Melodia transformator
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
Melodia transformator
Witam wszystkich na forum.
Mam problem z lampowym magnetofonem Melodia. Chcę odbudować staruszka, ma on parę wad, jedną z nich jest uszkodzony transformator ze zdjęcia. Co to za trafo, może dławik ?
Połączony jest z lampą ECC85
Pierwszy raz naprawiam sprzęt lampowy, może wspomożecie mnie.
Mam problem z lampowym magnetofonem Melodia. Chcę odbudować staruszka, ma on parę wad, jedną z nich jest uszkodzony transformator ze zdjęcia. Co to za trafo, może dławik ?
Połączony jest z lampą ECC85
Pierwszy raz naprawiam sprzęt lampowy, może wspomożecie mnie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Re: Melodia transformator
Gdyby nie myszki to byłby to transformator głośnikowy.
-
- 50...74 posty
W częściach magnetofonu wymienione są trzy transformatory, i dławik.
Zaznaczyłem prawdopodobny mój typ (4), a transformator głośnikowy to chyba (16)
Zaznaczyłem prawdopodobny mój typ (4), a transformator głośnikowy to chyba (16)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 250...374 postów
Zaznaczyłeś jakiś dławik o regulowanej indukcyjności stosowany do strojenia czegoś np. częstotliwości prądu. Transformator głośnikowy ma na schemacie nr 6. Z nabyciem pasującego nie będzie żadnych problemów jest typowy.
-
- 50...74 posty
Masz rację, ale też niezupełnie.
Zgłupiałem trochę, bo w magnetofonie jest miejsce na pięć lamp, a na schemacie są cztery lampy. Po dokładnym przyjrzeniu się w bebechy okazało się, że ten transformator i podstawka pod lampę widoczne na zdjęciu, to czyjaś przeróbka, po prostu ktoś dołożył jakiś układ, nie wiem w jakim celu. Jedno uzwojenie transformatora (grubszym drutem, wewnętrznym) podłączona jest pod wejście mikrofonowe, a drugie zewnętrzne ( cieńszy drut) idzie do lampy, która powinna być na tej podstawce. Ten napis ołówkiem na chassis (ECC85) nie dotyczy tej lampy.
Czyli sprawa niby się rozwiązała, po prostu usunę ten układ wracając do oryginału i zobaczę czy magnetofon ruszy.
Dzięki za odzew.
Zgłupiałem trochę, bo w magnetofonie jest miejsce na pięć lamp, a na schemacie są cztery lampy. Po dokładnym przyjrzeniu się w bebechy okazało się, że ten transformator i podstawka pod lampę widoczne na zdjęciu, to czyjaś przeróbka, po prostu ktoś dołożył jakiś układ, nie wiem w jakim celu. Jedno uzwojenie transformatora (grubszym drutem, wewnętrznym) podłączona jest pod wejście mikrofonowe, a drugie zewnętrzne ( cieńszy drut) idzie do lampy, która powinna być na tej podstawce. Ten napis ołówkiem na chassis (ECC85) nie dotyczy tej lampy.
Czyli sprawa niby się rozwiązała, po prostu usunę ten układ wracając do oryginału i zobaczę czy magnetofon ruszy.
Dzięki za odzew.
-
- 250...374 postów
Wywal to wszystko co nieoryginalne, potem weź schemat i sprawdź poprawność/ciągłość obwodów zweryfikuj wizualnie stan elementów , wszystkie podejrzane części do pomiarów - wymiany/naprawy. Jak już będziesz miał to wszystko podłącz do sieci najlepiej z wpiętą w szeregowo w zasilanie żarówką ok.40-60Wi obserwuj. Jak nic nie wybuchnieRobi pisze: śr, 23 marca 2022, 16:25 po prostu usunę ten układ wracając do oryginału i zobaczę czy magnetofon ruszy.

-
- 50...74 posty
Zrobię pomiary elementów, oczywiście te podejrzane do kosza. Z tymi napięciami nie będzie tak prosto, bo jedynie podane jest sieciowe 220V 
Nie znalazłem schematu z napięciami.

Nie znalazłem schematu z napięciami.
-
- 250...374 postów
Proszę Cię tylko zarzynając przygodę ze starą techniką , nie wtryniaj tam jakiś super hiper nichiconów gold czy innych nie przystających do wieku sprzętu paskudztw. Zacznij jak należy w kosz to ostateczność a jak już to w zamian polskie z epoki.
-
- 250...374 postów
Zaczynając

-
- 50...74 posty
Mam jeszcze trochę swoich części z przed czterdziestu lat, coś się dobierze. Poczytałem też o regeneracji kondensatorów "smołowych" ze względu na przyszłą naprawę Pioniera U2
Nowe części z bieżącej produkcji wstawiałem do dziewięciu innych polskich szpulowców z mojej kolekcji.
Nowe części z bieżącej produkcji wstawiałem do dziewięciu innych polskich szpulowców z mojej kolekcji.
-
- 1875...2499 postów
Witam!
Ja kondensatorów NIE REGENERUJĘ
, daję współczesne MKSE na 630V i wszystko działa OK, stary smolok przebije w najmniej oczekiwanym momencie i narobi kłopotów.
Co do transformatora....do EL84 może śmiało być byle jaki transformator z rodziny TG 2, TG 2,5, byle co może być, byle był głośnikowy.
Poszukaj na Allegro trafa z Bambino czy ZK120, 140, 145, tego ze zdjęcia nie uratujesz, wywal ten kondensator ze zdjęcia, daj współczesny na 630V a jak masz z epoki, to też ale powyżej 400V
Ja kondensatorów NIE REGENERUJĘ

Co do transformatora....do EL84 może śmiało być byle jaki transformator z rodziny TG 2, TG 2,5, byle co może być, byle był głośnikowy.
Poszukaj na Allegro trafa z Bambino czy ZK120, 140, 145, tego ze zdjęcia nie uratujesz, wywal ten kondensator ze zdjęcia, daj współczesny na 630V a jak masz z epoki, to też ale powyżej 400V

-
- 50...74 posty
Wszystko jest OK. Ten transformator i podstawka pod lampę to była czyjaś dostawka/przeróbka.
Wywaliłem wszystko. Z kondensatorami jeszcze się zastanowię, choć trzymają pojemność to nie za bardzo im ufam.
Wywaliłem wszystko. Z kondensatorami jeszcze się zastanowię, choć trzymają pojemność to nie za bardzo im ufam.
-
- 50...74 posty
Niestety, pierwsze uruchomienie przez żarówkę 60W sugerowało że jest wszystko OK. żarówka zapaliła się i powoli zaczęła przygasać aż do żarzenia. Przy ponownym włączeniu żarówka już się cały czas paliła.
Szkoda, już myślałem że będzie dobrze. Będzie to trudny orzech do zgryzienia dla mnie, nigdy nie naprawiałem nic lampowego.
Symbole jednostek powinniśmy zapisywać poprzedzając je spacją - zapis w formie "60W", "12V", "5A" jest błędny (poprawnie powinno się zapisywać: 60 W, 12 V, 5 A). Niestety większość użytkowników właśnie taki błędny zapis stosuje. Co na to poradzić...
[Romekd]
Szkoda, już myślałem że będzie dobrze. Będzie to trudny orzech do zgryzienia dla mnie, nigdy nie naprawiałem nic lampowego.
Symbole jednostek powinniśmy zapisywać poprzedzając je spacją - zapis w formie "60W", "12V", "5A" jest błędny (poprawnie powinno się zapisywać: 60 W, 12 V, 5 A). Niestety większość użytkowników właśnie taki błędny zapis stosuje. Co na to poradzić...

[Romekd]
-
- 250...374 postów
A warunki pracy były takie same ? może w pierwszym nie był włączony silnik a przy drugim był włączony . Odepnij od zasilania silnik ze sterowaniem , włącz przez żarówkę i zobacz. Zostaje do sprawdzenia zasilacz , w szczególności mostek (pewnie jeszcze selenowy) kondensatory 2x 32 uF , oraz prą pobierany przez układ .
-
- 50...74 posty
Za drugim razem włączyłem zapis aby sprawdzić magiczne oko, ale po wyłączeniu zapisu żarówka już nie przygasła. Mostek jest selenowy.
Będę sprawdzał jak napisałeś.
Będę sprawdzał jak napisałeś.