Siedzę w domu i tak szukam kolejnego zajęcia, w wakacje wywalałem śmieci z szop i przypomniałem sobie o takim odbiorniku.
Stan "śmietnikowy", odbiornik niesamowicie brudny, politura oblazła. Kiedyś go kupiłem, wywaliłem zwarty elektrolit filtra zasilacza, pod chassis wpakowałem byle jak 2 kondensatory 47uF 400V i odbiornik zagrał, niestety szybko o sobie dały znać stare papierzaki i na ponad dekadę trafił do garażu, jednak myszy i szczury okazały się być patriotami, odbiornik niemiecki to ocalał, nie żarły go, widocznie niemieckie cewki im nie smakowały

Radio po uzupełnieniu brakującej EL84 zagrało na wszystkich zakresach, jednak skala AM zerwana, nie mam odpowiedniej linki.\
Teraz "trzecia fala" koronaświrusa to wieczorem zgniłka rozebrałem, wyczyściłem, wszystko umyłem IPA, wyszorowałem klawisze i gałki oraz skalę(oczywiście gładką stronę), obecnie radio gra, kondensatory założyłem współczesne, za długo to stało w wilgoci by się bawić w regeneracje.
Mam parę pytań: na schemacie Do anody EL84 i masy podłączony jest filtr LC, po co on jest?
Mam problem z założeniem skali, rysunki mam ale moja linka wędkarska morska jest za cienka, ślizga się na osi kondensatora, kupić grubszą wędkarską(tanie to nie jest

Skrzynka wygląda paskudnie, tylko tkanina jest czysta, politura złazi płatami, chyba wszystkie dykty z głośnikami zdemontuję i będę szlifował skrzynkę i potem pomaluję lakierobejcą w odpowiednim kolorze,
Myślałem, że chassis jest kadmowane, niestety ten złoty kolorek doskonale rozpuszcza IPA

W odbiorniku nie chodziła korekcja barwy dźwięku, wymieniłem 2 "czekoladki", 10nF z upływnością jak cholera i smolaka 300nF, dałem 3x100nF, teraz chodzi normalnie, nie ma brzmienia " zza światów, kartonowego i pustego, typowego dla zapuszczonych odbiorników, wymienione elektrolity katodowy EL84 i w ekranie EL84, sprzęgające też poleciały, nie będę lamp dobijał.
EM 4 mam, świeci bardzo ładnie, lampa z ZWLE Róży Luksemburg, wyciągnięta z trupa Bolero
Kupię chętnie zaformowany KEN 50+50uF 350V, bo po tym starym trupie jest dziura w chassis.
Odbiornik ma papiery: ankietę zadowolenia i gwarancję na lampy VALVO- pół roku było a tu ponad 60 lat i trzy lampy w idealnej kondycji, dziś zagazowałem ECH81, w jej miejsce trafiła lampa TESLA, EL84 to używka RFT, podobnie ECC85.
Ma ktoś pomysły?