Wynik poszukiwań...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Wynik poszukiwań...
...w drewnianej szopie z drewnem na opał.
Witam szanowne Forum.
Czy może ktoś wie, co to za radio i czy warto się z nim szarpać? Po włączeniu lampy ładnie się żarzą (chyba), ale w głośniku nawet trzasku ... Do tego wszystkiego jest jeszcze czarna obudowa, niestety, bez tylnej ścianki.
Pozdrawiam serdecznie
Witam szanowne Forum.
Czy może ktoś wie, co to za radio i czy warto się z nim szarpać? Po włączeniu lampy ładnie się żarzą (chyba), ale w głośniku nawet trzasku ... Do tego wszystkiego jest jeszcze czarna obudowa, niestety, bez tylnej ścianki.
Pozdrawiam serdecznie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 2500...3124 posty
Jestem na 100% pewien, że to któraś z wersji Czardasza.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 25...49 postów
-
- 625...1249 postów
Witam.
Obudowy nie fotografowałem, bo babcia trzyma w niej, ehem ... siekierki. Poza tym, kiedy powiedziałem, że znalazłem w szopce radio i byłbym zainteresowany babcia stwierdziła, że jak jej nowe pudło na siekiery znajdę to żebym to zabierał, bo i tak o szopkę trzeba opierać, bo jest za niskie.
Na szczęście, wewnątrz.
W każdym bądź razie, dziękuję za podpowiedzi. Poszukam teraz czegoś o Czardaszu.
Pozdrawiam serdecznie
Obudowy nie fotografowałem, bo babcia trzyma w niej, ehem ... siekierki. Poza tym, kiedy powiedziałem, że znalazłem w szopce radio i byłbym zainteresowany babcia stwierdziła, że jak jej nowe pudło na siekiery znajdę to żebym to zabierał, bo i tak o szopkę trzeba opierać, bo jest za niskie.

W każdym bądź razie, dziękuję za podpowiedzi. Poszukam teraz czegoś o Czardaszu.
Pozdrawiam serdecznie
-
- 625...1249 postów
Witam.
Za Waszą radą próbuję uruchomić owe radio. Właśnie wczoraj w nim "pogrzebałem" i ...
1) Bezpośrednio po włączeniu do gniazdka radio zaczyna pracować. Nie reaguje na włącz/wyłącz włącznika potencjometru. Co to może być? Zamienione przewody? Połączenie "na krótko"?
2) Może to moje "grzebanie" coś naknociło, bo oderwane były przewody od głośnika i transformatora głośnikowego. Niby kierowałem się schematem, ale... Czy ewentualną zamianą przewodów mogłem "nabroić"?
3) Czy to radio wymaga anteny zewnętrznej? Nie słychać nic poza trzaskami przesuwu potencjometru.
4) Pięknie prezentująca się lampa EM4 wygląda... jak wygląda. Widok w załączniku. Czy ma ktoś może zbędną, którą może mnie wesprzeć? Może coś na wymianę...
Cóż, jeżeli ktoś może, proszę o wsparcie. To moje pierwsze próby renowacji układu opartego na lampach, proszę o wyrozumiałość.
Pozdrawiam serdecznie
Za Waszą radą próbuję uruchomić owe radio. Właśnie wczoraj w nim "pogrzebałem" i ...
1) Bezpośrednio po włączeniu do gniazdka radio zaczyna pracować. Nie reaguje na włącz/wyłącz włącznika potencjometru. Co to może być? Zamienione przewody? Połączenie "na krótko"?
2) Może to moje "grzebanie" coś naknociło, bo oderwane były przewody od głośnika i transformatora głośnikowego. Niby kierowałem się schematem, ale... Czy ewentualną zamianą przewodów mogłem "nabroić"?

3) Czy to radio wymaga anteny zewnętrznej? Nie słychać nic poza trzaskami przesuwu potencjometru.

4) Pięknie prezentująca się lampa EM4 wygląda... jak wygląda. Widok w załączniku. Czy ma ktoś może zbędną, którą może mnie wesprzeć? Może coś na wymianę...
Cóż, jeżeli ktoś może, proszę o wsparcie. To moje pierwsze próby renowacji układu opartego na lampach, proszę o wyrozumiałość.
Pozdrawiam serdecznie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Zapewne wyłącznik został kiedyś upalony i został po prostu zwarty.amator pisze: 1) Bezpośrednio po włączeniu do gniazdka radio zaczyna pracować. Nie reaguje na włącz/wyłącz włącznika potencjometru. Co to może być? Zamienione przewody? Połączenie "na krótko"?
Tutaj nie. najwyżej nic nie usłyszysz w głośniku jak pomylisz uzwojenia.amator pisze:2) Może to moje "grzebanie" coś naknociło, bo oderwane były przewody od głośnika i transformatora głośnikowego. Niby kierowałem się schematem, ale... Czy ewentualną zamianą przewodów mogłem "nabroić"? :oops:
Tam nie ma anteny ferrytowej więc tak - trzeba trochę drutu mieć, tak z metr-dwa.amator pisze:3) Czy to radio wymaga anteny zewnętrznej? Nie słychać nic poza trzaskami przesuwu potencjometru. :?
-
- moderator
O, ktos chyba ją próbował wykręcić jak żarówkę z oprawki...amator pisze: Pięknie prezentująca się lampa EM4 wygląda... jak wygląda. Widok w załączniku.

========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
- 625...1249 postów
Witam.
Dziękuję za podpowiedzi, panie Tomku. Przyznaję, że ciut mi lżej.
Czyli, jeżeli dobrze rozumiem:
Ad odp.1 - sprawdzić włącznik
Ad odp.2 - skoro słyszę trzaski - nie jest źle!
Ad odp.3 - jakaś linka miedziana ostatnio wpadła mi w ręce, powinna się nadać.
Ad odp.4 - ?
Pozdrawiam serdecznie
Dziękuję za podpowiedzi, panie Tomku. Przyznaję, że ciut mi lżej.

Ad odp.4 - ?

Niestety... dodatkowo spód okręcony był podpróchniałym plastrem, zapewne w celu "uniknięcia zwarcia". Widać kiedyś też istnieli "spece". Wszystko, a jakże, upakowane było w oprawce.jdubowski pisze:O, ktos chyba ją próbował wykręcić jak żarówkę z oprawki...
Pozdrawiam serdecznie
-
- moderator
amator pisze:Witam.
Dziękuję za podpowiedzi, panie Tomku. Przyznaję, że ciut mi lżej. :wink: Czyli, jeżeli dobrze rozumiem:
Tak jest - nie jest źle.