Przetwornica na NE555
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 1875...2499 postów
Przetwornica na NE555
Robię dla jednego z kolegów z forum lampowy preamp mikrofonowy z Phantomem . Preamp ma być zasilany napięciem symetrycznym +300V/-300V z przetwornicy na NE555 i tu jest pytanie .
Czy schemat jest poprawny ? Jest to rozwinięcie przetwornicy z mirley'a o gałaź napięcia ujemnego . Pozdrawiam
Czy schemat jest poprawny ? Jest to rozwinięcie przetwornicy z mirley'a o gałaź napięcia ujemnego . Pozdrawiam
-
- 2500...3124 posty
Re: Przetwornica na NE555
Preamp mikrofonowy zasilany +/- 300V z przetwornicy?
Koledze, dla którego ma być ten preamp, polecam przejrzeć tematy dotyczące własnych projektów kolegi CHOPIN66 i wyrobić sobie zdanie na temat ich jakości i sensowności.

-
- 1875...2499 postów
W tym temacie https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.p ... 32#p384432 Napisał:
Tyle , że nie sprecyzował czy chodzi o tylko brak transformatorów wejściowego/wyjściowego czy brak wejściowego/ wyjściowego / sieciowego (zasilanie z przetwornicy) więc założyłem to ostatnie . Wstawienie zasilania transformatorowego nie stanowi problemu

- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Postanowiłem kończyć oszczędzając wstydu

Czołem.
Pozdrawiam
Romek
Schemat nie jest poprawny. Na dławiku nie występują impulsy o ujemnej polaryzacji (byłyby zwierane do masy przez "diodę" w tranzystorze)...
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 2500...3124 posty
Może warto by zacząć od schematu samego przedwzmacniacza i zastanowienia się, czy faktycznie potrzebuje on +/- 300V
-
- 1875...2499 postów
Tu mamy lampowy op-amp 2xECC83 według Philbrick Reserch model KW-2 z 1952 stąd też +300V/-300V https://www.allaboutcircuits.com/textbo ... er-models/ do tego dołożyłem dodatkowy stopień na EF86
w celu dopasowania do wejścia liniowego ( op-amp jesli dobrze zrozumiałem ma wzmocnienie między 15 a 20 )Napięcie Phantomowe jest uzyskiwane z napięcia 300V za pomocą LM317 wpiętego przez dzielnik napięcia złożony z rezystorów 220k i 56k . Oryginalnie w miejscu diod zenera były dwa stabilizatory jarzeniowe NE-68 na 59V to też zmieniłem je na 4 diody zenera po 27V każda .
w celu dopasowania do wejścia liniowego ( op-amp jesli dobrze zrozumiałem ma wzmocnienie między 15 a 20 )Napięcie Phantomowe jest uzyskiwane z napięcia 300V za pomocą LM317 wpiętego przez dzielnik napięcia złożony z rezystorów 220k i 56k . Oryginalnie w miejscu diod zenera były dwa stabilizatory jarzeniowe NE-68 na 59V to też zmieniłem je na 4 diody zenera po 27V każda .
Ładnie narysowane
.Szkoda że nie będzie działać
.

Przedstawiony schemat w zasadzie zawiera same błędne rozwiązania. Nie ma w nim ani jednego stopnia, który nie zawierałby błędów i którego sens stosowania dałoby się z technicznego punktu widzenia w układzie wzmacniacza mikrofonowego jakoś logicznie wytłumaczyć... Te "wiszące w powietrzu" siatki lamp pierwszego stopnia, odwrotnie włączone diody Zenera, kompletnie bezsensownie użyty stabilizator LM317T, który w tym układzie nie ma prawa absolutnie niczego stabilizować (i w ogóle działać) oraz układ końcowy o bardzo wysokiej rezystancji wyjściowej... Proszę się nie obrazić, ale ten układ to istne kuriozum, i to pod wieloma względami...

Pozdrawiam
Romek
-
- 2500...3124 posty

Jeden z moich wykładowców mawiał, że nawet najlepsze studia nie zastąpią porządnej szkoły podstawowej. Tak samo jest z elektroniką. Nawet największy zbiór schematów wysokiej jakości układów nie zastąpi porządnego zrozumienia podstaw ich działania.
-
- 1875...2499 postów

-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Będę trochę krytyczny, ale nie zdubluję wiedzy z postów powyżej analizujących błędy w układzie, tylko skomentuję sam rysunek.
Przyjęło się, że schematy rysujemy tak, aby sygnał, lub też energia (gdy dany układ sygnału nie przetwarza) podążał w kierunku takim samym, jak czytamy tekst, czyli od lewej do prawej. Człowiek (przynajmniej w naszej lokalizacji geograficznej) naturalnie analizuje schematy w tym kierunku. A tutaj jest dokładnie odwrotnie. Próba zrozumienia koncepcji układowej, a następnie zauważenie tego faktu zajmuje mi dłuższą chwilę.
to zobacz jak jest narysowany oryginał: http://www.philbrickarchive.org/operati ... lifier.htm , to dopiero łamigłówkak4be pisze: ↑ndz, 21 listopada 2021, 20:22Będę trochę krytyczny, ale nie zdubluję wiedzy z postów powyżej analizujących błędy w układzie, tylko skomentuję sam rysunek.
Przyjęło się, że schematy rysujemy tak, aby sygnał, lub też energia (gdy dany układ sygnału nie przetwarza) podążał w kierunku takim samym, jak czytamy tekst, czyli od lewej do prawej. Człowiek (przynajmniej w naszej lokalizacji geograficznej) naturalnie analizuje schematy w tym kierunku. A tutaj jest dokładnie odwrotnie. Próba zrozumienia koncepcji układowej, a następnie zauważenie tego faktu zajmuje mi dłuższą chwilę.

EDITT! na tej stronie jest rzeczywiście taki schemat jaki podał CHOPIN66
http://www.philbrickarchive.org/k2-w_op ... _later.htm
Jak widać jest to rodzaj "układu scalonego", dlatego brakowało na schemacie elementów zewnętrznych.

Jak widać jest to rodzaj "układu scalonego", dlatego brakowało na schemacie elementów zewnętrznych.
Czołem.
i oryginał:
Pozdrawiam
Romek
Te schematy jednak poważnie się różnią. Stabilizatory neonowe przeważnie są elementami dwukierunkowymi (choć są wyjątki, dla których ważna jest właściwa polaryzacja) i stabilizują napięcie w obu kierunkach, natomiast diody Zenera mają ściśle określony kierunek włączenia i w kierunku odwrotnym zachowują się jak zwykła dioda, spolaryzowana w kierunku przewodzenia (spadek napięcia ok. 0,7 V). Dlatego zastępując neonówki diodami Zenmera warto wiedzieć w jakim kierunku będzie przepływał prąd! Na oryginalnym schemacie nie ma kondensatorów separujących siatki pierwsze, które są na schemacie przedstawionym przez Kolegę CHOPIN66, a z którymi układ jest kompletnie bez sensu. Poniżej schemat z wątku:namor pisze: ↑sob, 27 listopada 2021, 18:13 EDITT! na tej stronie jest rzeczywiście taki schemat jaki podał CHOPIN66http://www.philbrickarchive.org/k2-w_op ... _later.htm
i oryginał:
Pozdrawiam
Romek