Dławik przeciwsobny

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Smaglas
100...124 posty
100...124 posty

Dławik przeciwsobny

Post autor: Smaglas »

Cześć,

Ostatnio trafiłem w internecie na hasło "dławik przeciwsobny" i zainteresowałem się tematem. Na początku wydawało mi się, że taki dławik to idealne rozwiązanie, aczkolwiek po przeczytaniu poniższego artykułu mam pewne wątpliwości. Autor artykułu twierdzi, iż taki dławik nie działa i nie ma sensu go stosować.

Nigdy nie byłem dobry z elektroniki, aczkolwiek wydaje mi się, że dławik przeciwsobny powinien spełniać swoją funkcję. Poniżej załączam schemat aplikacji takiego dławika zaczerpnięty z artykułu z linku.
DławikPrzeciwsobny2.jpg
Z tego co mi się wydaje, filtracja następuje tylko na filtrze Pi C1-L1-C2 a uzwojenie L2 zabezpiecza rdzeń przed nasyceniem.
Nie wiem, czy dobrze rozumuje, także proszę o weryfikację i ewentualne wyjaśnienie jeśli jestem w błędzie.

Link do artykułu:
https://sites.google.com/site/krzacze/artykuly/dlawik
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Dławik przeciwsobny

Post autor: Einherjer »

Nie potrafię teraz tego znaleźć, ale odświeżyłem sobie kiedyś teorię obwodów i bardziej formalnie pokazałem, że to nie działa. A w zasadzie działa tym lepiej im gorsze jest sprzężenie uzwojeń dławika, czyli działa najlepiej, gdy są dwa osobne dławiki :lol: Mówiąc krótko, w tym układzie tętnienia stłumione przez pierwsze uzwojenie, pojawią się z powrotem na drugim ze względu na ich sprzężenie.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Smaglas pisze: sob, 25 grudnia 2021, 12:39 Ostatnio trafiłem w internecie na hasło "dławik przeciwsobny" i zainteresowałem się tematem. Na początku wydawało mi się, że taki dławik to idealne rozwiązanie, aczkolwiek po przeczytaniu poniższego artykułu mam pewne wątpliwości. Autor artykułu twierdzi, iż taki dławik nie działa i nie ma sensu go stosować.

Nigdy nie byłem dobry z elektroniki, aczkolwiek wydaje mi się, że dławik przeciwsobny powinien spełniać swoją funkcję. Poniżej załączam schemat aplikacji takiego dławika zaczerpnięty z artykułu z linku. DławikPrzeciwsobny2.jpg
Z tego co mi się wydaje, filtracja następuje tylko na filtrze Pi C1-L1-C2 a uzwojenie L2 zabezpiecza rdzeń przed nasyceniem.
Nie wiem, czy dobrze rozumuje, także proszę o weryfikację i ewentualne wyjaśnienie jeśli jestem w błędzie.

Link do artykułu:
https://sites.google.com/site/krzacze/artykuly/dlawik
Na temat tego absurdalnego pomysłu z dławikiem o znoszących się polach magnetycznych, wytworzonych przez odwrotnie włączone uzwojenia, toczyły się dyskusje na kilku forach internetowych już wielokrotnie. Tu na "Triodzie" również, choć teraz nie potrafię znaleźć własnych na ich temat wypowiedzi z wynikami pomiarów tego typu "wynalazków". Udało mi się znaleźć tylko jeden wątek z roku 2006.

viewtopic.php?p=61633#p61633

Pamiętam, że pomysł takiego dławika był bezrefleksyjnie powielony w kilku lub nawet kilkunastu książkach i stronach internetowych o elektronice :(

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Smaglas
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Smaglas »

Jeśli w takim razie dławik przeciwsobny nie działa to czemu masowo go stosowano w polskich OTV?
Poniżej załączam fragment schematu z takim dławikiem:
2170622300_1540910412g.gif
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

Witam,
W zasilaczach odbiorników telewizyjnych sytuacja jest zupełnie inna, tam przez uzwojenie kompensacyjne przepuszczano prąd żarzenia lamp (0,3 A), prąd przemienny o częstotliwości 50 Hz, który tłumił tę dominującą składową prądu wyprostowanego jednopołówkowo. Uzwojenia dławika były odpowiednio sfazowane, dzięki czemu składowe zmienne niwelowały się, zamiast sumować, jak to jest w dławikach omawianych w niniejszym temacie.

Pozdrawiam świątecznie,
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

W zasilaczach wibratorowych i chyba też starych odbiornikach na lampach C i U
są chyba podobne dławiki kompensacyjne.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

kubafant pisze: sob, 25 grudnia 2021, 17:56 Witam,
W zasilaczach odbiorników telewizyjnych sytuacja jest zupełnie inna, tam przez uzwojenie kompensacyjne przepuszczano prąd żarzenia lamp (0,3 A), prąd przemienny o częstotliwości 50 Hz, który tłumił tę dominującą składową prądu wyprostowanego jednopołówkowo. Uzwojenia dławika były odpowiednio sfazowane, dzięki czemu składowe zmienne niwelowały się, zamiast sumować, jak to jest w dławikach omawianych w niniejszym temacie.
I wskazane byłoby jeszcze dodać (na użytek tych którzy wciąż byliby skłonni w rozumiane tematycznie dławiki kompensacyjne wierzyć) że stosowane w telewizorach dławiki DFZK-2 i DFZK-4 miały szczelinę niemagnetyczną, tak jak zwyczajne dławiki filtracyjne. Składowa stała bowiem, w przeciwieństwie do tętnień 50Hz - oczywiście się nie kompensowała.
ODPOWIEDZ