Sprawdzony wzmacniacz w.cz do miernika czestotliwości heterodyny
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- walllker
- 625...1249 postów
Sprawdzony wzmacniacz w.cz do miernika czestotliwości heterodyny
Szanowni koledzy zwracam się z pytaniem czy posiadacie sprawdzony, działający miernik częstotliwości pozwalający na pomiar częstotliwości heterodyny w głowicach UKF, powiem szczerze że przetestowałem kilka projektów samoróbek z wujka google, jak i kupnych i o ile radzą są z pomiarem przy zakresach do 40MHz dla torów AM to mimo iż jeden mierzy do 2,4GHz to nie radzą sobie z pomiarem częstotliwości heterodyny w głowicach UKF. Zależy mi na takim mierniku który bezstykowo przy pomocy anteny pozwoli zmierzyć częstotliwość w polskich głowicach UKF starych radioodbiorników samochodowych, bo przestrajając na górny zakres często ustawiam to na słuch i skale w radiu niż na pomiar, póki co mam 7 mierników częstotliwości 3 fabryczne 4 samoróbki i lipa dla UKF, każdy który mam ma zakres do minimum 130MHz, ale żeby dobrze mierzyć sinus sygnał musi być minimum 2Vpp, może ktoś ma sprawdzony projekt wzmacniacza w.cz który przez małą kierunkową antenkę odbierze częstotliwość heterodyny i wzmocni na tyle żeby te mierniki co mam dały radę go odczytać. Wiem że wójek gogle daje mnóstwo projektów ale po przetestowaniu 4 nie chce mi się już szukać po omacku co się sprawdzi, a wolałbym iść za radą kogoś kto zbudował, przetestował i potwierdza że ten a ten układ pozwala na taki pomiar w torach UKF. Pozdrawiam
Re: Sprawdzony wzmacniacz w.cz do miernika czestotliwości heterodyny
Kolega zajmuje się odbiornikami samochodowymi-może oprócz polskich klasyków ma także jakiś złom typu,,first,, czy podobny z odczytem częstotliwości{z układem pomiaru tejże na osobnym module}.Taki moduł służył mi z dziesięć lat z bardzo dobrym skutkiem.Oczywiście bez jakiejś tam antenki,lecz z dodanym fetem{2sk41}.Wystarczyło zbliżyć bramkę podłączoną przez kilku pikowy kondensator do okolic oscylatora{masa musiała być podłączona} by uzyskać poprawny odczyt.Tak jest,jak używa się wyspecjalizowanego sprzętu
. 

- walllker
- 625...1249 postów
Może coś znajdę, muszę poszukać właśnie o coś takiego mi chodzi żeby zbliżyć antenkę do cewki heterodyny żeby układ pomiarowy w jak najmniejszym stopniu zakłócał prawidłową pracę, poszukam jak znajdę to przetestuję układ
Sprawdzona aktywna sonda w.cz , opis np. tutaj http://www.tatek.pl/32-warsztat/w-krotk ... imitstart=
dostępna też ebay .
Ten typ opisywany między innymi w Elektor 2/2004.
dostępna też ebay .
Ten typ opisywany między innymi w Elektor 2/2004.
- Załączniki
-
- Sonda aktywna oscyl Elektor.pdf
- (157.94 KiB) Pobrany 465 razy
- walllker
- 625...1249 postów
Dziękuję bardzo za odpowiedzi, sondę przetestuje, ale zrobię ją sam bo zanim przyślą mi z ebay to minie co najmniej tydzień, a części mam to podejmę rękawicę, jak to ustrojstwo nie zadziała to się poddam i zbieram pieniądze na fabryczną porządną sondę aktywną do oscyloskopu.
Moim zdaniem proponowane oscyloskopowe sondy aktywne zarówno te z ebay'a jak i fabryczne nie będą dla Ciebie przydatne, przyczyna jest prosta: brak wzmocnienia. Jak sam napisałeś w pierwszym poście poziom sygnału jaki musi być dostarczony do miernika częstotliwości powinien być rzędu 2 Vpp (dla częstotliwości powyżej 100 MHz) a proponowane sondy oscyloskopowe mimo to, że są aktywne to ich gain=1 (w najlepszym przypadku, bo ta z Elektora tłumi 20dB). Szansa na to by przy sprzężeniu pojemnościowym z oscylatorem heterodyny mieć na wejściu sondy sygnał 2 Vpp jest więc znikoma, jeśli nie zerowa.
To czego potrzebujesz to jest szerokopasmowy wzmacniacz sygnału o wzmocnieniu rzędu 20 - 40 dB ( czyli x10-100) i stosownym do max mierzonej częstotliwości paśmie.
Masz problem krótko mówiąc, takie wzmacniacze w wykonaniu fabrycznym są drogie ( a nawet bardzo drogie).
To czego potrzebujesz to jest szerokopasmowy wzmacniacz sygnału o wzmocnieniu rzędu 20 - 40 dB ( czyli x10-100) i stosownym do max mierzonej częstotliwości paśmie.
Masz problem krótko mówiąc, takie wzmacniacze w wykonaniu fabrycznym są drogie ( a nawet bardzo drogie).
Cześć
Ja sugerował bym prescaler z wtórnikiem emiterowym na wejściu. Czułość jest zależna od prescalera i np: dla U666 wynosi około 10 mV. Może być tylko problem z jego podziałem, bo trudno zdobyć taki z podziałem przez 10, a wymieniony ma podział przez 256.
Pozdrowienia
Ja sugerował bym prescaler z wtórnikiem emiterowym na wejściu. Czułość jest zależna od prescalera i np: dla U666 wynosi około 10 mV. Może być tylko problem z jego podziałem, bo trudno zdobyć taki z podziałem przez 10, a wymieniony ma podział przez 256.
Pozdrowienia
Można uzyskać przy użyciu popularnych prescalerów czułość wejścia około 10mV.
W załączonym artykule przykłady.
W załączonym artykule przykłady.
- Załączniki
-
- AVT121( prescalery).pdf
- (556.61 KiB) Pobrany 294 razy
- walllker
- 625...1249 postów
Szanowni koledzy zbudowałem sondę aktywną, i kolejne rozczarowanie do 60-70MHz daje radę, ale potem już nie, zaciekawiły mnie pomysły z preskalerem, ale jeszcze wcześniej odgrzebałem w swoich zbiorach dwa projekty z lat 80tych dla radioamatorów, jeden z książki Pana Tadeusza Masewicza „Radioelektronika dla praktyków”, tam pod koniec książki jest opisany po kawałku jak wykonać ampli tuner, i jest z funkcja cyfrowego miernika częstotliwości, podłączanego bezpośrednio do heterodyny w głowicy UKF
Jak myślicie czy któryś z tych projektów ma szanse działać, czy lepiej iść w proponowane przez kolegów rozwiązanie z preskalerami.
, Drugi projekt odgrzebałem w swoich szpargałach jeszcze z początku lat 90tych gdy na lekcjach techniki w podstawówce, przy rysunku technicznym dostawaliśmy np. schematy dla radioelektroników amatorów do przerysowywania na papier milimetrowy, na przerwach odręcznie do zeszytu przerysowywałem z tych książek inne interesujące mnie schematy, i przerysowałem przy okazji coś takiego.
Jest to wzmacniacz w.cz do miernika częstotliwości który można dołożyć do posiadanego radioodbiornika, niestety nie spisywałem tytułów i autorów tych książek więc nie wiem gdzie tego szukać, co myślicie o tych projektach, może ktoś ten ręcznie zrysowany kojarzy i wie w jakiej książce trzeba szukać.Jak myślicie czy któryś z tych projektów ma szanse działać, czy lepiej iść w proponowane przez kolegów rozwiązanie z preskalerami.
Może to nie za mądry pomysł, ale może spróbować jakiś taki szerokopasmowy wzmacniacz antenowy.
Jest tego cała gama w różnych cenach. Przypadkiem trafiłem na reklamę tego:
https://allegro.pl/oferta/wzmacniacz-an ... d6604cf017
ponieważ to lokalna firma dlatego go linkuję
.
Jeśli używany do pomiaru częstościomierz w dalszym ciągu nie dał by stabilnego odczytu można jako następny stopień
zastosować preskaler z podziałem częstotliwości np.U664B lub inny z podziałem F/10.
Jednak to wymaga zachodu i eksperymentów, myślę że jednak najprościej skorzystać z porady kol. Marka 7HBV
i rozejrzeć się za gotowym modułem odczytu z współczesnego radia.
Jest tego cała gama w różnych cenach. Przypadkiem trafiłem na reklamę tego:
https://allegro.pl/oferta/wzmacniacz-an ... d6604cf017
ponieważ to lokalna firma dlatego go linkuję

Jeśli używany do pomiaru częstościomierz w dalszym ciągu nie dał by stabilnego odczytu można jako następny stopień
zastosować preskaler z podziałem częstotliwości np.U664B lub inny z podziałem F/10.
Jednak to wymaga zachodu i eksperymentów, myślę że jednak najprościej skorzystać z porady kol. Marka 7HBV
i rozejrzeć się za gotowym modułem odczytu z współczesnego radia.
Czołem.
Koledzy, wadą wzmacniacza antenowego może być niska impedancja wejściowa (50 lub 75 Ω), przez co nie będzie można podłączyć go bezpośrednio do obwodów oscylatora głowicy UKF. Ja kilkadziesiąt lat temu przebudowałem swój częstotliwościomierz, zastępując w nim uszkodzony oryginalny dzielnik częstotliwości (produkcji radzieckiej) dzielnikiem K193IE3. Na wejściu prescalera zastosowałem prosty wzmacniacz w.cz. z jednym lub dwoma tranzystorami BFY90, pracującymi w układzie ze wspólnym emiterem (wykonany w "pająku"), który spisywał się doskonale przez ponad 20 lat. Do pomiaru częstotliwości oscylatora w głowicach UKF wykorzystywałem przewód ekranowany zakończony "oczkiem" (stanowił je jeden zwój, wykonany z dolutowanego do ekranu krótkiego odcinka przewodu środkowego. By uzyskać poprawny odczyt częstotliwości oczko "sondy" wystarczyło nałożyć na koniec karkasu cewki oscylatora lub tylko do niej zbliżyć na pewną odległość.
Pozdrawiam
Romek
Koledzy, wadą wzmacniacza antenowego może być niska impedancja wejściowa (50 lub 75 Ω), przez co nie będzie można podłączyć go bezpośrednio do obwodów oscylatora głowicy UKF. Ja kilkadziesiąt lat temu przebudowałem swój częstotliwościomierz, zastępując w nim uszkodzony oryginalny dzielnik częstotliwości (produkcji radzieckiej) dzielnikiem K193IE3. Na wejściu prescalera zastosowałem prosty wzmacniacz w.cz. z jednym lub dwoma tranzystorami BFY90, pracującymi w układzie ze wspólnym emiterem (wykonany w "pająku"), który spisywał się doskonale przez ponad 20 lat. Do pomiaru częstotliwości oscylatora w głowicach UKF wykorzystywałem przewód ekranowany zakończony "oczkiem" (stanowił je jeden zwój, wykonany z dolutowanego do ekranu krótkiego odcinka przewodu środkowego. By uzyskać poprawny odczyt częstotliwości oczko "sondy" wystarczyło nałożyć na koniec karkasu cewki oscylatora lub tylko do niej zbliżyć na pewną odległość.
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Czy można użyć tranzystora J-Fet zamiast bipolarnego typu BF247AR w takim wzmacniaczu z sondą w postaci pętli? Do sprawdzenia częstotliwości oscylatora lokalnego można zrobić prosty falomierz z jednym lub dwoma tranzystorami.
Czy można użyć tranzystora J-Fet zamiast bipolarnego typu BF247AR w takim wzmacniaczu z sondą w postaci pętli? Do sprawdzenia częstotliwości oscylatora lokalnego można zrobić prosty falomierz z jednym lub dwoma tranzystorami.
Ratujmy stare tranzystory!
W sondach z pojedynczym zwojem, sprzęganym na odległość z obwodami oscylatora, zdecydowanie lepiej spisywały mi się wzmacniacze z tranzystorami bipolarnymi. Obecnie nie łatwo jest dostać oryginalne tranzystory BFY90 (kiedyś bardzo popularne), więc może teraz spróbowałbym użyć łatwo dostępnych SS9018 lub BFS17 (SMD)
Pozdrawiam
Romek

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Cześć
W swoim własnej roboty częstościomierzu, mam na wejściu 2N4117A jako wtórnik, plus drugi na 2N2369. Teraz jest preskaler typu 11C90 plus 74LS196.To idzie do licznika o F 60 MHz. Do 500Mhz działa z czułoscia około 50mV. Lepszej nie potrzeba.
Pozdrowienia
W swoim własnej roboty częstościomierzu, mam na wejściu 2N4117A jako wtórnik, plus drugi na 2N2369. Teraz jest preskaler typu 11C90 plus 74LS196.To idzie do licznika o F 60 MHz. Do 500Mhz działa z czułoscia około 50mV. Lepszej nie potrzeba.
Pozdrowienia