Może nie były to cuda elektroniki ale coś produkowaliśmy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 3125...6249 postów
Może nie były to cuda elektroniki ale coś produkowaliśmy
Witam
Połowa lat siedemdziesiątych. Popatrzcie na katalog Zjednoczenia UNITRA. Pomijając różne negatywne aspekty stanu techniki i jakości wyrobów, to jednak coś produkowaliśmy:
http://www.trioda.com/index.php/pl/ksia ... ewizyjnego
Połowa lat siedemdziesiątych. Popatrzcie na katalog Zjednoczenia UNITRA. Pomijając różne negatywne aspekty stanu techniki i jakości wyrobów, to jednak coś produkowaliśmy:
http://www.trioda.com/index.php/pl/ksia ... ewizyjnego
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Re: Może nie były to cuda elektroniki ale coś produkowaliśmy
Byliśmy samowystarczalni, teraz postępująca globalizacja działa na odwrót, jesteśmy uzależnieni od innych.
-
- 3125...6249 postów
Telewizory Libra opisane w Katalogu w częściach były pod koniec lat 70-tych dostępne m.in. w Bomisie na ul. Promenady w Warszawie. Razem z połową grupy studenckiej na Elektronice PW składaliśmy te telewizory i dorabialiśmy sobie do stypendiów. Pamiętam, że wielu moich sąsiadów i połowa rodziny mieli poskładane przeze mnie Libry. Potem do samo było z turystycznymi TV Vela. Była nawet "specjalizacja": w Warszawie to były Libry a np. w Gdańsku jakiś model Neptuna.
Tak jak w tym katalogu wiele rzeczy się robiło w fabrykach i "prywatnie" z części z Bomisu, bo tych "fabrycznych" było po prostu mniej niż chętnych do zakupu w sklepie. Teraz na PW studenci (oczywiście z wyjątkami) nie trzymali lutownicy w ręku, ale za to ręce przyrosły im do smartfonów
Tak jak w tym katalogu wiele rzeczy się robiło w fabrykach i "prywatnie" z części z Bomisu, bo tych "fabrycznych" było po prostu mniej niż chętnych do zakupu w sklepie. Teraz na PW studenci (oczywiście z wyjątkami) nie trzymali lutownicy w ręku, ale za to ręce przyrosły im do smartfonów

Pozdrawiam
-
- 2500...3124 posty
Ech wspomnienia 
gsmoku
Zgodzę się z Tobą w pewnym ograniczonym ( jak sądzę ) ale bardzo konkretnym zakresie znaczenia tytułu.
"Może nie były to cuda techniki, ale coś produkowaliśmy"
W dosłownym znaczeniu się zgodzę. Tzn Ty i ja ( i wielu podobnych do nas dłubaczy )
rzeczywiście w tamtych czasach coś produkowaliśmy.
W oparciu o elementy z BOMISU, czy wykonywane na wtryskarkach ( w sektorze prywatnym )
elementy obudów itp historie.
Bo to rzeczywiście można by było nazwać produkcją.
Też tworzyłem taką produkcję. Tyle, że w oparciu o Krakowskie "Bomisy" i "Majsterka".
Oczywiście głównie telewizory ( Jowisze, Neptuny 505, turystyczne cz-b Vela i Neptun 150 )
Ale na oczy przejrzałem tak naprawdę dopiero pod koniec 80...
Wtedy w sklepach pojawiły się, ostatnie z importowanych cz-b odbiorników TV. Mianowicie radzieckie fotony.
Sytuacja była o tyle ciekawa, że te telewizory na półkach sklepowych stały, ale mało kto je kupował.
Bowiem wszystkie były niesprawne.
A przyczyny niesprawności dosyć nieoczekiwane. A to po prostu nie wszystkie elementy zostały wlutowane.
Np u niektórych rezystorów tylko jedno wyprowadzenie przylutowano do płytki...
Na drugie zapewne nie starczyło czasu
I inne tp historie.
Pewnego razu kupiłem na Dębnikach trzy fotony. Miałem już na nie klientów więc pozostawało tylko
naprawić. I tutaj przeżyłem swoje olśnienie.
Oto każdy z tych trzech jednakowych odbiorników miał całkiem inny blok odchylania poziomego
( powtarzam raz jeszcze, żeby nie było nieporozumień - poziomego, czyli blok wn itd... )
I żaden z nich nie był nigdy uruchomiony. Były - jak to nazywaliśmy z kolegami - "niedolutowane".
Prawdziwy szok przeżyłem jednak wtedy, kiedy wszystkie udało mi się bez trudu naprawić i uruchomić.
Wtedy powoli zaczęło do mnie docierać, że przecież nic w tym dziwnego.
Producent w pośpiechu i na kolanie sklecił z tego co miał, ale... Ale to miało prawo działać.
Powolutku zaczęły mi się oczka otwierać. Wreszcie zetknąłem się z tym co w "zachodniej" elektronice
nie było niczym niezwykłym. Z różnorodnością i elastycznością.
Tego zawsze mi brakowało. Miałem już dosyć czytanek ( w Re i innych krajowych czasopismach technicznych )
o "lepszości" i "gorszości" rozwiązań widzianych z perspektywy krajowej produkcji.
Poczułem się oszukiwany przez te lata PRLu.
Karierę "naprawiacza" zakończyłem dużo później. Dokładnie w dniu w którym Nokia przestała
produkować odbiorniki telewizyjne i skoncentrowała się wyłącznie na telefonach komórkowych.
Do tego czasu dzielnie współpracowałem z kolegami, którzy przywozili z niemieckich "wystawek" niesprawny
sprzęt RTV. Czerpałem niemałe dochody z jego naprawy a problemów z tym nie miałe żadnych.
Między innymi dlatego, że w porę przestałem zachwycać się elektroniką podawaną mi na tacy
przez krajową literaturę i producentów.
Nie zgodzę się też, ze dzisiejsi studenci reprezentują w jakikolwiek sposób, niższy poziom kultury technicznej, niż
my wtedy.
Owszem. Tych wybitnych jest mniej. Ale uważam, że praktycznie każdy z nich jest o niebo lepszym fachowcem
ode mnie. Przede wszystkim dlatego, że nie musiał okłamywać siebie i spoglądać na wielobarwny świat techniki
z naszej - zasmarkanej zaściankowej - perspektywy

gsmoku

Zgodzę się z Tobą w pewnym ograniczonym ( jak sądzę ) ale bardzo konkretnym zakresie znaczenia tytułu.
"Może nie były to cuda techniki, ale coś produkowaliśmy"
W dosłownym znaczeniu się zgodzę. Tzn Ty i ja ( i wielu podobnych do nas dłubaczy )
rzeczywiście w tamtych czasach coś produkowaliśmy.
W oparciu o elementy z BOMISU, czy wykonywane na wtryskarkach ( w sektorze prywatnym )
elementy obudów itp historie.
Bo to rzeczywiście można by było nazwać produkcją.
Też tworzyłem taką produkcję. Tyle, że w oparciu o Krakowskie "Bomisy" i "Majsterka".
Oczywiście głównie telewizory ( Jowisze, Neptuny 505, turystyczne cz-b Vela i Neptun 150 )
Ale na oczy przejrzałem tak naprawdę dopiero pod koniec 80...
Wtedy w sklepach pojawiły się, ostatnie z importowanych cz-b odbiorników TV. Mianowicie radzieckie fotony.
Sytuacja była o tyle ciekawa, że te telewizory na półkach sklepowych stały, ale mało kto je kupował.
Bowiem wszystkie były niesprawne.
A przyczyny niesprawności dosyć nieoczekiwane. A to po prostu nie wszystkie elementy zostały wlutowane.
Np u niektórych rezystorów tylko jedno wyprowadzenie przylutowano do płytki...
Na drugie zapewne nie starczyło czasu

Pewnego razu kupiłem na Dębnikach trzy fotony. Miałem już na nie klientów więc pozostawało tylko
naprawić. I tutaj przeżyłem swoje olśnienie.
Oto każdy z tych trzech jednakowych odbiorników miał całkiem inny blok odchylania poziomego
( powtarzam raz jeszcze, żeby nie było nieporozumień - poziomego, czyli blok wn itd... )
I żaden z nich nie był nigdy uruchomiony. Były - jak to nazywaliśmy z kolegami - "niedolutowane".
Prawdziwy szok przeżyłem jednak wtedy, kiedy wszystkie udało mi się bez trudu naprawić i uruchomić.
Wtedy powoli zaczęło do mnie docierać, że przecież nic w tym dziwnego.
Producent w pośpiechu i na kolanie sklecił z tego co miał, ale... Ale to miało prawo działać.
Powolutku zaczęły mi się oczka otwierać. Wreszcie zetknąłem się z tym co w "zachodniej" elektronice
nie było niczym niezwykłym. Z różnorodnością i elastycznością.
Tego zawsze mi brakowało. Miałem już dosyć czytanek ( w Re i innych krajowych czasopismach technicznych )
o "lepszości" i "gorszości" rozwiązań widzianych z perspektywy krajowej produkcji.
Poczułem się oszukiwany przez te lata PRLu.
Karierę "naprawiacza" zakończyłem dużo później. Dokładnie w dniu w którym Nokia przestała
produkować odbiorniki telewizyjne i skoncentrowała się wyłącznie na telefonach komórkowych.
Do tego czasu dzielnie współpracowałem z kolegami, którzy przywozili z niemieckich "wystawek" niesprawny
sprzęt RTV. Czerpałem niemałe dochody z jego naprawy a problemów z tym nie miałe żadnych.
Między innymi dlatego, że w porę przestałem zachwycać się elektroniką podawaną mi na tacy
przez krajową literaturę i producentów.
Nie zgodzę się też, ze dzisiejsi studenci reprezentują w jakikolwiek sposób, niższy poziom kultury technicznej, niż
my wtedy.
Owszem. Tych wybitnych jest mniej. Ale uważam, że praktycznie każdy z nich jest o niebo lepszym fachowcem
ode mnie. Przede wszystkim dlatego, że nie musiał okłamywać siebie i spoglądać na wielobarwny świat techniki
z naszej - zasmarkanej zaściankowej - perspektywy

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 3125...6249 postów
Wielkie dzięki za ciekawy komentarz
Co do studentów, to w żadnym razie nie chciałem nikogo obrazić!!!!. Przyznaję, że źle sformułowałem zdanie w podsumowaniu (może przyczyniło się do tego m.in. rozpoczęcie świętowania
). To miało być porównanie zmiany pokoleniowej i technicznej. Teraz po prostu nie ma potrzeby przysłowiowego "dłubania" i lutowania. Zaczyna królować oprogramowanie, głównie w kontekście urządzeń mobilnych. I doceniam to w całej rozciągłości.
Jeszcze raz przepraszam za moją, co tu dużo gadać dosyć głupią i nieprzemyślaną wypowiedź - sorki

Co do studentów, to w żadnym razie nie chciałem nikogo obrazić!!!!. Przyznaję, że źle sformułowałem zdanie w podsumowaniu (może przyczyniło się do tego m.in. rozpoczęcie świętowania

Jeszcze raz przepraszam za moją, co tu dużo gadać dosyć głupią i nieprzemyślaną wypowiedź - sorki

Pozdrawiam
-
- 125...249 postów
Teraz też produkujemy różne ciekawe rzeczy. Fakt rtv dla ogółu raczej w większości produkowana na wschodzie ale chcieliśmy mieć taniej, to mamy 

-
- 2500...3124 posty
gsmokugsmok pisze: sob, 1 stycznia 2022, 07:06 Co do studentów, to w żadnym razie nie chciałem nikogo obrazić!!!!. Przyznaję, że źle sformułowałem zdanie w podsumowaniu (może przyczyniło się do tego m.in. rozpoczęcie świętowania). To miało być porównanie zmiany pokoleniowej i technicznej.

Chciałbym się jeszcze odnieść do tego co napisałeś, bo tutaj bardzo ciekawe sprzężenie zwrotne występuje

Ani przez chwilę nie było moim zamiarem sugerowanie, że w jakikolwiek sposób obraziłeś czy w ogóle oceniłeś współczesnych młodych ludzi.
Nie było dlatego, że Tobie takiego zarzutu postawić się nie da.
Po prostu obiektywnie logicznie patrząc - jest to niemożliwe.
Dlaczego?
Oto dlatego, że stworzyłeś i prowadzisz Triodę. A moje zdanie na temat współczesnej młodzieży technicznej oparte
było przede wszystkim na dokonaniach młodych ludzi, którzy kiedyś na Triodzie właśnie uczyli się jak poruszać się w świecie technicznym.
Obaj, bez trudu, potrafilibyśmy podać tutaj kilka przykładów.
A to jest - w naprawdę dużej mierze - Twoja zasługa.
Nie, żebym Ci "kadził" czy coś w ten deseń.
Obiektywnie patrząc - wpływ triody pomijalny na pewno nie jest

Pomyślałem, żeby w tym miejscu przeprosić, jeśli moje intencje były błędnie odczytane itd...
Ale może inaczej. Spróbuję przerwać ten łańcuch przeprosin i napiszę to, co naprawdę ciśnie mi się teraz na klawiaturę.
Dziękuję za triodę Grzegorzu

Bez "kadzenia", patosu i innego sosu.
Po prostu dziękuję za Triodę, bo jest za co

I wszystkiego dobrego w tym - od niedawna nowym - roku

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 3125...6249 postów
Dziękuję za miłe słowa
.
Wracając do Forum. Obecnie w zasadzie cały wysiłek utrzymania Forum spoczywa na Moderatorach z Romkiem na czele.
Korzystając z okazji chciałbym im za to baaaaaaaaaardzo podziękować!!!!!!!!!

Wracając do Forum. Obecnie w zasadzie cały wysiłek utrzymania Forum spoczywa na Moderatorach z Romkiem na czele.
Pozdrawiam
-
- 2500...3124 posty
To podziwiam, tym bardziej, że moderatorów wielu nie ma.gsmok pisze: pn, 3 stycznia 2022, 11:13 Wracając do Forum. Obecnie w zasadzie cały wysiłek utrzymania Forum spoczywa na Moderatorach z Romkiem na czele.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
- 625...1249 postów
Bo takich dwóch jak ich trzech to nie ma ani jednegoOlkus pisze: pn, 3 stycznia 2022, 11:55
To podziwiam, tym bardziej, że moderatorów wielu nie ma.
Pozdrawiam,
A.

Niby dużo ich nie ma ale na forum też ruch jakby nie za wielki

Owszem ruch na forum zamiera, bo ludzie "leciwi"i "techniczni" się wykruszają a uczniowie mają takie braki z elektroniki, że aż wstyd. Wiem co piszę, bo co roku mamy praktykantów z "Zajączka" i pożal się Boże co potrafią. Smartfon owszem ogarniają aż do bólu:)
-
- 3125...6249 postów
Łubu dubu, łubu dubu, niech żyje nam..... To śpiewałem ja..
Pozdrawiam noworocznie z nadzieją że nikogo nie uraziłem. 

-
- 125...249 postów
Komputery i telefony skutecznie zablokowały chęć szukania ciekawszych sposobów spędzania czasu i nauki. Z drugiej strony nie widzę jakiego mniejszego ruchu na triodzie niż trzy czy 5 lat temu.
-
- 625...1249 postów
Myślę, że można tutaj stwierdzić, iż powszechność pozyskiwania wiedzy z sieci Internetowej przyczyniła się w dużej mierze do traktowania tego medium jako jedynego źródła słusznej wiedzy. Czynnikiem zgubnym jest tutaj próba wyszukiwania w Internecie interesującej nas informacji, a gdy to nie powiedzie się natychmiastowe stwierdzenia, że informacja taka nie istnieje i rozwiązania nie da się nigdzie znaleźć.
Czasami jednak cenne wiadomości, a szczególnie takie dotyczące jakiejś specyficznej technologii dostępne są jedynie po dogłębnym przewertowaniu literatury (często również obcojęzycznej, w tym pisanej cyrylicą
) i niestety nie zostały jeszcze do tego Internetu wprowadzone.
Czasami jednak cenne wiadomości, a szczególnie takie dotyczące jakiejś specyficznej technologii dostępne są jedynie po dogłębnym przewertowaniu literatury (często również obcojęzycznej, w tym pisanej cyrylicą

-
- 125...249 postów
Drugim problemem w intrenecie to zasypywanie nas propozycjami treści które nas mają interesować. Robi się to nagminnie i jeżeli ktoś nie jest tego świadomy może żyć w internetowej bańce.