Gitarowy wzmacniacz lampowy 2W DIY
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
Gitarowy wzmacniacz lampowy 2W DIY
Witam,
Jakiś czas temu wkręciłem się w budowę efektów gitarowych i po zbudowaniu już kilkunastu zaczął chodzić za mną pomysł budowy wzmacniacza lampowego małej mocy. Po przewertowaniu różnych projektów, konstrukcji i materiałów na temat wzmacniaczy lampowych decyzja zapadła, aby zrobić na start coś a'la Fender Champ. W między czasie uratowałem przed wyrzuceniem stare radio Unitra DML-310, który miał mocno zniszczona i wybrakowaną obudowę, ale sprawną elektronikę. Z tego radia wyciągnąłem transformatory TS30/1/676, TG2-31-666 i lampy ECC85 i ECL86. Pomyślałem, że jeśli mam już te sprawne komponenty to czemu by nie zbudować na niej tego Fendera Champa. Na podstawie różnych znalezionych projektach, schemacie DML-310 oraz opracowaniu AVT2772, stworzyłem sobie schemat, który załączam tutaj. Chciałbym poprosić Was o pomoc, uwagi lub konstruktywną krytykę odnośnie tego projektu, czy ten schemat i dobrane podzespoły i ich parametry są ok i całość ma szanse zadziałać.
W zasilaczu pomyślałem zastosować sprawny kondensator ELWA ze starego telewizora 220/100/47/22uF, ale nie wiem czy by nie wystarczył ELWA 50 + 50uF?
Rezystory bez podanej mocy to 1/2W. Głośnik będzie 4ohm.
Dwa przełączniki w sekcji korekcji sygnału to te same z AVT2772, chcę zostawić opcjonalnie możliwość ich dodania jeśli będą dla mnie miały sens.
Jakiś czas temu wkręciłem się w budowę efektów gitarowych i po zbudowaniu już kilkunastu zaczął chodzić za mną pomysł budowy wzmacniacza lampowego małej mocy. Po przewertowaniu różnych projektów, konstrukcji i materiałów na temat wzmacniaczy lampowych decyzja zapadła, aby zrobić na start coś a'la Fender Champ. W między czasie uratowałem przed wyrzuceniem stare radio Unitra DML-310, który miał mocno zniszczona i wybrakowaną obudowę, ale sprawną elektronikę. Z tego radia wyciągnąłem transformatory TS30/1/676, TG2-31-666 i lampy ECC85 i ECL86. Pomyślałem, że jeśli mam już te sprawne komponenty to czemu by nie zbudować na niej tego Fendera Champa. Na podstawie różnych znalezionych projektach, schemacie DML-310 oraz opracowaniu AVT2772, stworzyłem sobie schemat, który załączam tutaj. Chciałbym poprosić Was o pomoc, uwagi lub konstruktywną krytykę odnośnie tego projektu, czy ten schemat i dobrane podzespoły i ich parametry są ok i całość ma szanse zadziałać.
W zasilaczu pomyślałem zastosować sprawny kondensator ELWA ze starego telewizora 220/100/47/22uF, ale nie wiem czy by nie wystarczył ELWA 50 + 50uF?
Rezystory bez podanej mocy to 1/2W. Głośnik będzie 4ohm.
Dwa przełączniki w sekcji korekcji sygnału to te same z AVT2772, chcę zostawić opcjonalnie możliwość ich dodania jeśli będą dla mnie miały sens.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
Re: Gitarowy wzmacniacz lampowy 2W DIY
Zagrać to to zagra, EQ troszkę skomplikowany - proponuję najpierw poskładać uproszczoną wersję a potem dorobić mody (wszelkie przełączniki). Nie polecam stosować używanych kondesatorów jeśli nie masz w 100% pewności że są sprawne. Jeśli były długo nieużywane to można je poddać "formowaniu" ale wydaje mi się że kupno nowych jest prostrze. Jeśli chodzi o pojemność elektrolitów w zasilaniu - 50, 100uF jest ok. Zazwyczaj pierwszy jest największy więc może być po kolei 100uF, 47uF, 47/33/22uF (w zalenżności co masz w szufladzie).
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- 625...1249 postów
A co robisz z triodą ECL86 ? Szkoda jej nie wykorzystać.
pozdrawiam
-
- 1875...2499 postów
Nie bardzo widzę sens zasilania żarzenia napięciem stałym. Zbędna komplikacja tak prostego wzmacniacza.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
-
- 50...74 posty
Ok słuszna uwaga. Co do kondensatorów to właśnie chcę niedługo przygotować małe narzędzie do formowania, bo mam trochę kondensatorów ELMY i nowszych po starych telewizorach kineskopowych i chcę im dać szansę. Jak formowanie nic nie da to kupię nowe.Wicker pisze: wt, 14 września 2021, 18:11 Zagrać to to zagra, EQ troszkę skomplikowany - proponuję najpierw poskładać uproszczoną wersję a potem dorobić mody (wszelkie przełączniki). Nie polecam stosować używanych kondesatorów jeśli nie masz w 100% pewności że są sprawne. Jeśli były długo nieużywane to można je poddać "formowaniu" ale wydaje mi się że kupno nowych jest prostrze. Jeśli chodzi o pojemność elektrolitów w zasilaniu - 50, 100uF jest ok. Zazwyczaj pierwszy jest największy więc może być po kolei 100uF, 47uF, 47/33/22uF (w zalenżności co masz w szufladzie).
Nie planowałem jej używać. Mogę poprosić o jakieś sugestie czy pomysły do czego w takiej prostej konstrukcji mógłbym ją użyć?Kazimierz pisze: wt, 14 września 2021, 18:57 A co robisz z triodą ECL86 ? Szkoda jej nie wykorzystać.
-
- 50...74 posty
Coś podobnego jest w AVT2772 plus czytałem, że dla żarzenia ECC85 warto zastosować napięcie stałe, dlatego tak zrobiłem.slawekmod pisze: śr, 15 września 2021, 09:26 Nie bardzo widzę sens zasilania żarzenia napięciem stałym. Zbędna komplikacja tak prostego wzmacniacza.
Planuję sekcje EQ osadzić na PCB wraz z potencjometrami, coś jak w AVT2772. Zasilanie i stabilizacja też na PCB a reszta w pająku.
Mam do tego chassis ze starego comba tranzystorowego KUSTOM, które dorwałem za parędziesiąt złotych.
-
- 250...374 postów
Trioda w ECL86 nadaje się lepiej do wzmacniacza audio (gitarowego) niż duotrioda ECC85; kłopot tylko w tym, że jest w bańce razem z pentodą końcową i przez to ma tendencję do wzbudzeń. Niektórzy twierdzą, że nadaje się tylko na wtórnik katodowy, ale istnieje chyba wiele poważnych projektów audio, w których używa jej się jako stopnia napięciowego, odwracacza fazy itp. Jeśli wzmacniacz ma przypominać Champa (a w nich są dwa stopnie napięciowe), to możnaby użyć trzeciego pozostającego do dyspozycji jako generatora LFO i zrobić fajne CHampowe tremolo.
Nb. kolega Sławek ma duże doświadczenie z lampami wielosystemowymi, pewnie Ci w tej kwestii lepiej doradzi
Nb. schemat z AVT to Fender z modami, ale od Champa się różni (brak NFB).
Powodzenia.
-
- 625...1249 postów
Żeby pozostać przy koncepcji champa na wejściu to choćby jako "dopalacz". Mam na myśli tylko układ triody.
pozdrawiam
-
- 50...74 posty
Głównym celem tego projektu to zbudowanie małej mocy, możliwie prostego czystego wzmacniacza lampowego z EQ do grania w bloku. Chciałbym też przy tym wykorzystać lampy, transformatory, i ewentualnie kondensatory które obecnie posiadam żeby zminimalizować koszty i zmaksymalizować satysfakcję
Nie upieram się absolutnie, że to musi być w stylu Champa. Jeśli to będzie dobrze brzmieć na samej ECL86 np: cos jak gramofon Bambino to mogę tak zrobić. Pytanie czy samo ECL86 da radę i będzie to brzmieć dobrze?
@Kazimierz masz na myśli użycie tej triody przed ECC85 czy za nią?
Chyba że są jakieś inne godne polecenia konstrukcje dla początkującego budowniczego, które mógłbym zbudować przy pomocy posiadanych komponentów? Nie chciałbym sobie na początek wrzucać nic zbyt skomplikowanego i trudnego.
Dzisiaj znalazłem jeszcze takie opracowanie.

Nie upieram się absolutnie, że to musi być w stylu Champa. Jeśli to będzie dobrze brzmieć na samej ECL86 np: cos jak gramofon Bambino to mogę tak zrobić. Pytanie czy samo ECL86 da radę i będzie to brzmieć dobrze?
@Kazimierz masz na myśli użycie tej triody przed ECC85 czy za nią?
Chyba że są jakieś inne godne polecenia konstrukcje dla początkującego budowniczego, które mógłbym zbudować przy pomocy posiadanych komponentów? Nie chciałbym sobie na początek wrzucać nic zbyt skomplikowanego i trudnego.
Dzisiaj znalazłem jeszcze takie opracowanie.
-
- 9375...12499 postów
Ta trioda nie nadaje się na stopień wstępny. Nie okiełznasz wzbudzenia.
-
- 625...1249 postów
Za nią, np tak:
pozdrawiam
-
- 1250...1874 posty
Jeśli chcesz pokombinować to możesz spróbować użyć tej triody jako stopień z bardzo silnym ujemnym sprzężeniem zwrotnym bliskim 100% w paśmie poniżej 50-60Hz. Tutaj znajdziesz ideę oraz opis:
http://www.valveradio.net/audio/smart-n ... dback.html
http://www.valveradio.net/audio/smart-n ... dback.html
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- 125...249 postów
Polecam jeszcze w szereg z siatką triody i S1 pentody dać rezystor 2k2-5k6, inaczej może się zbudzać. Ważne żeby ten rezystor był przylutowany jak najbliżej pinu podstawki lampy. Można też równolegle do rezystora 1M od siatki triody do masy dać kondensator 330p - ograniczy to trochę pasmo od góry (wg schematu OR Relax 2) 

Pozdrawiam,
elektryk jk
elektryk jk
-
- 50...74 posty
To w przypadku jakbym miał zostawić tą triodę ECL86 nieużywaną?elektryk j_k pisze: śr, 15 września 2021, 23:52 Polecam jeszcze w szereg z siatką triody i S1 pentody dać rezystor 2k2-5k6, inaczej może się zbudzać. Ważne żeby ten rezystor był przylutowany jak najbliżej pinu podstawki lampy. Można też równolegle do rezystora 1M od siatki triody do masy dać kondensator 330p - ograniczy to trochę pasmo od góry (wg schematu OR Relax 2)![]()
Dziękuję za sugestie, też bardzo ciekawy ten projekcik od @Kazimierz "Recycle Amp". Na podstawie tych informacji nastąpiła zmiana w projekcie. Jako swój pierwszy wzmacniacz ograniczę się do samej ECL86, ale chcę użyć triodę jako stopień wzmocnienia i zastosować Marshallowski EQ na bazie projektu FoxTrot Pana Piotra Liskiewicza z jego strony. Narysowałem nowy schemat w "EasyEDA" bo "DIY Layout creator" nie nadaje się na rysowanie schematów jednak.
Mam parę pytań:
- Widziałem często w komentarzach, że @painlust ostrzega przed wzbudzająca się tą triodą jeśli używana jest jako stopień wzmacniający. Na co zwrócić uwagę przy montażu czy ewentualnie dodać jakiś kondensator żeby się przed tym ustrzec?
- Czy dodać ten kondensator 100n co dałem na wejściu?
- Jakie zadanie pełni kondensator 1000pF na uzwojeniu pierwotnym transformatora głośnikowego? Stare bambina miały i to moje stare radio też miało ale nowsze modele bambino już go nie miały.
- Czy ten przełącznik SW2 Presence coś faktycznie będzie zmieniał i czy przy faktycznym montażu tego powinienem usunąć wcześniej wspomniany kondensator 1000pF?
- Czy jest sens dawać przełącznik standby w tego typu wzmacniaczu, albo nawet jakby miał jeszcze jakaś lampe w przedwzmacniaczu jak ten "Recycle Amp"?
-
- 625...1249 postów
1. używać jako wtórnik lub jakiś mało wzmacniający stopień, ew. do niego można podłączyć pętlę sprzężenia zwrotnego (co zalecam)
2. spróbuj, zawsze go można wywalić
3. kondensator zapobiega wzbudzaniu się stopnia wyjściowego
4. coś tam będzie, zawsze go można dorzucić czy wywalić
5. stand-by jest niepotrzebne
2. spróbuj, zawsze go można wywalić
3. kondensator zapobiega wzbudzaniu się stopnia wyjściowego
4. coś tam będzie, zawsze go można dorzucić czy wywalić
5. stand-by jest niepotrzebne
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową