ZT980-2 - Kondensatory na wyjściu
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
ZT980-2 - Kondensatory na wyjściu
Witam,
Kupiłem kiedyś polski zasilacz ZT 980-2, regulowany 0-20V, 0-2,5A.
Na wyjściu są dwa kondensatory, połączone równolegle, o łącznej pojemności 700uF, widoczne na schemacie. Boję się, że przez ich obecność zasilacz może dać większy prąd, niż ustawię w zasilaczu, wszak układ odpowiedzialny za ograniczenie prądowe nie obejmuje działaniem tych kondensatórów. Czy mogę je zatem usunąć? Nie pogorszy to działania zasilacza? Wydaje mi się, że nie są one do tłumienia tętnień na wyjściu, bo łączna pojemność kondensatorów filtrujących to ponad 9000uF. Zatem, po co one tam są?
Kupiłem kiedyś polski zasilacz ZT 980-2, regulowany 0-20V, 0-2,5A.
Na wyjściu są dwa kondensatory, połączone równolegle, o łącznej pojemności 700uF, widoczne na schemacie. Boję się, że przez ich obecność zasilacz może dać większy prąd, niż ustawię w zasilaczu, wszak układ odpowiedzialny za ograniczenie prądowe nie obejmuje działaniem tych kondensatórów. Czy mogę je zatem usunąć? Nie pogorszy to działania zasilacza? Wydaje mi się, że nie są one do tłumienia tętnień na wyjściu, bo łączna pojemność kondensatorów filtrujących to ponad 9000uF. Zatem, po co one tam są?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Re: ZT980-2 - Kondensatory na wyjściu
Energia zgromadzona w kondensatorach może faktycznie uszkodzić elementy półprzewodnikowe podłączone{nieprawidłowo!} do zasilacza.Dlatego trzeba zawsze ,,dwa razy,,sprawdzić,czy nie zrobiło się błędu.Ogólnie,jakaś pojemność musi być na wyjściu i nawet 1uF może zniszczyć półprzewodnik. 

-
- 2500...3124 posty
One tam są zapewne dla zapewnienia niskiej impedancji dla sygnałów zmiennych. Druga sprawa, że nie wiem w jakiej sytuacji ich obecność miałaby powodować dostarczenie zbyt dużego prądu. Chyba tylko w sytuacji nagłego zwarcia wyjścia, ale musisz pamiętać, że pętla ogranicznika prądu też nie działa natychmiast i ładunek zgromadzony w kondensatorach wiele nie zmieni. Poza tym zwykle masz kondensatory również w zasilanym układzie, a przynajmniej powinieneś mieć, nawet jeśli zasilasz je z zasilacza laboratoryjnego. Praktycznie wszystkie zasilacze z ograniczaniem prądu mają pojemności na wyjściu. Albo ich projektanci nie znają się na swojej robocie i nie zauważyli tak oczywistej rzeczy, albo ktoś tu kombinuje nie w tę stronę... 

-
- moderator
Czołem.
Tak jak napisał przedmówca, kondensatory włączone równolegle do wyjścia zasilacza mają obniżyć impedancję wyjściową dla sygnałów zmiennych. Niestety ich obecność stwarza również pewne problemy podczas testowania przy pomocy zasilacza różnych elementów elektronicznych, np. diod elektroluminescencyjnych i diod Zenera. Jeżeli ustawimy mały prąd wyjściowy, np. 20 mA (teoretycznie bezpieczny dla sprawdzanego elementu) i nawet niewiele wyższe od napięcia stabilizacji diody Zenera (lub LED) napięcie wyjściowe zasilacza, najprawdopodobniej uszkodzimy te elementy ładunkiem zgromadzonym w kondensatorach... W zasilaczu firmy RIGOL mam na wszystkich wyjściach równolegle włączone kondensatory o pojemności aż 1000 μF, więc też muszę uważać z wartością napięcia podczas testowania różnych podzespołów.
Usunięcie kondensatorów lub znaczne zmniejszenie ich pojemności może w pewnych układach skutkować, poza większą impedancją dla napięć zmiennych również utratą stabilności, co może objawić się pojawieniem się na wyjściu oscylacji (na pewno wzrośnie też poziom szumu)...
Pozdrawiam
Romek
Tak jak napisał przedmówca, kondensatory włączone równolegle do wyjścia zasilacza mają obniżyć impedancję wyjściową dla sygnałów zmiennych. Niestety ich obecność stwarza również pewne problemy podczas testowania przy pomocy zasilacza różnych elementów elektronicznych, np. diod elektroluminescencyjnych i diod Zenera. Jeżeli ustawimy mały prąd wyjściowy, np. 20 mA (teoretycznie bezpieczny dla sprawdzanego elementu) i nawet niewiele wyższe od napięcia stabilizacji diody Zenera (lub LED) napięcie wyjściowe zasilacza, najprawdopodobniej uszkodzimy te elementy ładunkiem zgromadzonym w kondensatorach... W zasilaczu firmy RIGOL mam na wszystkich wyjściach równolegle włączone kondensatory o pojemności aż 1000 μF, więc też muszę uważać z wartością napięcia podczas testowania różnych podzespołów.
Usunięcie kondensatorów lub znaczne zmniejszenie ich pojemności może w pewnych układach skutkować, poza większą impedancją dla napięć zmiennych również utratą stabilności, co może objawić się pojawieniem się na wyjściu oscylacji (na pewno wzrośnie też poziom szumu)...
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- moderator
Dobrze zrobiona zadziała nie wolniej niż układ stabilizacji napięcia, czyli ograniczy prąd od razu. W końcu przy obciążeniu wyjścia prądem X elektronika dostarcza do bazy tranzystora wykonawczego jakiś prąd potrzebny do takiego akurat obciążenia. W chwili zwarcia prąd w tranzystorze regulacyjnym nie popłynie większy, bo nie pozlwoli na to beta tranzystora wykonawczego. Pętla sprzężenia zwrotnego stabilizacji napięcia po czasie zadziałania zacznie zwiększać wysterowanie tranzystora, o ile pętla stabilizacji prądu nie będzie wolniejsza to prąd na w tranzystorze wykonawczym nawet na chwilę zbytnio nie wzrośnie .Einherjer pisze: pn, 7 czerwca 2021, 13:44 [...]pętla ogranicznika prądu też nie działa natychmiast i ładunek zgromadzony w kondensatorach wiele nie zmieni.
-
- 2500...3124 posty
A czemu zakładasz, że baza tranzystora szeregowego jest sterowana prądowo? Zwykle jest sterowana przez wyjście wzmacniacza operacyjnego a to raczej sterowanie napięciowe.tszczesn pisze: pn, 7 czerwca 2021, 17:36Dobrze zrobiona zadziała nie wolniej niż układ stabilizacji napięcia, czyli ograniczy prąd od razu. W końcu przy obciążeniu wyjścia prądem X elektronika dostarcza do bazy tranzystora wykonawczego jakiś prąd potrzebny do takiego akurat obciążenia. W chwili zwarcia prąd w tranzystorze regulacyjnym nie popłynie większy, bo nie pozlwoli na to beta tranzystora wykonawczego. Pętla sprzężenia zwrotnego stabilizacji napięcia po czasie zadziałania zacznie zwiększać wysterowanie tranzystora, o ile pętla stabilizacji prądu nie będzie wolniejsza to prąd na w tranzystorze wykonawczym nawet na chwilę zbytnio nie wzrośnie .Einherjer pisze: pn, 7 czerwca 2021, 13:44 [...]pętla ogranicznika prądu też nie działa natychmiast i ładunek zgromadzony w kondensatorach wiele nie zmieni.
-
- moderator
Baza jest sterowana prądowo z definicji - bo tranzystor bipolarny jest elementem sterowanym prądowo. Owszem, przepływ prądu wynika z napięć, ale te napięcia się muszą zmienić, aby nastąpiła zmiana prądu.
Zresztą akurat niedawno testowałem taki układ i przerzuty napięcia i prądu przy przejściu (gwałtownym - zwarcie — rozwarcie) z trybu nie były duże. Nie pamiętam teraz wartości, ale nic strasznego. Oczywiście nie dotyczy to prądu wynikającego z ładunku kondensatora na wyjściu, tu nic poza impedancją przewodów go nie ogranicza.
Zresztą akurat niedawno testowałem taki układ i przerzuty napięcia i prądu przy przejściu (gwałtownym - zwarcie — rozwarcie) z trybu nie były duże. Nie pamiętam teraz wartości, ale nic strasznego. Oczywiście nie dotyczy to prądu wynikającego z ładunku kondensatora na wyjściu, tu nic poza impedancją przewodów go nie ogranicza.
-
- 625...1249 postów
W większości zasilaczy zabezpieczenie prądowe jest by nie spalić drutu, większych elementów mocy, zrobić test co się grzeje albo gdzie się dymi.
Delikatne szybkie zabezpieczenia trzeba doszyć samemu na zewnątrz.
Mam piękny zasilacz 300 V z ograniczeniem prądowym do 10 A. Tylko, że jest to urządzenie tyrystorowe coś jak P316 ale bez liniowej szybkiej szeregowej części na wyjściu. Mogę ustawić ograniczenie prądowe na 0,1 A ale co z tego jak do wyjścia równolegle jest dopięte sumarycznie ponad 13 tys. mikro faradów
i weź sobie ustaw wyjście na trzysta i zrób przypadkowo zwarcie
Aktualnie obmyślam jak dodać zabezpieczenie krzemowe co odetnie szybko wyjście bez efektów specjalnych. To nie taka prosta sprawa, o dołożeniu części liniowej nie wspominając. SOA współczesnych tranzystorów jest optymalizowane do pracy przełącznikowej. Zresztą przy takich stratach, nawet chwilowych, to zrozumiałe
Delikatne szybkie zabezpieczenia trzeba doszyć samemu na zewnątrz.
Mam piękny zasilacz 300 V z ograniczeniem prądowym do 10 A. Tylko, że jest to urządzenie tyrystorowe coś jak P316 ale bez liniowej szybkiej szeregowej części na wyjściu. Mogę ustawić ograniczenie prądowe na 0,1 A ale co z tego jak do wyjścia równolegle jest dopięte sumarycznie ponad 13 tys. mikro faradów

Aktualnie obmyślam jak dodać zabezpieczenie krzemowe co odetnie szybko wyjście bez efektów specjalnych. To nie taka prosta sprawa, o dołożeniu części liniowej nie wspominając. SOA współczesnych tranzystorów jest optymalizowane do pracy przełącznikowej. Zresztą przy takich stratach, nawet chwilowych, to zrozumiałe
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
-
- 625...1249 postów
W modelu 5531 rozwiązali to w ten sposób, że wyprowadzili zacisk oznaczony jako C (pierwszy z lewej). Ten zacisk jest podłączony do + elektrolita bipolarnego ~1000 uF natomiast zacisk ujemny do masy zasilacza. Wtedy, w zależności od potrzeb można sobie go podłączyć do odpowiedniego zacisku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos