Wahania napięcia sieci zasilającej są w każdym miejscu-czasem większe lub mniejsze,ale są Aby chronić przed nimi i przed zbyt wysokim napięciem zasilania zbudowałem takie coś
DSC05451.JPG
Urządzenie nadaje się do odbiorników pobierających prąd od ok 150-300 mA {w zależności od użytych lamp }Czas działania ogranicznika udaru prądowego wynosi 5 sek,a progi przełączania ogranicznika to ok.230-245V pierwszy i 250V drugi.Oczywiście zmiany napięcia wyjściowego istnieją,ale mieszczą się w dopuszczalnym zakresie i przede wszystkim nie występuje znacznie podwyższone napięcie{długookresowo}.Układ przeznaczyłem do naszych odbiorników na 220V ,które z zasady nie posiadają żadnych ograniczników{termistorów} .
DSC05446.JPG
Schemat jest przykładowy,bo wartości elementów są zależne od wielu czynników.
DSC05453.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dawno,dawno temu... do telewizorów stosowano stabilizatory "magnetyczne".Na czym to polegało nie pamiętam,ale w miejscowościach gdzie były duże wahania nap. sieci zdawały egzamin;i nie wnosiły zakłóceń.Może gdzieś leżą zapomniane? J.Raf.
janusz rafalski pisze: śr, 15 grudnia 2021, 14:21
Dawno,dawno temu... do telewizorów stosowano stabilizatory "magnetyczne".Na czym to polegało nie pamiętam,ale w miejscowościach gdzie były duże wahania nap. sieci zdawały egzamin;i nie wnosiły zakłóceń.Może gdzieś leżą zapomniane? J.Raf.
Np. u mnie w piwnicy leży taki Stabor120. Czeka na pomalowanie, chassis zjadła rdza i trzeba było całą farbę zedrzeć
Ludzie dziwnie nie lubią tych stabilizatorów,a zresztą chodzi o gadzet .