Papierowa antena

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Papierowa antena

Post autor: brys »

Co to: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=78929658 jest za wynalazek? Jak to (o ile w ogóle) działa?
retroradio
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: retroradio »

Działa w sposób zwyczajny jak kazda antena. Po prostu w papierowej kopercie znajduje się odpowiednia ilość zwoi drutu ( bodajze nawojowy tak było bynajmniej w przypadku rozprutej anteny która znalazłem kiedyś na strychu u znajomych). Produkowały to różne spółdzielnie pracy i inwalidów dlatego koperty mają różnego rodzaju nadruki firmowe :D:D
Witek
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

Mam taką antenę w papierowym opakowaniu. W srodku zwoje przewodu. W moim przypadku jest to linka złożona z kilkudziesięciu miedzianych przewodów fi 0.12-0.15mmw emalii (wiadomo zjawisko naskórkowości dla cz.radiowych). Nawet działa i jest pomocna przy uruchamianiu starych odbiorników radiowych.Zastępuje kilka metrów przewodu jako anteny.Jednak nie zastąpi anteny zewnętrznej z prawdziwego zdarzenia dla istniejacych jeszcze zakresów fal na AM-ie.
Lech S.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Kiedyś miałem coś takiego, ale jako gówniarz rozwaliłem ;). Teraz za antenę robi u mnie w pokoju karnisz. Na zewnętrzną nie ma szans, bo mieszkam w bloku na 10-tym piętrze.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
Rafał
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Rafał »

Miałem i użytkowałem! Z tego, co pamiętam, to były to anteny podłączane takimi płaskimi kabelkami z dwoma drucikami w środku i zakończone wtyczką z dwoma bolcami. Domyślam się więc, że była to antena 300 Ohm* Była oczywiście dostosowana do starego zakresu UKF i nie wiem, jak by zadziałała z nowym. Jak będę w schowku, to poszukam. Może jeszcze gdzieś się tam poniewiera.

* a nawet na pewno, odnalazłem zdobyte gdzieś w necie zdjęcie starego lampowego radia Arkona, jakie mieliśmy kiedyś w domu i z tyłu jest wtyk dla anteny 300 Ohm - a z takim radiem była ta antena u nas używana.
You're nobody without Naim! *

* "Jesteś nikim bez Naima", motto z forum, na którym posiadacze tego sprzetu utwierdzają się nawzajem w przekonaniu, iż ich sprzęt jest naj, naj, naj zamiast słuchać muzyki.
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

Dawmo dawno temu moja uzdolniona Siostra jako że antena była używana u dziadka do Pioniera i miała wtyczkę jak do sieci wsadziła ją do gniazdka ale nie w radiu, tylko w ścianie .Narobiła strasznego smrodu spaliła firankę i nakrycie oraz wysadziła bezpieczniki na słupie :lol: przy czym najśmieszniejsze było że narobiła w gacie ze strachu . :lol: Z opowiadania dziadka / wtedy miałem koło 5 lat / ponoć zanosiłem się śmiechem do rozpuku a cała rodzina mało ze strchu nie padła na serce :lol:
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma :-)
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: amator »

Witam.
Proszę nie śmiać się z siostry! Ja zrobiłem podobny eksperyment, tyle że z silniczkiem od kolejki Piko. Jeśli kręci się tak szybko przy ok. 6V to jak się zakręci przy 220V :?: :twisted: Sam miałem wtedy może 6,7 lat i były to pierwsze doświadczenia z wysokim napięciem. Obyło się bez wymiany bielizny, ale efekty pamiętam do dziś :wink:

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

Andrzej Molicki pisze:Dawmo dawno temu moja uzdolniona Siostra jako że antena była używana u dziadka do Pioniera i miała wtyczkę jak do sieci wsadziła ją do gniazdka ale nie w radiu, tylko w ścianie .
O, ja podłączyłem do sieci antenę od TV (rodzice mieli Belwedera, a na końcu płaskiego przewodu anteny były dwa bananki). Miałem wtedy 4 lata, skończyło się na wywaleniu bezpiecznika przy liczniku;)
Bielizny nie trzeba było wymieniać...
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Ja kiedyś poszedłem po linii najmniejszego oporu - wsadziłem go gniazdka kawałek jakiegoś kabla. Efekty: okopcone ręce, gniazdko, brak prądu w całym pionie i banan na twarzy (raczej z szoku niż czystej radości...) :P

Wracając do anteny - jak się domyślam, w bloku lepsza będzie duża antena ramowa?
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

brys pisze:(...) w bloku lepsza będzie duża antena ramowa?
Witam.
W bloku czy na bloku? Poza tym mieszkając w 100licy nie powinieneś mieć zbytnich problemów z odbiorem UKF, więc raczej ośmio elementowy quad czy piętnasto elementowa yagi nie będą potrzebne :wink:

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

W opisie są oprócz UKF'u również krótkie, srednie i długie - te zakresy mnie nawet bardziej interesują (UKF odbieram na kawałku druta i wzmacniaczu na jednym BF441 na tyle silnie, ze wskaźnik w radmorze dochodzi do końca skali na np. BIS'ie :) ).
Pytam o antenę ramową ponieważ zmontowałem kiedyś radio reakcyjne i fale długie odbiera lepiej niż wszystkie inne radia u mnie w domu. Antena jest równocześnie cewką w obwodzie wejsciowym, wiec troche to sieje, ale nie o tym mowa...
Awatar użytkownika
Bobiq
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Bobiq »

brys pisze:[...]Pytam o antenę ramową [...]
Ja mam antenę ramową nawiniętą na oknie. Jest lepsza niż spory kawałek przewodu rozpiętego w pokoju.
Nawiń sobie kilka - kilkanaście zwojów a usłyszysz różnicę.
Pozdrawiam, Bogdan
Pionier U2
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Bobiq pisze: Jest lepsza niż spory kawałek przewodu rozpiętego w pokoju. Nawiń sobie kilka - kilkanaście zwojów a usłyszysz różnicę.
Witam.
W którymś "Krótkofalowcu" gość mieszkający na stałe w Szwajcarii (o ile dobrze pamiętam) opisywał jak wykonać "prawidłową" (hmm...) antenę ramową - średnio lub długofalową - w skali mikro. Co ciekawe, to miało działać. Antena oczywiście jako cewka powietrzna. Kiedyś coś kombinowałem, ale z braku drutu eksperyment nie wypalił. Postaram się odnaleźć opis.

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Rafał
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Rafał »

Ta sama antena znów na aukcji tylko cena wyższa o 50%, zapewne dlatego, że poprzednio się nie sprzedała :wink: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81481596
You're nobody without Naim! *

* "Jesteś nikim bez Naima", motto z forum, na którym posiadacze tego sprzetu utwierdzają się nawzajem w przekonaniu, iż ich sprzęt jest naj, naj, naj zamiast słuchać muzyki.