Trafo ochronne

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Trafo ochronne

Post autor: amator »

Witam.
Dziś, w dosyć ciekawych okolicznościach, za wiśniówkę i paczkę albatrosów stałem się właścicielem transformatora ochronnego o mocy 250W. Z jednej strony uszkodzony (obłamany) jest karkas (słabo, ale widać na 2 zdjęciu). Nie przeszkadza to w pracy trafo, zmierzone napięcie na uzw. wtórnym wyniosło ... 10,7 V :!: (do 24V ciut zabrakło, ale facet powiedział, że jego stara chciała kiedyś na czymś pranie powiesić, to odwinął kilka metrów :shock: )
W związku z tym pytania:
1) Czy można owe trafo "przekabacić" na sensowne do zasilania lamp?
2) Czy i ewentualnie czym można nadbudować w/w uszkodzenie karkasu?
3) Czy - w przypadku niepowodzenia - można dorobić (dobrać) karkas do tegoż TO?

Pozdrawiam serdecznie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciej Szczodrowski »

Człowieku! Spokojnie możesz je wykorzystać do żarzenia. To da Ci naprawdę sporo prądu! Całkiem ładny, wielolampowy układ możesz tym zasilać. Odwiń jeszcze trochę, żeby mieć 6,3V i po krzyku. A jak chcesz żarzyć jakieś PCLki prądem stałym no to wiesz: napięcie jakie uzyskasz po wyprostowaniu = napięcie po stronie wtórnej trafa (zmienne) pomnożone przez pierwiastek z 2 (10,7*1,41=15,087V). Potem korekcja na filtrach RC i już jest ślicznie.
Też zastosowałem takie rozwiązanie w zasilaczu testowym: trafo z "projektora ANIA" daje mi 6,3V i 3,3A a napięcie anodowe zapewnia toroidalne trafo separacyjne (trochę się rezystory w zasilaczu grzeją, bo musiałem wyprostowane napięcie zbić do 250V).
Naprawdę dobre trafo!
Pozdrawiam!