Elpo 512
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 500...624 posty
Re: Elpo 512
Witam, posiadam taki przyrząd w fabrycznej kompletacji, oryginalnie nie miał takich kart. Na swoje potrzeby przygotowałem kody umożliwiające testowanie EM84 z kartą uniwersalną. Wieczorem prześlę mając nadzieję że będą przydatne.
Kontynuując (trochę wcześniej
).
Na pole komutacyjne nakładamy kartę uniwersalną z opisami napięć i numerami otworów. Wkładamy kołki w następujące otwory: 5 - (jeden z: 12 do 16) - 17 - 25 - 37 - 43 - 49 - 55 - 73 - 83. Daje to parametry testu Ua=250V, Us2 (symulujące tu napięcie sterowania) 20V do 250V, spodziewany prąd anodowy to 1mA do 2mA. Muszę tu zaznaczyć że taki test nie odpowiada w 100% standardowym parametrom pracy, ale pozwala na sprawdzenie poprawności reakcji lampy na napięcie sterujące (ruch listków od pełnego otwarcia do pełnego świecenia przy zmianie kołka od p.12 do p.16) oraz na wizualną ocenę stanu luminoforu.
Niestety, nie posiadam lamp EM80 i nigdy nie "kombinowałem" ustawień pod nie
.
Kontynuując (trochę wcześniej

Na pole komutacyjne nakładamy kartę uniwersalną z opisami napięć i numerami otworów. Wkładamy kołki w następujące otwory: 5 - (jeden z: 12 do 16) - 17 - 25 - 37 - 43 - 49 - 55 - 73 - 83. Daje to parametry testu Ua=250V, Us2 (symulujące tu napięcie sterowania) 20V do 250V, spodziewany prąd anodowy to 1mA do 2mA. Muszę tu zaznaczyć że taki test nie odpowiada w 100% standardowym parametrom pracy, ale pozwala na sprawdzenie poprawności reakcji lampy na napięcie sterujące (ruch listków od pełnego otwarcia do pełnego świecenia przy zmianie kołka od p.12 do p.16) oraz na wizualną ocenę stanu luminoforu.
Niestety, nie posiadam lamp EM80 i nigdy nie "kombinowałem" ustawień pod nie

Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Marek vel HaMar
-
- 100...124 posty
Dziekuję bardzo,-karta działa
.Do czego służy przełącznik pod wskaźnikiem ?..tego nie wiem.
-
- 500...624 posty
Ten na ściance bocznej? To kalibracja napięć pomiarowych wobec zmian napięcia sieciowego, jako że tester nie ma żadnych elementów stabilizujących napięcia wewnętrzne.
Proponuję zasugerować Adminom przeniesienie tematu w inne miejsce gdzie może się przydać pozostałym forumowiczom.
Proponuję zasugerować Adminom przeniesienie tematu w inne miejsce gdzie może się przydać pozostałym forumowiczom.
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Marek vel HaMar
-
- 100...124 posty
Dziekuję bardzo.U mnie jest przełącznik od frontu po ustrojem pomiarowym.Ustawiony na lewo.Jak powinno być dla napięcia 230 V?
-
- 500...624 posty
Tego nie da się tak "na ślepo" ustawić. Po włączeniu przyrządu należy przeprowadzić cechowanie, czyli:
ustawić znajdujący się po prawej stronie miernika przełącznik RODZAJ POMIARU w pozycję CECH. a następnie omawianym przełącznikiem doprowadzić wskazówkę miernika możliwie najbliżej znacznika CECH. na skali, oznaczonego symbolem napięcia przemiennego:
ustawić znajdujący się po prawej stronie miernika przełącznik RODZAJ POMIARU w pozycję CECH. a następnie omawianym przełącznikiem doprowadzić wskazówkę miernika możliwie najbliżej znacznika CECH. na skali, oznaczonego symbolem napięcia przemiennego:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Marek vel HaMar
-
- 100...124 posty
Bardzo dziekuję za pomoc.
-
- 100...124 posty
Nie mogę ustawić pozycji cechowanie...przełącznik całkowicie na lewo na zegarze koło 20...
-
- 500...624 posty
Rozumiem że chodzi o przełącznik cechowania a nie o RODZAJ PRACY? Jest na minimum a miernik wskazuje ciągle pponad 1,57? Pierwsza sprawa, tester był produkowany w czasach gdy w gniazdku było 220V, dziś jest więcej i tu pytanie: ile jest u Ciebie? Może cały tester wymaga kalibracji fabrycznej? Ja w swoim, mimo że mam w gniazdku ponad 230V, mogę bezproblemowo cechować i nawet zostaje jedna pozycja przełącznika "z lewej" w zapasie.
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Marek vel HaMar
-
- 100...124 posty
Dopiero nabyłem ten tester,faktycznie potrzeba kalibracja.Tylko pytanie komu to zlecić?.Masz jak jakuś kontakt?.
-
- 500...624 posty
Cóż, będąc zawodowym elektronikiem, zrobiłem to sam na podstawie schematu i "zdrowego rozsądku" wspartego doświadczeniem. Sprzęt jest dość prymitywny i kalibracja nie stanowi wielkiego problemu. Jeżeli chcesz mogę się podjąć tego zadania, problemem może być jedynie dostarczenie ciężkiego i delikatnego sprzętu do Poznania. Ale póki co może napiszę jutro kilka słów jak zrobić to samemu.
Na początek, posiadasz multimetr, jaki? Bardzo dobrze gdyby miał AC trueRMS, ale i bez tego się da pod warunkiem że multimetr mierzy AC sinus dość rzetelnie (1-2,5%). Niestety, większość tanich multimetrów błądzi na AC nawet o kilkadziesiąt procent.
Pierwszy pomiar to napięcie w naściennym gniazdku zasilającym. Pozwoli to sprawdzić i gniazdo i multimetr?
Drugi test to pomiar napięcia żarzenia AC na gniazdach bananowych nad polem komutacyjnym. Włącz P-512 w tryb pomiaru Ia, połóż kartę uniwersalną na polu komutacyjnym i wkładaj pary kołków kolejno w górny i dolny rząd ustawień napięcia żarzenia. Multimetr włączony w gniazda Uż powinien potwierdzić nastawione napięcia (w przybliżeniu) rozumiane jako suma górnego i dolnego wiersza. Teraz ustaw kołkami Uż = np 6,3V i kręć przełącznikiem cechowania mierząc jednocześnie Uż, powinno udać się ustawić (dość dokładnie!) 6,3V. Ustaw przełącznik pomiaru w pozycję CECH., w sprawnym testerze wskazówka powinna stanąć na znaczniku cechowania. I jeszcze pytanie, widać zmiany Uż w trakcie regulacji przełącznikiem cechowania? Co dalej zobaczymy.
Pisząc powyższe nie mam wiedzy o Twoim doświadczeniu w elektronice, jeżeli coś jest niezrozumiałe proszę pytaj. Mogę przygotować opis fotograficzny dla mniej obeznanego technicznie.
Na początek, posiadasz multimetr, jaki? Bardzo dobrze gdyby miał AC trueRMS, ale i bez tego się da pod warunkiem że multimetr mierzy AC sinus dość rzetelnie (1-2,5%). Niestety, większość tanich multimetrów błądzi na AC nawet o kilkadziesiąt procent.
Pierwszy pomiar to napięcie w naściennym gniazdku zasilającym. Pozwoli to sprawdzić i gniazdo i multimetr?
Drugi test to pomiar napięcia żarzenia AC na gniazdach bananowych nad polem komutacyjnym. Włącz P-512 w tryb pomiaru Ia, połóż kartę uniwersalną na polu komutacyjnym i wkładaj pary kołków kolejno w górny i dolny rząd ustawień napięcia żarzenia. Multimetr włączony w gniazda Uż powinien potwierdzić nastawione napięcia (w przybliżeniu) rozumiane jako suma górnego i dolnego wiersza. Teraz ustaw kołkami Uż = np 6,3V i kręć przełącznikiem cechowania mierząc jednocześnie Uż, powinno udać się ustawić (dość dokładnie!) 6,3V. Ustaw przełącznik pomiaru w pozycję CECH., w sprawnym testerze wskazówka powinna stanąć na znaczniku cechowania. I jeszcze pytanie, widać zmiany Uż w trakcie regulacji przełącznikiem cechowania? Co dalej zobaczymy.
Pisząc powyższe nie mam wiedzy o Twoim doświadczeniu w elektronice, jeżeli coś jest niezrozumiałe proszę pytaj. Mogę przygotować opis fotograficzny dla mniej obeznanego technicznie.
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Marek vel HaMar