Pełnym do tego stopnia, że "palca nie wciśniesz".
Po lewej stronie mamy ekran analizatora widma. Który pozbawiony jest jednak jakiejkolwiek cyfrowej obróbki prezentowanego wyniku pomiaru.
Wykres wyświetlany jest na ekranie lampy z wydłużoną poświatą.
( Konkretnie to analizator nie posiada storage normalizera, więc nie może nawet zapamiętywać obserwowanych na jego ekranie wykresów.
Nie mówiąc już o jakimkolwiek szybkim ich porównywaniu )
Ale... Możemy sygnał wideo tego analizatora "przesłać do komputera" i tam dokonać pewnych manipulacji.
Problem jednak w tym, że kiedy siedzicie przodem do biurka i możecie obserwować ekran analizatora...
Dostępny komputer i ekran jego monitora znajduje się za waszymi plecami. Żeby spojrzeć na ekran, musicie dopiero
obrócić się na krześle. No ale wtedy nie widzicie ekranu analizatora...
Postanowiłem zrealizować takie rozwiązanie. Bardzo dla mnie wygodne ( w założeniach przynajmniej ).
Oto za plecami umieszczamy projektor, który będzie rzutował obraz z komputera tak, by płaszczyzna ostrości
rzutowanego obrazu znajdowała się w płaszczyźnie ekranu stojącego na biurku analizatora.
A obraz rzutowany byłby obok ekranu analizatora.
I teraz... Kiedy zajdzie potrzeba przywołania przed oczyma zapamiętanego ( " w komputerze" ) obrazu...
Biorę do ręki kartkę papieru wygiętą w coś na kształt kominka ciemniowego
( jak w starych aparatach fotograficznych z celownikiem z matówką ) i umieszczam z grubsza tam, gdzie płaszczyzna ostrości
emitowanego przez projektor obrazu...
Tym prostym sposobem mam przed oczyma zarówno bieżący wykres na ekranie analizatora, jak i wyświetlany obok na kartce,
wykres zapamiętany z wcześniejszych pomiarów.
I nie muszę przy tym odwracać głowy ani instalować na biurku czegokolwiek nowego
( monitora, ekranu etc )
I teraz...
Nie znam się ni w ząb na projektorach ( komputerowych ). Posiadam jakiś egzemplarz ale
jeszcze go nie zastosowałem.
Pytania do Kolegów bardziej obeznanych z tematem takie:
- Czy zmienna ogniskowa obiektywu występuje w tanich projektorach ?
- Jaki tani projektor ( najlepiej z drugiej ręki ) polecalibyście biorąc pod uwagę:
* niską cenę
* relatywnie wysoką jasność obrazu
* zmienną ogniskową obiektywu pozwalającą na uzyskanie realnie użytecznego odwzorowania
na płaszczyźnie ostrości oddalonej o dwa metry.
( Zakładając, że chcemy uzyskać obraz formatu zbliżonego do pocztówki

A może jakieś linki pozwalające początkującemu w temacie zorientować się w konstrukcji i charakterystycznych cechach
dostępnych obecnie projektorów ?
Pozdrawiam