Witam
Ponownie, składam wzmacniacz Piotra z poniższego schematu, w związku z tym wysłałem moje 12 lam 6N8S do pomiaru, wyniki poniżej. Jak najlepiej wybrać lampy do tego schematu w znaczeniu, które na przedwzmacniacz, a które do inwertera?
Lampy 6N8S po pomiarach dobór par
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2 posty
Lampy 6N8S po pomiarach dobór par
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
Re: Lampy 6N8S po pomiarach dobór par
... do stopnia sterującego wybierz lampę możliwie możliwie symetryczną X 2 sztuki. Do stopnia wstępnego i odwracacza fazy dwie lampy, gdzie emisja A1 jednej lampy odpowiadała emisji A1 w drugiej lampie i analogicznie emisja A2 w pierwszej lampie powinna odpowiadać emisji A2 drugiej lampy. Albo zorganizuj 4 dobrane 6N8S, co teoretycznie jest możliwe, a w praktyce- u mnie po przemierzeniu kartonu nowych lamp udało mi się sparować ze dwie pary- ale różne
. Kilka pozostałych par była została dobrana osobno dla I i II układu elektrod. Część lamp w ogóle była do niczego, tak 30-40 %
.
Tyle po amatorsku. Sam jestem ciekaw rad kolegów konstruktorów z podbudową merytoryczną
.

Tyle po amatorsku. Sam jestem ciekaw rad kolegów konstruktorów z podbudową merytoryczną

Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
-
- 2500...3124 posty
Dobranie lampy z możliwie najlepszą symetrią obu systemów triodowych ma znaczenie w stopniu sterującym. W przypadku odwracacza fazy i stopnia wejściowego nie ma to większego znaczenia, pod warunkiem, że obie triody będą miały parametry mieszczące się w normie (60-140%).
W przypadku lampy stopnia sterującego większe znaczenie ma transkonduktancja (nachylenie charakterystyki) niż emisja (prąd anodowy).
Pozdrawiam,
Jakub
W przypadku lampy stopnia sterującego większe znaczenie ma transkonduktancja (nachylenie charakterystyki) niż emisja (prąd anodowy).
Pozdrawiam,
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Często "nowe - stare" lampy osiągają swoje optymalne warunki pracy po dłuższym przepracowaniu w układzie, więc mierzenie i parowanie ich po wyjęciu z kartonu ma się nijak do późniejszych wyników.
-
- 1875...2499 postów
Bez przesady - o ile nie mówimy o pomiarze po 3min pracy.saico pisze: sob, 26 lutego 2022, 21:18 Często "nowe - stare" lampy osiągają swoje optymalne warunki pracy po dłuższym przepracowaniu w układzie, więc mierzenie i parowanie ich po wyjęciu z kartonu ma się nijak do późniejszych wyników.
Akurat 6N8S nawet bardzo stare, w większości przypadków po 30minutach pracy i cyklu wyłączenia i schłodzenia lampy, 'trzymaja' już stabilnie parametry.
Oczywiscie trafiają się sztuki, które 'płyną' i 2h...
-
- 2 posty
One wszystkie pracowały po kilkadziesiąt godzin.
4 są z 58 roku a reszta 84 i 81 te z 58 niestety najmniejsze prady mają, L6,7,8,11
4 są z 58 roku a reszta 84 i 81 te z 58 niestety najmniejsze prady mają, L6,7,8,11