Najstarsza lampa z ZWLE...

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
OTLamp
625...1249 postów
625...1249 postów

Najstarsza lampa z ZWLE...

Post autor: OTLamp »

... jaką widziałem była chyba z 1952 lub 1953 roku. Widział ktoś starszą? Najbardziej pożądana byłaby oczywiście z 1949 roku, o ile stosowano już wtedy normalne, proste kodowanie. Jakoś z PWLR bez problemu daje się złożyć zestaw "Pionier" czy "Aga", natomiast z tych początkowych lat ZWLE jest jakaś luka.
Awatar użytkownika
Alek
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Najstarsza lampa z ZWLE...

Post autor: Alek »

Najstarsze lampy z logo ZWLE i datowaniem miesiąc- rok, jakie widziałem były z 1953 r. Może wcześniej stemplowali pieczątkami z PWLR :? . To by mogło tłumaczyć względną dostępność lamp PWLR w obecnych czasach :idea: .
Awatar użytkownika
OTLamp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: OTLamp »

Też mam właśnie takie podejrzenia, bo jakoś inne wytłumaczenie nie przychodzi mi do głowy. Z samym logo ZWLE bez daty chyba nie widziałem.
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: CHOPIN66 »

I kolega Alek ma rację bo
Wikipedia pisze:Okres powojenny
27 lutego 1947 – podpisanie umowy z firmą Philips na dostawę maszyn i urządzeń do produkcji żarówek i ich detali oraz na przeszkolenie specjalistów w zakładach holenderskich.
9 grudnia 1948 – powstaje z połączenia z Państwową Fabryką Lamp Radiowych z Dzierżoniowa (przeniesionej do Warszawy) przedsiębiorstwo państwowe pod nazwą Zakłady Wytwórcze Lamp Elektrycznych z siedzibą przy ul. Karolkowej.
22 lipca 1949[2] – uruchomienie produkcji lamp elektronowych, świetlówek, skrętek i elektrod i początki budowy 10-piętrowego budynku fabrycznego.
1952 – przeniesienie do częściowo gotowego budynku fabryki żarówek z ul. Nowowiejskiej oraz wytwórni lamp radiowych z prowizorycznych baraków.
1953 – ukończenie budowy głównego budynku i przeniesienie do niego zakładu produkcji świetlówek, początek produkcji trzonków, drutów wolframowych i molibdenowych do lamp oświetleniowych i elektronowych oraz lamp nadawczych.
Wikipedia pisze:Państwowa Wytwórnia Lamp Radiowych (PWLR) - fabryka produkująca lampy elektronowe w Polsce, pierwsza po II wojnie światowej.

Została utworzona w 1945 w Dzierżoniowie na bazie sprzętu pochodzącego z niemieckiej fabryki lamp Telefunkena w Kowarach. Producję uruchomił prof. Wiesław Barwicz, oddelegowany w tym celu na Śląsk z niewielką grupą personelu.

W 1946 uruchomiono produkcję pierwszych lamp próżniowych diod prostowniczych AZ1, AZ4 i AZ11. Początkowo produkcja odbywała się systemem ręcznym, później zbudowano automatyczne stanowisko pompowe i urządzenie do nawijania siatek, co umożliwiło wprowadzenie do produkcji pentod mocy AL1, RES964 i AL4.

W 1947 zakupiono w firmie Philips licencje i maszyny do produkcji lamp całoszklanych. Jednocześnie zapadła decyzja o przeniesieniu fabryki do Warszawy. Stało się to w latach 1948-49, i wyniku połączenia z warszawskimi pozostałościami zakładów Tungsram na terenie byłych zakładów Philipsa powstały Zakłady Wytwórcze Lamp Elektrycznych im. Róży Luksemburg.

Reasumując ZWLE powstało z połączenia PWLR i zakładów przy Karolkowej .