rezystancją potencjometru (np. 10 kΩ) nie spowoduje ani zauważalnego wzrostu zniekształceń THD, ani istotnego spadku amplitudy sygnału. Za to potencjometry o dużej wartości rezystancji będą wpływały na wzrost poziomu szumu oraz ograniczenie górnej częstotliwości granicznej pasma przenoszenia w środkowym (elektrycznie) położeniu (lampy mają swoją pojemność wejściową). Inną sprawą jest kwestia charakterystyki zastosowanego potencjometru - znam kilku audiofilów, którzy potrafią słuchać muzyki jedynie ze średnim lub wyższym poziomem głośności i ich gustom bardziej odpowiada regulacja sygnału potencjometrem o charakterystyce liniowej...
Pozdrawiam
Romek
-
- 25...49 postów
Czy dobrze zrozumiałem podpowiedzi kolegi Marek7HBV?