Jaki wzmacniacz lampowy DIY do słuchawek 32 Ohm
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 75...99 postów
Jaki wzmacniacz lampowy DIY do słuchawek 32 Ohm
Cześć.
Mam słuchawki planarne 32 Ohm które wymagają sporo mocy.
Powoli przymierzam się do złożenia lampowca do nich.
Istnieje jakiś wzmacniacz lampowy DIY który nada się do słuchawek o tak niskiej impedancji?
Mam słuchawki planarne 32 Ohm które wymagają sporo mocy.
Powoli przymierzam się do złożenia lampowca do nich.
Istnieje jakiś wzmacniacz lampowy DIY który nada się do słuchawek o tak niskiej impedancji?
-
- 1875...2499 postów
Re: Jaki wzmacniacz lampowy DIY do słuchawek 32 Ohm
Generalnie słuchawki 32 om są trudnym obciążeniem dla lamp . Nasuwają się układy : wzmacniacz SE , wtórnik Whita , klasyczne wtórniki katodowe i SEPP .
-
- 6250...9374 posty
Teoretycznie to proste do obliczenia ale chętnie zobaczył bym gotowe sprawdzone dane nawojowe trafa Ra/32ohm najlepiej pod jakąś typowa tanią lampę np. PCL86.
-
- 2500...3124 posty
TG2.5cirrostrato pisze: sob, 16 lipca 2022, 14:43 Teoretycznie to proste do obliczenia ale chętnie zobaczył bym gotowe sprawdzone dane nawojowe trafa Ra/32ohm najlepiej pod jakąś typowa tanią lampę np. PCL86.
-
- 1875...2499 postów
Można spokojni użyć TG2,5 . A nawet TG od Pioniera . Pod obciążeniem 32om bez problemu przeniosą 20Hz - 20k bo zmieni się przekładnia .cirrostrato pisze: sob, 16 lipca 2022, 14:43 Teoretycznie to proste do obliczenia ale chętnie zobaczył bym gotowe sprawdzone dane nawojowe trafa Ra/32ohm najlepiej pod jakąś typowa tanią lampę np. PCL86.
-
- 500...624 posty
@Jarekb
Skoro zabierasz się za taki temat to musisz sobie jeszcze odpowiedzieć na kilka pytań:
1) co to znaczy, że słuchawki, które chcesz napędzić to mało efektywne modele?
2) szanujesz słuch czy chcesz "miażdżenia" czaszki czystym niezniekształconym głębokim basem?
3) jesteś gotowy na eksperymenty czy szukasz gotowej recepty na "idealny" wzmacniacz lampowy?
Ad 1 Musiałbyś drogą pomiarów np. wyznaczyć jakie napięcia wyjściowe Cię interesują dla tych 32 Ω.
Ad 2 - wiadomo o co chodzi, do normalnych zdrowych poziomów słuchania nie trzeba dużo. Ale czasem człowiek chce sobie na chwilę pozwolić na "czad" i wtedy miło jest mieć taką możliwość.
Ad 3 nawet z naszą pomocą może się okazać, że wynik tego równania nie będzie pozytywny. Jest dużo niewiadomych, jednym z nich jest Twój gust, innym rodzaj słuchanej muzyki, więcej modeli słuchawek do obsłużenia etc... Możliwe, że pierwszy wzmacniacz nie spełni oczekiwań.
Dlatego warto się nastawić jednak na poszukiwania.
Niestety nie mam planarnych i mało efektywnych słuchawek, więc nie mogę nic powiedzieć czy moja konstrukcja daje radę z takim obciążeniem.
Skoro zabierasz się za taki temat to musisz sobie jeszcze odpowiedzieć na kilka pytań:
2) szanujesz słuch czy chcesz "miażdżenia" czaszki czystym niezniekształconym głębokim basem?

3) jesteś gotowy na eksperymenty czy szukasz gotowej recepty na "idealny" wzmacniacz lampowy?
Ad 1 Musiałbyś drogą pomiarów np. wyznaczyć jakie napięcia wyjściowe Cię interesują dla tych 32 Ω.
Ad 2 - wiadomo o co chodzi, do normalnych zdrowych poziomów słuchania nie trzeba dużo. Ale czasem człowiek chce sobie na chwilę pozwolić na "czad" i wtedy miło jest mieć taką możliwość.
Ad 3 nawet z naszą pomocą może się okazać, że wynik tego równania nie będzie pozytywny. Jest dużo niewiadomych, jednym z nich jest Twój gust, innym rodzaj słuchanej muzyki, więcej modeli słuchawek do obsłużenia etc... Możliwe, że pierwszy wzmacniacz nie spełni oczekiwań.
Zgadzam się, taki pomysł obecnie na biurku testujęCHOPIN66 pisze: sob, 16 lipca 2022, 14:55Można spokojni użyć TG2,5 . A nawet TG od Pioniera . Pod obciążeniem 32om bez problemu przeniosą 20Hz - 20k bo zmieni się przekładnia.cirrostrato pisze: sob, 16 lipca 2022, 14:43 Teoretycznie to proste do obliczenia ale chętnie zobaczył bym gotowe sprawdzone dane nawojowe trafa Ra/32ohm najlepiej pod jakąś typowa tanią lampę np. PCL86.

α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ
-
- 75...99 postów
Mam odtwarzacz o mocy 2x400mW i ma trochę zapasu ale myślę, że te 250mW na kanał to minimum.Krzysztof_M pisze: sob, 16 lipca 2022, 15:01 @Jarekb
Zgadzam się, taki pomysł obecnie na biurku testujęCHOPIN66 pisze: sob, 16 lipca 2022, 14:55Można spokojni użyć TG2,5 . A nawet TG od Pioniera . Pod obciążeniem 32om bez problemu przeniosą 20Hz - 20k bo zmieni się przekładnia.cirrostrato pisze: sob, 16 lipca 2022, 14:43 Teoretycznie to proste do obliczenia ale chętnie zobaczył bym gotowe sprawdzone dane nawojowe trafa Ra/32ohm najlepiej pod jakąś typowa tanią lampę np. PCL86.Niestety nie mam planarnych i mało efektywnych słuchawek, więc nie mogę nic powiedzieć czy moja konstrukcja daje radę z takim obciążeniem.
Chciałbym coś w miarę sprawdzonego ale nie jestem jakimś audiofilem. Wystarczy mi ciepły dźwięk, pełne pasmo bez szumów z dość niskim (ale bez przesady) basem.
-
- 2500...3124 posty
No to może napisz jaka jest czułość tych słuchawek to będziemy wiedzieć ile naprawdę tej mocy potrzeba.
-
- 75...99 postów
-
- 2500...3124 posty
Domyślam się, że to 98 dB na mW. A to oznacza, że 250 mW wystarczy do przekroczenia progu bólu, bo 20*log(250) to jakieś 48 dB, dodane do 98 dB daje 146 dB 

-
- 6250...9374 posty
TG2,5 do słuchawek to byk, ja do np. EL95 motałem trafka 10k/8ohm na bazie rdzeni traf sieciowych EI54, jedyne rozsądne działanie bo zakup osobno rdzeni i karkasów wychodzi znacznie drożej. Mam jedno pytanie i może ktoś ma praktyczną wiedzę, jak pogorszy się pasmo (lub czy) jeśli uzwojenie wtórne (głośnikowe lub słuchawkowe) będzie na wierzchu bo wtedy temat transformatorów wyjściowych na podwójnych rdzeniach zwijanych (jak nowsze wykonania TG5, TWOP i DFZK) do SE w ilości do ok. 30sztuk i prawie dowolnej przekładni przeskakuję z marszu.
-
- 1875...2499 postów
No przydał by się model i producent tych słuchawek - można będzie wtedy sprawdzić ich parametry.Einherjer pisze: sob, 16 lipca 2022, 16:42 Domyślam się, że to 98 dB na mW. A to oznacza, że 250 mW wystarczy do przekroczenia progu bólu, bo 20*log(250) to jakieś 48 dB, dodane do 98 dB daje 146 dB![]()
Jeśli jest to jest 98 db bez mW - będzie to raczej ich efektywność .
-
- 75...99 postów
-
- 2500...3124 posty
Wyniki pomiarów tutaj https://reference-audio-analyzer.pro/en ... #gsc.tab=0 wskazują prawie 92 dB na mW. Tak czy owak granica bólu 

-
- 625...1249 postów
Witam.
Kolego Cirrostrato na Twoje pytanie jak pogorszy się pasmo, i czy w ogóle, nie ma prostej odpowiedzi. Z mojej skromnej praktyki podział w którym uzwojenie głośnikowe ( słuchawkowe ) jest na wierzchu, lub nawijane jest jako pierwsze jest najmniej korzystny. Dlaczego, bo przy wyższych częstotliwościach zdecydowanie spada zdolność rdzenia do przekazywania sygnału, a wzrasta bezpośrednie oddziaływanie uzwojeń. I tu jedne uzwojenie ma mniejszą zdolność do wyłapania całej mocy z uzwojenia pierwotnego, czyli pasmo drastycznie spada.
Najbardziej stabilne warunki przy uwzględnieniu pasma przenoszenia wymagają co najmniej trzech sekcji uzwojenia anodowego, i dwu sekcji uzwojenia głośnikowego względnie słuchawkowego niezależnie od zastosowanego rdzenia, kształtkowego lub RZC. Przy większej liczbie sekcji wpływ jakości zastosowanego rdzenia odbija się na uzyskanym paśmie. I nie zawsze zastosowanie rdzenia RZC poprawia pasmo przenoszenia.
Nie bez znaczenia jest też moc z jaką będzie pracował transformator. Dlatego nie da się jednoznacznie tego określić. Najlepiej wykonać prototyp i sprawdzić otrzymane wyniki.
Pozdrawiam.
Kolego Cirrostrato na Twoje pytanie jak pogorszy się pasmo, i czy w ogóle, nie ma prostej odpowiedzi. Z mojej skromnej praktyki podział w którym uzwojenie głośnikowe ( słuchawkowe ) jest na wierzchu, lub nawijane jest jako pierwsze jest najmniej korzystny. Dlaczego, bo przy wyższych częstotliwościach zdecydowanie spada zdolność rdzenia do przekazywania sygnału, a wzrasta bezpośrednie oddziaływanie uzwojeń. I tu jedne uzwojenie ma mniejszą zdolność do wyłapania całej mocy z uzwojenia pierwotnego, czyli pasmo drastycznie spada.
Najbardziej stabilne warunki przy uwzględnieniu pasma przenoszenia wymagają co najmniej trzech sekcji uzwojenia anodowego, i dwu sekcji uzwojenia głośnikowego względnie słuchawkowego niezależnie od zastosowanego rdzenia, kształtkowego lub RZC. Przy większej liczbie sekcji wpływ jakości zastosowanego rdzenia odbija się na uzyskanym paśmie. I nie zawsze zastosowanie rdzenia RZC poprawia pasmo przenoszenia.
Nie bez znaczenia jest też moc z jaką będzie pracował transformator. Dlatego nie da się jednoznacznie tego określić. Najlepiej wykonać prototyp i sprawdzić otrzymane wyniki.
Pozdrawiam.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Mark Twain