Uher Variocord 263- jak go ogarnąć?

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Uher Variocord 263- jak go ogarnąć?

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Dziś wyciągnąłem jeden z dwóch Uherów , o dziwo ten sprawny mechanicznie.
Mam tutaj wymienne mostki głowic, mam 2 mostki 2-śladowe i jeden 4-śladowy, głowice w idealnym stanie.
Do tego "pacjenta" :lol: założyłem mostek 4-śladowy.
No i tak jest, że z paskiem raczej nie ma problemu, wszystkie prędkości chodzą a są 3, czysto mechaniczny wybór funkcji.
Jest problem z hamowaniem talerzyków, jak się rozpędzi, to niezbyt dobrze hamuje i zrywa taśmę, to jest sprzęt 50-letni i takie coś jest normą po latach.
Inna sprawa: spalona końcówka mocy lewego kanału, wykonana na AD161/AD162, akurat mam te tranzystory w sporych ilościach(kiedyś utylizowałem sprzęt z RFN a tam tego pełno było). Końcówkę się zrobi, to nie problem.
Magnetofon ma strasznie brudne potencjometry i przełączniki, wszystko trzeszczy jak cholera :evil: . Nie nagrywa równo, jeden kanał głośniejszy, kiedyś tego nie było ale szpulak miał kilka lat "kwarantanny" w syfie i mu "odbiło", dźwięk też nie jest super a kiedyś grał jako tako :evil: :evil: :evil:
Znalazłem taśmę, chyba z podziemi......jest na niej....pierwsza pielgrzymka Jana Pawła II z 1979 roku, nagrane to jest z prędkością 4,76cm/s z zaskakująco dobrą jakością. Kto to nagrywał, na czym i po co, się już nie dowiem, ale Mama mówi, że taśma pochodzi z archiwum kościelnego...kiedyś stare taśmy na Allegro kupiłem i ta tam była.
Chciałbym ten litewski Spalis skończyć, radio Philips.....nabrałem roboty na kupę.....i tak nie ma co robić, a za 2 miesiące lockdown.....może tak będzie w końcu
https://www.youtube.com/watch?v=-YGS9vhmFS0
Ale zostawmy tą politykę na boku.....ma ktoś pomysł jak wyregulować hamulce talerzyków?
Kolega Marek7HBV takie wynalazki naprawiał, może by coś poradził?
To stary i prymitywny magnetofon ale z modeli UHER i to tych domowych, korzystała Marynarka Wojenna Szwecji czyli nie było to dziadostwo i nie psuło się jak polskie ,licencyjne Grundigi czy późniejsze na bazie ZK-240(które całkiem do dupy były pod każdym względem).
To jest praktycznie identyczna mechanika jak wyższe modele De Luxe, jest to już magnetofon stereo i klasy Hi-Fi.
Nie mam znośnej jakości taśm, choć stare nagrania na nim z 2016 roku odtwarza normalnie....chyba elektrolity mają już dość a tam sporo tantali chyba jest :evil:
Mam szary dekiel do niego a w tym drugim nóżki do postawienia w pionie.
Kolega chrzan49 już nie pomoże....może i nie żyje, nie mam z nim już kontaktu.
Na forum Audiostereo jest sporo informacji o tych i de Luxe też....tam też SARS-Cov2 przetrzepał mocno jak widzę.