Witam!
Szukam pomysłu na założenie firmy. Czy ma ktoś z forumowiczów dobry pomysł i chciałby się nim podzielić? Niekoniecznie musi być związany z lampami.
Pozdrawiam
Firma
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 625...1249 postów
-
- 375...499 postów
-
- moderator
Wiesz - jak w końcu skończę[1] ten mój automatyczny tester do lamp, to ktoś może go produkować i sprzedawać - coś takiego powinno się ładnie sprzedawać.edi_pg pisze:Co do obudów czy samych urządzeń lampowych to pomysłów mi nie brakuje. Ale drogi SQLu komu to sprzedasz???? A nawet jeśli to ile tego???
Myślałem o handlu częściami komputerowymi, ale firm zajmujących się tym jest tyle że ciężko z tego wyżyć.
Może naprawde macie jakieś pomysły? A może oferte pracy? :D
Innym moim projektem, na razie zarzuconym z braku czasu był elektroniczny sterownik to akwarium, takie konstrukcje istnieją, ale są koszmarnie drogie, więc też nisza jest. Można tez robić kity wzmacniaczy lampowych (jest coś takiego? Bo ja nie widziałem). To tyle, z elektroniki.
[1] Właśnie rozmawiam z jedną firmą o nawinięciu trafka do przetwornic - się okazało, że wszystkie moje problemy były wywołane źle nawiniętym (przeze mnie :) trafem. Nie wiedziałem, że te układy są aż tak czułe na niesymetrie transformatora... Jeżeli z fabrycznym trafem mi to tak zadziała jak powinno to cała konstrukcje będzie właściwie gotowa, pozostanie tylko sterownik.
-
- 625...1249 postów
Witam.
Ja też się zastanawiałem swego czasu nad produkcją sprzętu elektronicznego. Nie wiem jednak jak to wygląda od strony prawnej (tj. żeby nie popełnić jakiegoś "plagiatu", albo czy trudno uzyskać odpowiednie certyfikaty jakości i bezpieczeństwa). Prowadziłem swego czasu działaloność handlową. Niestety ciężko się utrzymać na rynku legalnie (za bardzo dobija ZUS; mniej dobijają inne czynniki) i w tej chwili jestem "zmuszony" pracować u kogoś.
Pozdrawiam.
Ja też się zastanawiałem swego czasu nad produkcją sprzętu elektronicznego. Nie wiem jednak jak to wygląda od strony prawnej (tj. żeby nie popełnić jakiegoś "plagiatu", albo czy trudno uzyskać odpowiednie certyfikaty jakości i bezpieczeństwa). Prowadziłem swego czasu działaloność handlową. Niestety ciężko się utrzymać na rynku legalnie (za bardzo dobija ZUS; mniej dobijają inne czynniki) i w tej chwili jestem "zmuszony" pracować u kogoś.
Pozdrawiam.
-
- 375...499 postów
-
- 2500...3124 posty
Ja tam zamierzam za jakiś czas (jak mnie ze studiów wyleją
) założyć mały zakład zajmujący się produkcją i naprawami lampowych wzmacniaczy Hi-Fi, gitarowych, aparatury studyjnej, pomiarowej itp. profesjonalnego sprzętu. Albo małe studio nagrań
oczywiście na własnym sprzęcie.
Aha, tak BTW. Może, jeśli ktoś z Was grzebie w np. sprzęcie studyjnym na lampach, można by bylo założyć np. Polskie Zjednoczenie Wytwórców Profesjonalnej Aparatury Lampowej, czy coś w tym rodzaju?

Aha, tak BTW. Może, jeśli ktoś z Was grzebie w np. sprzęcie studyjnym na lampach, można by bylo założyć np. Polskie Zjednoczenie Wytwórców Profesjonalnej Aparatury Lampowej, czy coś w tym rodzaju?

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- moderator
Co prawda nie w lampowym i nie fonicznym a wizyjnym, ale w profesjonalnym sprzęcie grzebię :) I zgłaszam w razie czego swój akces :)Vault_Dweller pisze: Aha, tak BTW. Może, jeśli ktoś z Was grzebie w np. sprzęcie studyjnym na lampach, można by bylo założyć np. Polskie Zjednoczenie Wytwórców Profesjonalnej Aparatury Lampowej, czy coś w tym rodzaju? :)