https://www.pap.pl/aktualnosci/news%2C1 ... zenia.html
https://www.youtube.com/watch?v=tL4inf5lzVg&t=104s
https://www.rdc.pl/informacje/uszkodzon ... skarzenia/
https://www.se.pl/warszawa/wykopal-czol ... -isPw.html
Trzeba bardzo literalnie czytać decyzje administracyjne, zwłaszcza "konserwatorów"...
dał się podejść jak dziecko
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 1250...1874 posty
-
- 2500...3124 posty
Re: dał się podejść jak dziecko
Alku 
Nie sądzę, żeby dał się podejść jak dziecko... Ten konserwator
Ostatnie trzy lata przed pandemią miałem przyjemność pracować
przy remoncie i konserwacji tego rodzaju zabytków...
Poznałem też wielu kolekcjonerów podobnej techniki
( w Polsce i na Ukrainie )... Poznałem dosyć dobrze
Obejrzyj ten filmik do końca.
Od momentu, kiedy autor zaczyna wspominać o tym, ze nie ma żadnych pretensji do służb mundurowych.
( "Wyrażenie szacunku do munduru" to zwykle punkt przełomowy w wypowiedziach
kolekcjonerów tego rodzaju zabytków )
Powiem Ci tyle.
Gdyby chciał kopać w moim regionie. Np w Dolinie Śmierci...
I robił to w podobnym stylu - wynieśliby go na łopatach

Nie sądzę, żeby dał się podejść jak dziecko... Ten konserwator

Ostatnie trzy lata przed pandemią miałem przyjemność pracować
przy remoncie i konserwacji tego rodzaju zabytków...
Poznałem też wielu kolekcjonerów podobnej techniki
( w Polsce i na Ukrainie )... Poznałem dosyć dobrze

Obejrzyj ten filmik do końca.
Od momentu, kiedy autor zaczyna wspominać o tym, ze nie ma żadnych pretensji do służb mundurowych.
( "Wyrażenie szacunku do munduru" to zwykle punkt przełomowy w wypowiedziach
kolekcjonerów tego rodzaju zabytków )
Powiem Ci tyle.
Gdyby chciał kopać w moim regionie. Np w Dolinie Śmierci...
I robił to w podobnym stylu - wynieśliby go na łopatach

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 2500...3124 posty
PS:
Tutaj oczywiście wygra na tym. Jeśli oczywiście "nazwiska nie przekręcą".
Bo wiadomo -"Nieważne czy mówią o Tobie dobrze, czy źle. Byleby tylko nazwiska nie przekręcili"
Tutaj oczywiście wygra na tym. Jeśli oczywiście "nazwiska nie przekręcą".
Bo wiadomo -"Nieważne czy mówią o Tobie dobrze, czy źle. Byleby tylko nazwiska nie przekręcili"

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 75...99 postów
Taki kraj. Chory z bardzo chorymi ambicjami niektórych osób, zwłaszcza na poziomie decyzyjnym. Mogę się prawie założyć że łapkę chce na tym położyć albo jakiś kolekcjoner albo muzeum. To nie jest normalna sytuacja...
Tak z innej beczki, kilka razy udało mi się współpracować z muzeum czy archeologami i tam absolutnie żadnych problemów nie ma. O, taki przykład, 70% tego co na zdjęciach własnymi rączkami "znalazlem" i z błota wytaszczylem
https://wideo.wp.pl/odkrycie-pod-zamosc ... 157575809v
Tak z innej beczki, kilka razy udało mi się współpracować z muzeum czy archeologami i tam absolutnie żadnych problemów nie ma. O, taki przykład, 70% tego co na zdjęciach własnymi rączkami "znalazlem" i z błota wytaszczylem
JacekK poprzedni profil. Pozdrawiam.
-
- 2500...3124 posty
Na moje oko ten koleś z filmiku usiłował "załatwić" konserwatora metodą "faktów dokonanych".Jacek83 pisze: pt, 31 grudnia 2021, 13:32 Mogę się prawie założyć że łapkę chce na tym położyć albo jakiś kolekcjoner albo muzeum. To nie jest normalna sytuacja...
Może konserwator sam się "wpienił do białego żaru". Może pomógł mu w tym inny kolekcjoner.
Tak, czy siak. Konserwator nie pozwolił się "podejść jak dziecko"

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 2500...3124 posty
GratulacjeJacek83 pisze: pt, 31 grudnia 2021, 13:32 O, taki przykład, 70% tego co na zdjęciach własnymi rączkami "znalazlem" i z błota wytaszczylem

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 375...499 postów
Gratulacje znaleziska! Naprawdę wspaniałe.Jacek83 pisze: pt, 31 grudnia 2021, 13:32 70% tego co na zdjęciach własnymi rączkami "znalazlem" i z błota wytaszczylem![]()
Miałem okazję pooglądać z bliska dokładnie takie coś jak znalazłeś, tylko sprawne.
Nie ma co się dziwić, że wykopki przyciągnęły uwagę urzędnika. Pieniądze działają na nich jak magnes.
Marku, w Dolinie Śmierci też już jest coraz gęściej od amatorów ... czy w takim miejscu to przypadkiem nie podchodzi pod zachowanie hieny cmentarnej ?
Przyjaciel, czy wróg, to jest doskonała okazja okazywania szacunku do munduru, a nie tylko jego części w postaci guzików, klamer itp.
Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!
-
- 75...99 postów
Ale z tego filmu i z kilku innych wynika że wszelkie zgody i pozwolenia miał, ba, przy wydobyciu był też archeolog (który w zasadzie jest tam nie potrzebny bo czołg czy jego wysadzone w powietrze fragmenty zabytkami archeologicznym nie są, stanowisko archeo jest takie "złom wojenny") więc gdyby to był normalny kraj to ten konserwator już by pewnie miał założoną sprawę w sądzie...MarekSCO pisze: pt, 31 grudnia 2021, 13:48Na moje oko ten koleś z filmiku usiłował "załatwić" konserwatora metodą "faktów dokonanych".Jacek83 pisze: pt, 31 grudnia 2021, 13:32 Mogę się prawie założyć że łapkę chce na tym położyć albo jakiś kolekcjoner albo muzeum. To nie jest normalna sytuacja...
Może konserwator sam się "wpienił do białego żaru". Może pomógł mu w tym inny kolekcjoner.
Tak, czy siak. Konserwator nie pozwolił się "podejść jak dziecko"![]()
JacekK poprzedni profil. Pozdrawiam.
-
- 2500...3124 posty
Jacku 
Z tego:

Wynika, że zgody na wydobycie nie miał.
Samo pozakreślanie żółtym markerem wybranych fragmentów tekstu sprawy nie załatwia
Dopierniczyli się do niego za zawłaszczenie elementów pojazdu i ich zniszczenie.
To i tak mało, bo mogli nakazać zwrot pojazdu w całości
"związanych z planowanym wydobyciem pojazdu i elementów pojazdu"
Ja tutaj szczerze wierzę w jedną rzecz. Że załatwienie tego pozwolenia trochę trwało...
Ale z drugiej strony. Jakichś specjalnych zastrzeżeń dotyczących prac w tym rejonie, bym nie miał.
Do polskich konserwatorów. Bo do Słowaków to nawet przez myśl by mi nie przeszło

Z tego:
Wynika, że zgody na wydobycie nie miał.
Samo pozakreślanie żółtym markerem wybranych fragmentów tekstu sprawy nie załatwia

Dopierniczyli się do niego za zawłaszczenie elementów pojazdu i ich zniszczenie.
To i tak mało, bo mogli nakazać zwrot pojazdu w całości

"związanych z planowanym wydobyciem pojazdu i elementów pojazdu"
Ja tutaj szczerze wierzę w jedną rzecz. Że załatwienie tego pozwolenia trochę trwało...
Tak. W szerszej perspektywie zgodzę się z Tobą. Może nie tyle szacunek do munduru, co do człowieka ( profanacja zwłok - jakby nie patrzeć )dark_one pisze: pt, 31 grudnia 2021, 15:44 Marku, w Dolinie Śmierci też już jest coraz gęściej od amatorów ... czy w takim miejscu to przypadkiem nie podchodzi pod zachowanie hieny cmentarnej ?
Przyjaciel, czy wróg, to jest doskonała okazja okazywania szacunku do munduru, a nie tylko jego części w postaci guzików, klamer itp.
Ale z drugiej strony. Jakichś specjalnych zastrzeżeń dotyczących prac w tym rejonie, bym nie miał.
Do polskich konserwatorów. Bo do Słowaków to nawet przez myśl by mi nie przeszło

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam