TG rodem z TV

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

amator
625...1249 postów
625...1249 postów

TG rodem z TV

Post autor: amator »

Witam.
Kolejne pytania. Ech, sporo ich ... ale zadam trzy:
1) Czy wspomniane w temacie transformatory głośnikowe z odbiorników TV do czegoś się nadają (oprócz starych TV oczywiście :wink: )?
2) Czy ktoś ma, lub też wie, gdzie można znależć spis (katalog) transformatorów głośnikowych Zatra, ale tych starszych?
3) Mam 2 szt. TG5/53 (o ile dobrze pamiętam) z ciekawym opisem "zastępuje ... i tu numer. Opakowanie zastępcze :) ?

Zdaję sobie sprawę, że temat był "wałkowany" na Forum nie raz, ale w tym momencie chodzi mi konkretnie o w/w TG5.

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Re: TG rodem z TV

Post autor: jdubowski »

amator pisze:1) Czy wspomniane w temacie transformatory głośnikowe z odbiorników TV do czegoś się nadają (oprócz starych TV oczywiście :wink: )?
Nadają się - mozna zrobic wzmacniacz SE na EL84 albo na ECL86/PCL86.
amator pisze:2) Czy ktoś ma, lub też wie, gdzie można znależć spis (katalog) transformatorów głośnikowych Zatra, ale tych starszych?
Zobacz na stronach Fonaru - ZTCP przekładnia napięciowa około 37.
amator pisze:3) Mam 2 szt. TG5/53 (o ile dobrze pamiętam) z ciekawym opisem "zastępuje ... i tu numer. Opakowanie zastępcze :) ?
Zapewne zastepuje TG5/46 ;)
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciej Szczodrowski »

Mam taką jedną sztukę (TG5/53). Bardzo fajne trafo na początek. Jesteś szczęściarzem, że masz 2 sztuki. Miłego budowania na ECL86 lub ECC83 + EL84 ze strony ECClab.

Chyba, że chcesz zrobić układ z EdW 12/2005 pod gitarkę.
Pozdrawiam!
Beniek

Post autor: Beniek »

Maciej Szczodrowski pisze:
Chyba, że chcesz zrobić układ z EdW 12/2005 pod gitarkę.
Pozdrawiam!
a mógł by ktoś załatwić skan tego artykułu?
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

A po co? wrzucasz w Google hasło AX84 i masz wzmacniacz.
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Maciej Szczodrowski pisze:Mam taką jedną sztukę (TG5/53). Bardzo fajne trafo na początek. Jesteś szczęściarzem, że masz 2 sztuki. Miłego budowania na ECL86 lub ECC83 + EL84 ze strony ECClab.
Witam, dziękuję i bardzo się cieszę. Jak będę miał nadmiar, dam znać. Właśnie zapowiada się kilka sztuk TV ... :wink:
Maciej Szczodrowski pisze:Chyba, że chcesz zrobić układ z EdW 12/2005 pod gitarkę.
Nieeee, gitara to nie dla mnie. Kiedyś brzdąkałem coś na basie, ale ... po 11 czy 12 latach - nie, mam lenia i już.

Pozdrawiam serdecznie
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Będziesz mógł zrobić coś takiego:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=77208997
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

Witam
Zrób sobie słuchawkowca na triodach 6n13s lub 6as7
Wyjdzie miodzio no i nie OTL :lol:
Polecam bo sam korzystam z takiego i basik jak masełko :lol:
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma :-)
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Zibi pisze:Będziesz mógł zrobić coś takiego:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=77208997
Witam.
Nie mogę rozczytać typu, czy na ściance jest W-4501 :?: Ma ktoś może schemat do tego? Czy TS to 40/29 :?: bo gdzieś się taki chyba uchował...

Chociaż w życiu nie chciałbym go na półce. Gdyby lampy były na wierzchu, oooo ... to co innego. Cały urok lamp schowany jest w kilku "deskach".
Andrzej Molicki pisze:Zrób sobie słuchawkowca na triodach 6n13s lub 6as7
Wyjdzie miodzio no i nie OTL
Polecam bo sam korzystam z takiego i basik jak masełko
Do słuchawkowca muszę dojrzeć, tzn. nie tyle do wzmacniacza, ile do dobrych słuchawek.
Niestety ledwo co zakończyła się u mnie w domu wymiana parapetów i drzwi wejściowych i po opanowaniu nerwów po wglądzie w stan konta, tymczasowo nie chcę drażnić żony pytaniami "o głupoty", jakby to ujęła. Jakaś nowa szafka albo komplet wypoczynkowy ... o tym mogłaby rozmawiać godzinami.

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Witam

Ten wzmacniacz to prawdopodobnie W480F.
Siedzi w nim trafo TS40/29/676 załonczam jego schemat
Pozdrawiam
Maciek1
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam.
Wielkie dzięki za schemat, Maćku. :wink:

Będąc przy temacie wzmacniaczy - czy ktoś wie, ile Unitra (ogólnie) wyprodukowała modeli wzmacniaczy lampowych? Zaintrygowało mnie to, bo raczej nie słychać i nie widać ich zbyt wiele.

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

No to policzmy!

Post autor: ZoltAn »

amator pisze:ile Unitra (ogólnie) wyprodukowała modeli wzmacniaczy lampowych? Zaintrygowało mnie to, bo raczej nie słychać i nie widać ich zbyt wiele.
Unitrowskie i przedunitrowskie*:

1/ W480,
2/ W600,
3/ nie pamietam typu ("pre"- Fonika)* - wzmacniacz "skrzynkowy" z głośnikiem do gramofonu,
3/ gramofon Karolinka* ("pre"- Fonika, liczę go jako wzmacniacz),
4/ trzy (albo cztery bo był także mały lampowy walizkowy) typy gramofonu Bambino (Fonika, liczę je jako wzmacniacze),
5/ gitarowiec W701 (Fonika, mam taki, kompletny - niedawno dostałem),
6/ Gran (gitarowiec z Eltry, był to jakiś lampiak - ale typu nie pamietam, więc go nie podam),
7/ Elew (w projektorze kinowym z ŁZK, sam wzmacnacz robiła Fonika).

Nie unitrowskie:

1/ BIS 100 i 102 (Wrocław ZDZ),
2/ Meloman 25 (Polkat, kilka odmian),
3/ Telos WA40 i WA75 (PZT Kraków, z modyfikacjami było tego wiecej),
4/ W100 ("Spójnia" W-wa, potem zmodernizowany z "Elektroniki" Legionowo),
5/ Ampli 40 i 75 - a potem pod oznaczeniem WR40 i WR70 (PZT Warszawa, modernizacje jak przy TELOS-ach),
6/ Luna (ZPUE "ELZA" Warszawa),

Do tego też trzeba doliczyć conajmniej pięć dużych stacjonarnych rozgłoszeniowców do miejskich sieci radiowęzłowych (patrz: opisy w książce Bartkiewicza "Katalog sprzętu radiowego" z 1957r.).

To jest to co a'promtu pamietam, bez zaglądania w schematy, zapewne coś tam jeszcze klepali.

Pzdr. Zoltan
Ostatnio zmieniony śr, 4 stycznia 2006, 22:42 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 1 raz.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Do tego dorzucę BISy 101, 103, 104, 105 (więcej nie znam). Poza tym coś na pewno robili w Fonii- mamy w radiu parę odjechanych na maksa monobloków z kolumn odsłuchowych z lat 50tych, na dwóch 6P3S i trzech 6Ż5P, prostownik na GZ34. Poza tym istniały manufaktury zajmujące się robieniem wzmacniaczy gitarowych- tak samo, jak istnieją teraz. W ZDZcie robili jeszcze wzmacniacz 100/5 - nie miałem na falbanku, ale zdjęcia widziałem.

Aha, jeszcze magnetofony, radia i radiole- ale to raczej inna bajka...
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam.
No tak, to troszkę, eeee... zacofany jestem :oops: . Swoją drogą, sporo. Jak na Polskie warunki, przynajmniej tak mi się wydaje. Ta lista plus radia i jego odmiany - parafrazując - oj, sie działo! Tylko gdzie one są? Nie wierzę, żeby 90% sprzętu lampowego uległo kasacji :( A'propos kasacji... W pewnej JW, jakiś już czas temu, robiono porządki w magazynach. Z racji odchodzenia od sprzętu lampowego pozostawiono tylko silne lampy nadawcze, reszta - won. Wyjechało kilka kontenerów NOSów, radzieckich, fakt, ale NOS. Gdzie ja wtedy byłem ... :cry:

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Gdzie???

Post autor: ZoltAn »

amator pisze:Gdzie ja wtedy byłem ... :cry:
Tam gdzie większosć normalnych ludzi, dla których normalnoscia było to, że w normalnym swiecie stare zastępowane jest przez nowe więc normalnym jest wyrzucanie starego na hasiok :!:

W taki sposób zniknęły z naszego pejzażu drewniane chaty, dorożki, naftowe lampy i gazowe latarnie, potem samochody Austro-Daimler (pamiętam jako mały chłopak jak po Zakopanem (lata pięćdziesiate - szesćdziesiate) poruszały się stadami taksówki takiej marki - szerokie, rozłozyste kabriolety - jak na filmach z gangsterskiego Chicago, motocykle Sokół i WFM, meble "gomółkowskie" i "pikasy" ze scian... :cry:

Więc i lampy elektronowe podzieliły ich los - jako oczywiscie przestarzałe i niepotrzebne = anachroniczne!

Po prostu - taka jest normalna kolej życia - więc nie ma co robić sobie wyrzutów :!: :!: :!:

Szczęsciem większosc Polaków jest z tych, co to zawsze im się cos przyda :lol: , wiec chomikuja (czyli sru na strych lub do piwnicy) stare i "niepotrzebne" rzeczy - dzieki tem takie Allegro pelne jest staroci.

Ale, czy z dzisiejszych czasów cos ocaleje? Śmiem watpic: menelska swolocz i złomiarskie bydło (nie obrażając naszych karmicieli -rogacizny :!: :!: :!: ) niszczy wszystko co sie da (i nie da zniszczyc :!: ) - wiec czarno trzeba patrzec na przyszlosc pamiatek kultury materialnej dzisiejszych czasow... :cry:

Cos mi na Triodzie zaczelo zle kodowac polskie litery - dlatego po "polskawemu" pisze - przepraszam!

Zoltan
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/