Charakterystyka 6d22S
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Charakterystyka 6d22S
Cześć koledzy. Poszukuję informacji a dokładnie charakterystyki napięciowej bo nigdzie w internecie nie mogę znaleźć jaki będzie spadek napięcia dla prądu 500mA. Zasilacz na dwóch lampacz.
-
- 3125...6249 postów
Re: Charakterystyka 6d22S
A nie możesz sam zmierzyć (?), sądzę, że dla 500mA na diodzie odłoży się jakieś 30V max.
Pierwowzór to EY500 http://ds.agavaceae.ru/pdfs/EY500A.pdf 

Dziękuję Marku.
Powiedzcie który prostownik będzie lepszy dla zasilenia 2 sztuk 6s33s pracujących w układzie SE. Myślę nad prostownikiem skladający się z 2 sztuk 6d22S lub jednej 5c8s, prąd pobierany z prostownika ok 400mA.
... klimatycznie to 5C8S jest jakby stworzona do diabłów. Elektrycznie to 6D22S ma izolowaną katodę. Jednak wybrałbym 5C8S- może startować z podanym napięciem na zimną katodę / konstruktor dopuszcza taką pracę /. Całkiem sprawny sott start- sprawdzałem.
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
Zdecydowanie 5c8s.
Pomijając 'kompatybilnośc' wyglądowo/podstawkową
jej dopuszczalny średni prąd wyprostowany to 420mA vs 300mA dla 6D22..
Pomijając 'kompatybilnośc' wyglądowo/podstawkową

-
- 3125...6249 postów
Przy okazji spytam kolegów skąd zdobyć podstawki do 5C8S, lampy mam.
Jedna 6D22S ma 300mA ale już pełnookresowy będzie miał 0,6A ? A podstawki sklep lampyelektronowe.
... zakładając prostowanie dwupołówkowe to ile da prostownik na dwóch 6D22S ? Czysta mA ? Więcej ?
... no i izolowana katoda, to też zaleta takiego prostownika. Ciekawe jak długo się taka lampa rozgrzewa ? 5C8S to z 30 sek.
-
- 3125...6249 postów
No dobra średni prąd 5c8s to 420mA z dwóch anod czyli 210mA na anodę, czy źle myślę a 6D22S to jedna połówka która daje średnio 300mA prądu z jednej anody
I tu nasuwa się pytanie, czy pracę duodiody z połączonymi anodami można traktować jako jedną zastępczą diodę o dwukrotnie większym prącie znamionowym - wydawać by się mogło że tak, jednak chyba nie do końca.
Standardowo duodioda pracuje naprzemiennie w sensie, że raz straty anodowe występują na jednej anodzie a raz na drugiej, natomiast drugą kwestią jest fakt, że nawet jeśli po połączeniu zastępczo mamy "podwójną anodę" to jednak nadal mamy jedną katodę, która również wcześniej emitowała elektrony naprzemiennie raz do jednej anody raz do drugiej, a po połączeniu emituje elektrony do obu anod jednocześnie - powoduje to o połowę wcześniejsze uzyskanie maksymalnej emisji elektronów - nasycenie. Podsumowując przy połączeniu równoległym mamy "podwójną anodę" lecz tą samą katodę i teoretycznie można by uzyskać dwukrotnie większy prąd anodowy lecz wydajność emisyjna katody może stanowić ograniczenie.
Są to moje przemyślenia i oczywiście mogę się mylić.
Standardowo duodioda pracuje naprzemiennie w sensie, że raz straty anodowe występują na jednej anodzie a raz na drugiej, natomiast drugą kwestią jest fakt, że nawet jeśli po połączeniu zastępczo mamy "podwójną anodę" to jednak nadal mamy jedną katodę, która również wcześniej emitowała elektrony naprzemiennie raz do jednej anody raz do drugiej, a po połączeniu emituje elektrony do obu anod jednocześnie - powoduje to o połowę wcześniejsze uzyskanie maksymalnej emisji elektronów - nasycenie. Podsumowując przy połączeniu równoległym mamy "podwójną anodę" lecz tą samą katodę i teoretycznie można by uzyskać dwukrotnie większy prąd anodowy lecz wydajność emisyjna katody może stanowić ograniczenie.
Są to moje przemyślenia i oczywiście mogę się mylić.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Nie mam pod ręką podstawki, ale AFAIR to w podstawkę od ГУ50 wejdzie (sama podstawka, bez kominka)cirrostrato pisze: ↑wt, 12 kwietnia 2022, 16:08 Przy okazji spytam kolegów skąd zdobyć podstawki do 5C8S, lampy mam.