To mój 1 post tutaj, ale odpowiedzi nie znalazlem nigdzie, bądź są niedokładne, zdawkowe i szczerze - wczoraj walczyłem wiele godzin, żeby to zrozumieć, ale bez szans... Wzmacniacz single-ended A1. Załóżmy 3 warianty końcówki.
12AU7 (load impedance 7.7k)
EF80 (load impedance????)
6V6 (load impedance 8.5k)
Jak dobrać do nich idealny transformator głośnikowy?
Jedni piszą, że nalezy korzystać z danych katalogowych lampy (load resistance musi byc jak najbliższe pierwotnemu uzwojeniu trabsformatora) - drudzy, że najlepiej ze wzoru Z = Va^2 / Pa ---> gdzie: Va = napięcie na anodzie, Pa = max moc wyjsciowa. W przypadku 6V6 akurat jest to (dane z data sheet 6V6) = (315v * 315v) / 12W = około 8.3k - wychodzi więc bardzo podobnie do danych katalogowych (8.3k vs 8.5k).
Ale są lampy, których na przykład nie rozumiem. EF80, też pentoda - nie ma spisanych danych load reistance, załóżmy więc /z tych danych kat/ maksymalne napięcie 300v i moc przy nim 2.5W = (300 * 300)/2.5 = wychodzi 36k, a do tego układu polecają transformator o uzwojeniu pierwotnym 10k (np. układ Micro Champ 5F1M z EF80 jako lampą mocy). Czyli totalnie inaczej. Jak to zrozumieć?
Trzecia sprawa - trioda. Układ jak wyżej, Micro Champ 5F1M - tylko z 12AU7 jako lampą mocy - powinien mieć trafo o pierwotnym uzwojeniu 25k. No a impedancja 7.7k... Więc tutaj ta metoda na kartę katalogową nie działa. Próbowałem podrzucic tez do powyzszego wzoru (300v, 2.75/5.5W) i wychodzą jakies wartosci albo 16k albo 33k czyli poza zakresem idealnego trafa 25k. Tez nie wiem czy liczyc 2 triody zsumowane czy jedną, ale jak widac nic tutaj nie wchodzi. Moze na triody jest jakas inna metoda?