Wiem, że bez dokładnych oględzin się nie obędzie, ale mogę kupić to radio tylko "w ciemno" i nie wiem czy warto.
Skrzynia cała, bez kołatka, skala cała, czytelna, gałki oryginalne, środek wygląda na niegrzebany, ale chasis przyrdzewiały, brakuje chyba 2 lamp. Ścianki tylnej brak. Oba głośniki są. Nie mogę się zbytnio entuzjazmować u sprzedającego, bo podbije cenę zrobienie zdjęcia też odpada.
Możecie mi podać chociaż jakiś przedział cenowy?
pluto pisze:Wiem, że bez dokładnych oględzin się nie obędzie, ale mogę kupić to radio tylko "w ciemno" i nie wiem czy warto.
Skrzynia cała, bez kołatka, skala cała, czytelna, gałki oryginalne, środek wygląda na niegrzebany, ale chasis przyrdzewiały, brakuje chyba 2 lamp. Ścianki tylnej brak. Oba głośniki są. Nie mogę się zbytnio entuzjazmować u sprzedającego, bo podbije cenę :( zrobienie zdjęcia też odpada.
Możecie mi podać chociaż jakiś przedział cenowy?
W tym stanie więcej niż 1000zł bym nie dał. Brak lamp to pryszcz, ale rdza na chassis znakomicie utrudnia konserwację (a rozbiórka Elektrita do gołech blachy wygodna nie jest), do tego brak tylnej ścianki dokłada swoje.
dzięki za odpowiedź- może podstępem uda mi się cyknąć fotki to wystawię na forum . Co prawda to radio nie jest dla mnie, ale chcę być w porządku w stosunku do znajomego któremu je załatwiam.
tszczesn pisze:
(a rozbiórka Elektrita do gołech blachy wygodna nie jest),
Właśnie tego doświadczam w E. Allegro, co prawda nie z powodu odrdzewienia, ale gruntownego wyczyszczenia. Dostęp do śrub/nakrętek jest poważnie utrudniony, trzeba mieć dość smukłe narzedzia. Zaglądałem na Twoją stronę w celu obejrzenia chassis od spodu, (w moim jest kilka nieoryginalnych kondensatorów) ale akurat jak na złość te zdjęcia nie chcą się załadować:(
tszczesn pisze:
(a rozbiórka Elektrita do gołech blachy wygodna nie jest),
Właśnie tego doświadczam w E. Allegro, co prawda nie z powodu odrdzewienia, ale gruntownego wyczyszczenia. Dostęp do śrub/nakrętek jest poważnie utrudniony, trzeba mieć dość smukłe narzedzia. Zaglądałem na Twoją stronę w celu obejrzenia chassis od spodu, (w moim jest kilka nieoryginalnych kondensatorów) ale akurat jak na złość te zdjęcia nie chcą się załadować:(
Nie masz się czego męczyć - nie mam zdjęć chassis od spodu :)
A co do rozbiórki - bardziej mi tu chodzi o metodę prowadzenia labli, rozmieszczania elementów pod chassis, połączenia (nitowane a nie skręcane) itp. Znacznie wygodniejsze pod tym względem są Telefunkeny i PZT.
tszczesn pisze:
Nie masz się czego męczyć - nie mam zdjęć chassis od spodu
No to wszystko jasne, chociaż ładowały mi się puste okienka po zdjęciach i to mnie zmyliło.
tszczesn pisze:
A co do rozbiórki - bardziej mi tu chodzi o metodę prowadzenia labli, rozmieszczania elementów pod chassis, połączenia (nitowane a nie skręcane) itp. Znacznie wygodniejsze pod tym względem są Telefunkeny i PZT.
To fakt, dlatego zrezygnowałem z całkowitego rozebrania i demontuje tylko to co się da.
tszczesn pisze:
Nie masz się czego męczyć - nie mam zdjęć chassis od spodu :)
No to wszystko jasne, chociaż ładowały mi się puste okienka po zdjęciach i to mnie zmyliło.
Tak dawno do tego kawałka nie zaglądałem, że zapomniałem, że brakuje zdjęć chassis. Postaram się je w najbliższym czasie zrobić, jak znajdę na tyle ładne chassis, że się nada.
pluto pisze:No i kupione - poszło za 700, sprzedający zadowolony, osoba dla której kupowałem też.
Ładna, choć stan chassis nienajlepszy. BTW. Zauważyłeś, że ten kubek najbardziej z lewej strony też jest pordzewiały, co oznacza, że jest żelazny a nie aluminiowy? (BTW. - zgadnij z czego to wynika :)
BTW2. Jak byś się chciał pozbyć bocznego głosnika razem z transformatorem to jestem chętny.
Nie wiem co znaczy rdza na kubku, ale mój kontrahent był zainteresowany właśnie głośnikami i skrzynką, reszta pewnie wywęduje na allegro. Ja nie jestem fanem elektritów. Żeby podgrzać atmosferę - na drugim zdjęciu jest radio, które ostatnio przehandlowałem za czeskie odbiorniki, a nabyłem je za 2 wahacze od 125p jakieś 6 lat temu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
pluto pisze:Nie wiem co znaczy rdza na kubku, ale mój kontrahent był zainteresowany właśnie głośnikami i skrzynką, reszta pewnie wywęduje na allegro. Ja nie jestem fanem elektritów. Żeby podgrzać atmosferę - na drugim zdjęciu jest radio, które ostatnio przehandlowałem za czeskie odbiorniki, a nabyłem je za 2 wahacze od 125p jakieś 6 lat temu :)
Szkoda. Maratona to ja bym bardzo chciał, a i pochandlowac za co by było. Nie masz drugiego?
Niestety nie
Powiem szczerze, że dziwi mnie ta mania na elektrity. Rozumiem, że polskie, że rzadkie i.t.p. Nie wiem dlaczego, ale nie czuję specjalnego sentymentu dla tych odbiorników. Kosmosy, philipsy, czy korony, a nawet echo nie mają przecież takiego wzięcia. A tak swoją drogą ile może być wart kompletny kosmos K-85 i K-83 bez ścianki tylnej?
Na razie czekają na renowację skrzynek, ale za jakiś czas....
pluto pisze:Niestety nie :(
Powiem szczerze, że dziwi mnie ta mania na elektrity. Rozumiem, że polskie, że rzadkie i.t.p. Nie wiem dlaczego, ale nie czuję specjalnego sentymentu dla tych odbiorników. Kosmosy, philipsy, czy korony, a nawet echo nie mają przecież takiego wzięcia. A tak swoją drogą ile może być wart kompletny kosmos K-85 i K-83 bez ścianki tylnej?
Na razie czekają na renowację skrzynek, ale za jakiś czas....
Zwego czasu K83 poszedł na Allegro za 300zł. Ja swojego K85 kupiłem za 150zł, choć w kiepskim stanie, ale za to w 100% oryginalny i sprawny(!). A Elektrity chcę, bo zbieram polskie radia (chcę mieć komplet naszej przedwojennej produkcji, a co :). Fakt, że Korony i Echa są tańsze tylko mnie cieszy (BTW. Potrzebuję Korony 79A i 40A, to będę mial komplet modeli, dodatkowo 49U, 49B, 59A i 40U to będę mial komplet wszystkich wersji :)