Cewka wejściowa fal średnich
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- moderator
Cewka wejściowa fal średnich
Potrzebuję w Telefunkenie uzupełnić brakującą cewkę wejściową (antenową) dla fal średnich. Ma ktoś możliwość nawinąć cewkę koszykową luzem (bez żadnego karkasu, aby nałozyć ja na istniejący karkas) o średnicy wewnętrznej 12mm? Zwojów ile - nie wiem, pewnie coś około 200.
-
- 3125...6249 postów
Re: Cewka wejściowa fal średnich
Czym ta cewka ma być nawinięta, licą? Bo jeżeli tak, to bez trudu można taką cewkę nawinąć z palca, dzięki temu że kolejne zwoje nie ześlizgują się po szorstkiej powierzchni wcześniej nawiniętych. Zwłaszcza jeśli się je sukcesywnie impregnuje parafiną. Przykładem takiej metody mogą być cewki w mojej Syrence:
download/file.php?id=50659&mode=view
download/file.php?id=50659&mode=view
-
- 3125...6249 postów
Nawijałem kiedyś koszykowo cewkę w prosty sposób zaczerpnięty z ruskiego pisma.Najtrudniejsze jest zacząć i ruski pomysł jest taki.Pierwsza warstwa na trochę większej średnicy nawinięta normalnie i sklejona parafiną.Przekładamy na docelowy karkas deformując na skos{czasem trzeba trochę podgrzać} i dowijamy resztę{na skos} smarując lekko ciepła parafiną. 

-
- 3125...6249 postów
Chyba nie ma potrzeby aż tak kombinować. Jak zrozumiałem - Autor nie chce lub nie może wymontowywać karkasu z radia, zatem dowijanie nie wchodzi w grę. Polecałbym znaleźć wałek o średnicy równej średnicy karkasu (np. wiertło) i owinąć je pojedynczą warstwą papieru, dzięki czemu zyska się minimalny luz niezbędny podczas nakładania gotowej cewki na karkas, i zarazem zmniejszy się poślizg podczas nawijania pierwszej warstwy. Krytyczne jest zwłaszcza ułożenie pierwszego zwoju, którego kształt wyznaczy długość przyszłej cewki. Każdy kolejny zwój będzie dociskał krzyżujące się z nim zwoje nawinięte wcześniej, toteż konstrukcja będzie coraz stabilniejsza. Nie należy tylko układać zwojów zbyt ciasno, rośnie bowiem wówczas pojemność własna cewki, a szczególnie dla wejściowej cewki SF jest ona krytyczna. Po nawinięciu cewki należy solidnie nasycić ją parafiną, zostawić do wystygnięcia po czym podgrzać samo tylko wiertło, aby cewka dała się z niego zsunąć wraz z papierem. Po czym należy wydłubać papier, i już można nałożyć cewkę na karkas, i ostatecznie zaimprgnować całość parafiną aby cewka przykleiła się do karkasu.
-
- moderator
Tak właśnie chciałem robić, ale tylko w ostateczności, bo moje zdolności manualne są mocno takie sobie i ładne to to nie będzie. Karkas jest fabrycznie wklejony w chassis, trzyma się dobrze, nie zamierzam go stamtąd wyrywać. Radio jest bardzo rzadkie, ogólnie w dobrym stanie, ma tylko kilka irytujących braków.
-
- 3125...6249 postów
Palce Ci zgrubiały lub spuchły?
Spróbuj, na pewno dasz radę. 200 zwojów to niewiele, długofalowe cewki w mojej Syrence miały ich grubo ponad 1000. I naprawdę daje się to zrobić na wałku a nie na karkasie ze zdejmowanymi boczkami. Można nawiniętą i zaimpregnowaną cewkę lekko podgrzać aby zmiękczyć parafinę, albo też podgrzać ostrze noża, i jego boczną powierzchnią wyprasować boki uzwojenia. Chyba zastrzeżeń co do wyglądu nawijanych przeze mnie cewek nie masz?

-
- moderator
Nie mam. Mi nie wychodzi, od zawsze. Zawsze coś jest krzywe, pogniecione, zaplamione, czy z innymi defektami. Próbowałem cewki nawijać i jakbym sie nie starał i tak kłębek drutu wychodzi. Nie każdy ma to dane.
-
- 1250...1874 posty
Witam,
Myślę, że mógłbym spróbować nawinąć taką cewkę na swojej nawijarce (choć nie robiłem tego już ładnych kilka lat, ale pewnie sobie przypomnę
)
Czy wiadomo czym oryginalna cewka była nawijana? Drutem w bawełnie, licą? Jaka ew. średnica drutu?
Przydałyby się też inne wymiary cewki - jej szerokość i wysokość - czy cewka była szersza, a niższa, czy wąska i wysoka - ile tam miejsca jest w odbiorniku? Może istnieje jakieś zdjęcie oryginału?
Jaka oczekiwana indukcyjność - 220uH?
Gdzieś mam wzory obliczające ilość zwojów w/g oczekiwanej indukcyjności i szerokości oraz wysokości cewki.
Mam nadzieję, że je odnajdę, ale z tego co pamiętam, to zadziwiająco dobrze one działały (obliczenia pokrywały się z pomiarem).
Zresztą - zawsze się nawijało trochę więcej, a potem po pomiarze trochę odwijało, żeby uzyskać oczekiwaną indukcyjność.
Myślę, że mógłbym spróbować nawinąć taką cewkę na swojej nawijarce (choć nie robiłem tego już ładnych kilka lat, ale pewnie sobie przypomnę

Czy wiadomo czym oryginalna cewka była nawijana? Drutem w bawełnie, licą? Jaka ew. średnica drutu?
Przydałyby się też inne wymiary cewki - jej szerokość i wysokość - czy cewka była szersza, a niższa, czy wąska i wysoka - ile tam miejsca jest w odbiorniku? Może istnieje jakieś zdjęcie oryginału?
Jaka oczekiwana indukcyjność - 220uH?
Gdzieś mam wzory obliczające ilość zwojów w/g oczekiwanej indukcyjności i szerokości oraz wysokości cewki.
Mam nadzieję, że je odnajdę, ale z tego co pamiętam, to zadziwiająco dobrze one działały (obliczenia pokrywały się z pomiarem).
Zresztą - zawsze się nawijało trochę więcej, a potem po pomiarze trochę odwijało, żeby uzyskać oczekiwaną indukcyjność.
Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
-
- moderator
Dzięki, dostałem wcześniej podobną ofertę na PW, więc już tam prowadzę rozmowy. A odpowiedź na wszystkie pytania brzmi - nie wiem
Oryginału nie ma, jest tylko ślad na karkasie z którego wynika, że miała 5mm szerokości. Zapewne nawijana drutem w bawełnie, bo taka jest cewka antenowa fal długich. Ilość zwojów nieznana. Cewka ma rdzeń o nieznanych parametrach, więc indukcyjość jest podwójnie nieznana 

-
- 1250...1874 posty
No to patent z odwijaniem zwojów chyba trzeba zastosować, albo kilka cewek o różnych ilościach zwojów - i mierzyć indukcyjność.
Pozdrawiam
Jado.
Jado.
-
- moderator
To jest cewka antenowa. Ilość zwojów generalnie decyduje o sile sprzężenia z anteną i impedancji wejściowej. Ani nie wiem jaka ma być, ani nie jest to bardzo istotne, bo to nie wyżyłowany odbiornik komunikacyjny.
-
- 625...1249 postów
Cześć,
Czy coś się pojawiło?
Nie wiem czy wiadomości pw dochodzą gdyż mam skrzynkę zapchaną po korek i wyczyścić nie mogę
Pozdrawiam
Staszek
Czy coś się pojawiło?
Nie wiem czy wiadomości pw dochodzą gdyż mam skrzynkę zapchaną po korek i wyczyścić nie mogę

Pozdrawiam
Staszek
-
- moderator
Doszło, ale do końca tygodnia siedzę w pracy do wieczora, więc na razie leżą i czekają na weekend. Dzięki wielkie, wyglądają lepiej jak fabryczne 

-
- 625...1249 postów
Dziekuję za info.
Miłej zabawy z radiem
Staszek
Miłej zabawy z radiem

Staszek