Lampy 6N8S po pomiarach dobór par

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

jaqb_cz
2 posty
2 posty

Lampy 6N8S po pomiarach dobór par

Post autor: jaqb_cz »

Witam

Ponownie, składam wzmacniacz Piotra z poniższego schematu, w związku z tym wysłałem moje 12 lam 6N8S do pomiaru, wyniki poniżej. Jak najlepiej wybrać lampy do tego schematu w znaczeniu, które na przedwzmacniacz, a które do inwertera?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Lampy 6N8S po pomiarach dobór par

Post autor: Lisor »

... do stopnia sterującego wybierz lampę możliwie możliwie symetryczną X 2 sztuki. Do stopnia wstępnego i odwracacza fazy dwie lampy, gdzie emisja A1 jednej lampy odpowiadała emisji A1 w drugiej lampie i analogicznie emisja A2 w pierwszej lampie powinna odpowiadać emisji A2 drugiej lampy. Albo zorganizuj 4 dobrane 6N8S, co teoretycznie jest możliwe, a w praktyce- u mnie po przemierzeniu kartonu nowych lamp udało mi się sparować ze dwie pary- ale różne :D. Kilka pozostałych par była została dobrana osobno dla I i II układu elektrod. Część lamp w ogóle była do niczego, tak 30-40 % :lol: .

Tyle po amatorsku. Sam jestem ciekaw rad kolegów konstruktorów z podbudową merytoryczną :D .
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

Dobranie lampy z możliwie najlepszą symetrią obu systemów triodowych ma znaczenie w stopniu sterującym. W przypadku odwracacza fazy i stopnia wejściowego nie ma to większego znaczenia, pod warunkiem, że obie triody będą miały parametry mieszczące się w normie (60-140%).
W przypadku lampy stopnia sterującego większe znaczenie ma transkonduktancja (nachylenie charakterystyki) niż emisja (prąd anodowy).

Pozdrawiam,
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
saico

Post autor: saico »

Często "nowe - stare" lampy osiągają swoje optymalne warunki pracy po dłuższym przepracowaniu w układzie, więc mierzenie i parowanie ich po wyjęciu z kartonu ma się nijak do późniejszych wyników.
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

saico pisze: sob, 26 lutego 2022, 21:18 Często "nowe - stare" lampy osiągają swoje optymalne warunki pracy po dłuższym przepracowaniu w układzie, więc mierzenie i parowanie ich po wyjęciu z kartonu ma się nijak do późniejszych wyników.
Bez przesady - o ile nie mówimy o pomiarze po 3min pracy.
Akurat 6N8S nawet bardzo stare, w większości przypadków po 30minutach pracy i cyklu wyłączenia i schłodzenia lampy, 'trzymaja' już stabilnie parametry.
Oczywiscie trafiają się sztuki, które 'płyną' i 2h...
jaqb_cz
2 posty
2 posty

Post autor: jaqb_cz »

One wszystkie pracowały po kilkadziesiąt godzin.

4 są z 58 roku a reszta 84 i 81 te z 58 niestety najmniejsze prady mają, L6,7,8,11