Zwierak ZG-1
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
Zwierak ZG-1
Witam, czy ktoś ma dane tego zwieraka, lub wie gdzie mozna ich szukać. Produkowany w ZWLE Warszawa. Zależy mi także na mocniejszych o napieciu przebicia ok 250 - 300V. Czy takie cudo da sie jeszcze kupic i jaka jest cena.
Znalazłem oznaczenie jeszcze jednen zwierak - A1-230 prod. Siemens.
Ten jak i ZG-1 były stosowane w iskrownikach do kuchenek gazowych.
A1-230 jest strasznie wolny ponieważ dopuszczalna czestotliwośc przebić to tylko 50 razy na minute. Szkoda że nie na sekunde......
Znalazłem oznaczenie jeszcze jednen zwierak - A1-230 prod. Siemens.
A1-230 jest strasznie wolny ponieważ dopuszczalna czestotliwośc przebić to tylko 50 razy na minute. Szkoda że nie na sekunde......
Pozdrawiam Krzysztof Ślipko
-
- 50...74 posty
-
- moderator
Re: Zwierak ZG-1
fysiek pisze:Znalazłem oznaczenie jeszcze jednen zwierak - A1-230 prod. Siemens.
ZG1 też były wolne w/g karty katalogowej, ale w kuchence były żyłowane kilkakrotnie ponad parametry katalogowe, stąd generatorki padały nagminnie. W jakimś RE z początku lat 90 był patent z tyrystorem zastępującym zwierak.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
- 50...74 posty
-
- 15...19 postów
a dlaczego tak sie uparłeś na te zwieraki? to strasznie zawodne urządzenie co juz zostało zauważone. o ile pamietam byly ich 2 rodzaje, elektromechaniczny i zwierak który był jakby lampą gazowana, cos jak neonówka. zamiast tego jesli nie chce ci sie budowac ukladu z tyrystorem, diakami ktory w sumie jest banalny w konstrukcji mozesz zastosowac gotowy, tyrystorowy ściemniacz do oswietlenia ktory wlaczony szeregowo z kondensatorem o wartosci 1-10uF i podlaczony do transformatorka zaplonowego da w efekcie mocną iskrę o czestotliwosci kilkadziesiat Hz. Na allegro takie sciemniacze można kupic za 20-30 pln.
pozdrawiam
pozdrawiam
-
- 50...74 posty
No nawet nie wiesz do czego mi to jest potrzebne....a juz napewno nie do renowacji zapalarki do kuchenki. Zdarzylem się zorientowac że zdobycie zwieraka graniczy z cudem.....szkoda.methyl pisze:a dlaczego tak sie uparłeś na te zwieraki? to strasznie zawodne urządzenie co juz zostało zauważone. o ile pamietam byly ich 2 rodzaje, elektromechaniczny i zwierak który był jakby lampą gazowana, cos jak neonówka. zamiast tego jesli nie chce ci sie budowac ukladu z tyrystorem, diakami ktory w sumie jest banalny w konstrukcji mozesz zastosowac gotowy, tyrystorowy ściemniacz do oswietlenia ktory wlaczony szeregowo z kondensatorem o wartosci 1-10uF i podlaczony do transformatorka zaplonowego da w efekcie mocną iskrę o czestotliwosci kilkadziesiat Hz. Na allegro takie sciemniacze można kupic za 20-30 pln.
pozdrawiam
Pozdrawiam Krzysztof Ślipko
-
- moderator
No właśnie - do czegofysiek pisze:No nawet nie wiesz do czego mi to jest potrzebne....a juz napewno nie do renowacji zapalarki do kuchenki.

-
- 50...74 posty
-
- moderator
Może coś stąd:fysiek pisze:Chciałem uzupełnic instalacje antenową o zabezpieczenie przepięciowe.
http://www.passus.pl/main.php?url=./pro ... mniki.html
Albo http://www.pro-fit.pl , z tym że ceny są koszmarne. Często pojawiają się różne ruskie odgromniki na allegro.