Philips Aachen Super D62 - odbiera dwa zakresy na raz.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Markwa
100...124 posty
100...124 posty

Philips Aachen Super D62 - odbiera dwa zakresy na raz.

Post autor: Markwa »

Witam.

Mam problem z uruchomieniem toru radiowego w wyżej wymienionym philipsie. Zakres fal krótkich i średnich ruszył bez problemu, ale na zakresie fal długich słychać stacje z fal średnich. Na razie radio uruchomiłem bez wzmacniacza w.cz, czyli również bez obwodów wejściowych, ale raczej nie wydaje mi się że nawet bez tej części odbiór powinien tak wyglądać. Co ciekawe, odbierane częstotliwości z fal średnich da się regulować trymerem od fal długich. Na zakresie fal długich ładnie słychać generator pracujący na tym zakresie, ale na falach średnich już nie, czyli zjawisko występuje tylko w przypadku fal długich. Co jeszcze ciekawsze, po odłączeniu cewki heterodyny fal średnich odbiór fal średnich na zakresie długich cały czas występuje. Przełącznik zakresów działa dobrze, ale przy cewkach fal długich i średnich, które są zamknięte w jednym kubku było coś grzebane. Czy możliwe jest że złe podłączenie tych cewek powoduje takie objawy? Wszystkie połączenia cewek zostały przeze mnie opisane na podstawie stanu zastanego, ale nie wiem na ile są one poprawne. Otwieranie kubka nie jest możliwe bo Philips stroił cewki zaciskając kubki. W załączniku dodaję schemat odbiornika.

Z góry dziękuję za każdą pomoc!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Philips Aachen Super D62 - odbiera dwa zakresy na raz.

Post autor: tszczesn »

I bardzo dobrze odbiera. Pominąłeś obwody wejściowe, więc odbierasz dwie częstotliwości -pożądaną i lustrzaną (oddaloną o o 2 * f p.cz., czyli u ciebie o 950kHz w górę).
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

W zasadzie należałoby sprawdzić częstotliwość heterodyny {na anodzie triody ECH sprzęgając oscyloskop/miernik małą pojemnością}.Bez wzmacniacza w.cz.-z wyjętą lampą?.Jeśli tak-to sygnał podać na doprowadzenie anody EF13{oczywiście przez kondensator-też o małej pojemności}.Cewki na pewno mają rezystencję zależną od zakresów{L,M,S} i można sprawdzić czy nie zamieniono w kubku doprowadzeń. :D
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Pseudo-stereofonia:-)
Markwa
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Markwa »

Witam.

Wszystko sprawdzałem z anteną podłączoną pod anodę EF13 przez kondensator, przy czym ta lampa oczywiście była wyjęta. Próbowałem na razie uruchomić sam mieszacz i heterodynę, bo wzmacniacz w.cz nie chciał ruszyć, bo elektrodach EF13 były dziwne napięcia. Gdy udało mi się to naprawić (uszkodzony rezystor) to radio faktycznie zaczęło odbierać jedynkę na falach długich, czyli odbierało częstotliwość lustrzaną bez obwodów wejściowych. Na razie odbiera bardzo cicho na falach długich i średnich, ale myślę że to tylko kwestia zestrojenia radia. Dziękuję wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam.