Allegro lokalnie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 2500...3124 posty
Allegro lokalnie
Witam
Zakupiłem na all. lok. dysk SSD ADATA SU 800 i takie jest wstawione zdjęcie. W opisie stoi ze jest to dysk 240G. ( dyski SU 800 maja 256G) Po otrzymaniu dysku okazuje się ów dysk zostaje zdefiniowany jako ADATA SU 650. Sprzedawca nie chce uznać reklamacji twierdząc ze dysk był opisany jako 240G i jako sprawny co sie kłoci ze wstawionym zdjęciem. Poniżej odpowiedź allegro:
"W tej sytuacji może Pan skorzystać z reklamacji. Proszę o wskazanie swojego roszczenia. Może Pan oczekiwać:
- naprawy;
- wymiany;
- obniżenia ceny;
lub jeśli wada jest istotna zwrotu pieniędzy.
Sprzedający zgodnie z przepisami może warunkować przyjęcie reklamacji odesłaniem towaru. Co do zasady kupujący odsyła towar na własny koszt, a po pozytywnym rozpatrzeniu reklamacji sprzedający ma obowiązek zwrócić wszelkie koszty związane z reklamacją.
Czyli co ? Sprzedający może odmówić przyjęcia reklamacji ?
Zakupiłem na all. lok. dysk SSD ADATA SU 800 i takie jest wstawione zdjęcie. W opisie stoi ze jest to dysk 240G. ( dyski SU 800 maja 256G) Po otrzymaniu dysku okazuje się ów dysk zostaje zdefiniowany jako ADATA SU 650. Sprzedawca nie chce uznać reklamacji twierdząc ze dysk był opisany jako 240G i jako sprawny co sie kłoci ze wstawionym zdjęciem. Poniżej odpowiedź allegro:
"W tej sytuacji może Pan skorzystać z reklamacji. Proszę o wskazanie swojego roszczenia. Może Pan oczekiwać:
- naprawy;
- wymiany;
- obniżenia ceny;
lub jeśli wada jest istotna zwrotu pieniędzy.
Sprzedający zgodnie z przepisami może warunkować przyjęcie reklamacji odesłaniem towaru. Co do zasady kupujący odsyła towar na własny koszt, a po pozytywnym rozpatrzeniu reklamacji sprzedający ma obowiązek zwrócić wszelkie koszty związane z reklamacją.
Czyli co ? Sprzedający może odmówić przyjęcia reklamacji ?
-
- 3125...6249 postów
Re: Allegro lokalnie
Zdjęcia są poglądowe-chyba że napisano ,,zdjęcie przedstawia wystawiony do sprzedaży przedmiot,,.Regulamin
. :Można jedynie zrezygnować z kupna{14 dni}-płacąc za przesyłkę. 

-
- 1875...2499 postów
Jeżeli jest to allegrolokalnie, to podejrzewam, że sprzedawcą nie jest przedsiębiorca... w takim przypadku nie ma 14 dni na odstąpienie od umowyMarek7HBV pisze: pn, 24 stycznia 2022, 13:32 Zdjęcia są poglądowe-chyba że napisano ,,zdjęcie przedstawia wystawiony do sprzedaży przedmiot,,.Regulamin. :Można jedynie zrezygnować z kupna{14 dni}-płacąc za przesyłkę.
![]()

-
- 2500...3124 posty
Zdjęcie jest i taki jak na zdjęciu przyszedł z tym ze jest wykrywany jako innyMarek7HBV pisze: pn, 24 stycznia 2022, 13:32 Zdjęcia są poglądowe-chyba że napisano ,,zdjęcie przedstawia wystawiony do sprzedaży przedmiot,,.Regulamin. :Można jedynie zrezygnować z kupna{14 dni}-płacąc za przesyłkę.
![]()
-
- 1875...2499 postów
Boguś pisze: pn, 24 stycznia 2022, 16:29Zdjęcie jest i taki jak na zdjęciu przyszedł z tym ze jest wykrywany jako innyMarek7HBV pisze: pn, 24 stycznia 2022, 13:32 Zdjęcia są poglądowe-chyba że napisano ,,zdjęcie przedstawia wystawiony do sprzedaży przedmiot,,.Regulamin. :Można jedynie zrezygnować z kupna{14 dni}-płacąc za przesyłkę.
![]()
Ja nie do końca rozumiem problem... chodzi o 'różnicę' deklarowanej pojemności czy samego typu dysku ?
Bo jeśli chodzi o pojemność... to producenci ją sprytnie zawyżają podając 'matematycznie' 1GB = 10^9 bajta,
a pojemność podawana przez system po formatowaniu jest 'informatycznie' 1GB=1024^3 bajta.
-
- 2500...3124 posty
Problem jest taki ze kupiłem dysk Adata SU 800 i taki tez mi przysłano ( identyczny ze zdjęciem) z tym ze cristal disc info "informuje" ze to jest dysk Adata SU 650. Dyski różnią się pojemnością, wydajnością i szybkością. i o ile pojemność była podana( 240g) to reszta parametrów już się nie zgadza. Ja chciałem mieć dysk SU800 a nie SU650. Zgodny jest tylko wizualnie. Dysk był zakupiony jako uszkodzony, rozkręcany i reperowany czy cos tam uaktualniane a w opisie tego nie podano. Wyszło to na jaw w trakcie dyskusji reklamacyjnej. Teraz nie wiadomo w jakim on jest stanie ile ma przepracowanych godzin et cetera..
-
- 625...1249 postów
Akurat o można odczytać z parametrów SMART.Boguś pisze: pn, 24 stycznia 2022, 17:34 Teraz nie wiadomo w jakim on jest stanie ile ma przepracowanych godzin et cetera..
PS. Kto kupuje używane dyski? Dziwię się też temu co dysk taki sprzedał. Odważni ludzie żeby nie powiedzieć dosadniej.
-
- 2500...3124 posty
Co odczytać skoro dysk został wyzerowany ?
-
- 625...1249 postów
W jakim sensie wyzerowany? Chodzi i formatowanie niskopoziomowe (nie ingeruje w parametry SMARTR typu czas pracy itp.) czy został zmieniony firmware wraz z ustawieniami producenta?
-
- 2500...3124 posty
Jest jak noworodek. Firmware odnowiony przez SMI MP tool (kontroler dysku tam wlutowany to SM2258)
-
- moderator
Allegro Lokalnie to generalnie g...o. Wystawiam rzecz z dziedziny automatyki - hurtownia ktora sprzedaje to samo tylko drożej kupuje i nie płaci (bo może) i tak sobie wisi tydzien zablokowane ogłoszenie, po czym z nowym robią to samo. Czarnej listy tam nie ma, możesz napisać do administracji i ich "upomną".
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
-
- 2500...3124 posty
Spór zakończony. Allegro zwróciło pieniądze ale tylko za dysk i wysyłkę. Jednak dopiero po napisaniu do allegro zażalenia allegro zakończyło dyskusje dyskusję przyznając mi zwrot. I ciekawostka, sprzedający nie musi zwracać pieniędzy. Czyli ma zapłatę za dysk i odesłany dysk ....
-
- 3125...6249 postów
Nie tak fajnie

-
- 2500...3124 posty
No to jak to wytłumaczysz ?
Informuję Kupującego, że w związku z trwającą dyskusją, aby nie wydłużać kolejki oczekujących spraw pozwoliłam sobie zamknąć zgłoszenie mailowe nr 21270964.
Przykro mi, że nie udało się Państwu dojść do porozumienia.
Zaakceptowaliśmy przed chwilą wniosek o rekompensatę z Programu Ochrony Kupujących. Przelew na rachunek bankowy kupującego trafi w ciągu 2 dni roboczych.
W tej sytuacji nie będziemy oczekiwali od Sprzedającego spłaty rekompensaty.
-
- 3125...6249 postów
Dlaczego nikomu nie chce się czytać regulaminu?