Halogeny
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 1250...1874 posty
Re: Halogeny
Przemawia tu czyste lenistwo bo mi się nie chce iść do sklepu , naprawiam mojemu tacie lampę do łazienki tam jest 12 V , jakby to była moja lampa to bym się nie pytał , ale jeżeli tacie przepali się żarówka za kilka dni będzie wstyd
-
- 625...1249 postów
Witam.
Pozdrawiam.
Jeśli chodzi o halogeny to nie za bardzo da się zastosować żarówki na napięcie 230V do układu 12V. Z tego powodu, że żarnik w tej żarówce jest przystosowany do konkretnego napięcia, tak jak w zwykłej żarówce. Natomiast w balonie żarówki jest gaz halon, który powoduje o wiele większą jasność świecenia niż sam żarnik. Więc nie ma tu jakiejkolwiek możliwości podłączenia żarówki na 230V do instalacji 12V bo żarnik się nie zajarzy dostatecznie mocno.taipan3 pisze: sob, 12 marca 2022, 19:03 Pewnie to głupie pytanie , ale mam dość dużo halogenów na 230 V , czy można je użyć na 12 V. Pozdrawiam
Pozdrawiam.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Mark Twain
-
- 2500...3124 posty
Nie halon, a halogen, konkretnie jod (najczęściej) lub brom. I nie gaz powoduje większą jasność, tylko umożliwia eksploatację żarnika w wyższej temperaturze niż w konwencjonalnej żarówce, dzięki czemu uzyskuje się wyższą sprawność świetlną, nawet do 40 lm/W (dla porównania zwykłe żarówki dają 8-20 lm/W).faktus pisze: sob, 12 marca 2022, 19:17 Natomiast w balonie żarówki jest gaz halon, który powoduje o wiele większą jasność świecenia niż sam żarnik.
Pozdrawiam,
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
-
- 625...1249 postów
A nie można usunąć wbudowanego transformatora/przetwornicy i podłączyć halogen bezpośrednio do sieci? Chyba, że konstrukcja lampy na to nie pozwala ze względów bezpieczeństwa. Swoją drogą pamiętam, że halogeny na napięcie 230V były o wiele mniej żywotne od tych na 12V; w jednej łazience je usunąłem, zainstalowałem przetwornicę (tzw. elektroniczny transformator) i halogeny 12 woltowe. Świecą do dziś już ok. 10 lat. Zostało mi trochę tych 230 woltowych, używam ich jako zabezpieczenia lub obciążenia przy uruchamianiu np. zasilaczy od TVtaipan3 pisze: sob, 12 marca 2022, 19:08 Przemawia tu czyste lenistwo bo mi się nie chce iść do sklepu , naprawiam mojemu tacie lampę do łazienki tam jest 12 V , jakby to była moja lampa to bym się nie pytał , ale jeżeli tacie przepali się żarówka za kilka dni będzie wstyd