Witajcie!
Jestem początkującym w technice lampowej i chce się uczyć. Szperam po internecie za informacjami, ale jest ich taka ilość, że się po prostu gubię.
Temat, który mnie nurtuje, temat chyba podstawowy, to obliczanie/wyznaczanie punktu pracy na podstawi charakterystyk lampy. Czy któryś z Kolegów jest w stanie wskazać mi jakieś konkretne materiały, na podstawie których będę mógł się tego nauczyć? Wiem, powiecie, że w sieci jest wszystko, ale jest tego tak dużo, że zgłupiałem...
wyznaczanie punktu pracy na podstawie charakterystyk
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 5...9 postów
-
- 625...1249 postów
Re: wyznaczanie punktu pracy na podstawie charakterystyk
Nie, na tym forum tak nie powiemy
Na początek publikacja Alka pt. "Lampy elektronowe w aplikacjach audio"

Na początek publikacja Alka pt. "Lampy elektronowe w aplikacjach audio"
-
- 625...1249 postów
'All the stars in the north are dead now.'
-
- 1875...2499 postów
Polecam ksiazke Merlin Blencowe'a "Designing tube preamplifiers for guitar and bass" czy jakos tak. Wszystko, o co kolega pyta, mozna znalezc w tym rozdziale: http://www.valvewizard.co.uk/Common_Gain_Stage.pdf
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 5...9 postów
Serdecznie dziekuje
Mam świadomość, że to dopiero początek długiej drogi...
Mam świadomość, że to dopiero początek długiej drogi...
-
- 375...499 postów
Punkt pracy lampy to takie zagadnienie, gdy lampa pracuje w spoczynku. Czyli polaryzacja stało-prądowa (-napięciowa). We wzmacniaczach (większość tematyki tutaj), następuje wytrącanie z tego stanu prądem przemiennym sygnału i wtedy "lampa" się buja. Polecam Audacity, program edycji audio, generator, analizator widma, odszumiacz i ttt pe - po wygenerowaniu sygnału, zaznaczyć w przebiegu - fala.
Ktoś zaproponował książkę @Alka (nie miałem niestety w ręce). Z doświadczenia wiem, że dobrze jest posiłkować się podręcznikami i publikacjami z EPOKI. Czyli to będzie od wynalezienia lampy próżniowej, TRIODY : D, gdzieś do lat 70-80 ubiegłego wieku - czasopisma na Triodzie, indeks jest, kiedyś były też pdf-y. Znajdź książkę, bo internet to śmietnik, a jesteś niedoświadczony - powodzenia
Ktoś zaproponował książkę @Alka (nie miałem niestety w ręce). Z doświadczenia wiem, że dobrze jest posiłkować się podręcznikami i publikacjami z EPOKI. Czyli to będzie od wynalezienia lampy próżniowej, TRIODY : D, gdzieś do lat 70-80 ubiegłego wieku - czasopisma na Triodzie, indeks jest, kiedyś były też pdf-y. Znajdź książkę, bo internet to śmietnik, a jesteś niedoświadczony - powodzenia
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
-
- 625...1249 postów
G.S. Cykin "Wzmacniacze elektroniczne" Jest tam w zasadzie wszystko co potrzeba bez zbyt ogólnego ujęcia, które może niepotrzebnie utrudniać zrozumienie istoty danych zagadnień.