Książka Transformatory Małej Częstotliwości - G.S.Cykin

Internet to prawdziwa skarbnica lampowej wiedzy. Znalazłeś ciekawą stronę tematyczną? Tutaj możesz przekazać innym informację o jej adresie i zawartości.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Książka Transformatory Małej Częstotliwości - G.S.Cykin

Post autor: gsmok »

Witam
Osoby, które nie posiadają tej książki zachęcam do zapoznania się z fragmentem rozdziału zatytułowanego "Wzmianka historyczna", który pracowicie wstukałem (oko już nie to co dawniej).
Oto link:
http://www.grzegorz-makarewicz.pl/index.php/pl
Teraz wiadomo komu zawdzięczamy możliwość rozwijania naszych lampowych pasji. Pewien Pan na literkę "T" i pewnie kilku innych przewracają się w grobach.

BTW - Książka sama w sobie jest bardzo dobra.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
Alek
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Książka Transformatory Małej Częstotliwości - G.S.Cykin

Post autor: Alek »

Jabłoczkow jest znany jako wynalazca lampy łukowej, tzw. świecy Jabłoczkowa. Możliwe, że coś tam z prądem zmiennym robił, bowiem przy prądzie stałym elektrody jego "świecy" wypalały się nierównomiernie.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Jado »

Pewnie zapomnieli dodać na samym wstępie zwrotu "W Rosji" :lol:
Tak swoją drogą, to jaki jest anglojęzyczny odpowiednik w/w książki?
Bo my siłą rzeczy musieliśmy korzystać z tej pozycji, ale czy ona rzeczywiście jest najlepsza? (czy tylko najlepsza z nam dostępnych?)
W każdym razie "Cykiny" na allegro chodzą zawsze w wyższych cenach (a przynajmniej tak było kiedyś - ostatnio nie sprawdzałem).
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Nie słyszałem o angielskim wydaniu tej książki. Co więcej mimo usilnych poszukiwań nie znalazłem w necie tego rodzaju szczegółowego opracowania. Są oczywiście książki, które mają podrozdziały poświęcone transformatorom (swego czasu kupiłem nawet książkę o wzmacniaczach lampowych bazujących na trafach toroidalnych ale teorii tam tyle co nic). Są pojedyncze artykuły i jakieś slajdy z seminariów. Może ktoś miał więcej szczęścia i znalazł coś bardziej wartościowego.
Z naszego podwórka jest jeszcze parę wydań książki Jezierskiego:
http://www.trioda.com/index.php/pl/ksia ... anie-wyd-1
ale Cykin jest według mnie lepszy. Moim zdaniem korzystając z Cykina jest możliwe zaprojektowanie dobrego transformatora, ale jest jeden problem - parametry blach/materiałów wykorzystywanych na rdzenie, które są tam podane niekoniecznie są takie jak w obecnie stosowanych materiałach. Inaczej mówiąc trzeba korzystać z tablic zamieszczonych w książce Cykina ryzykując, że będą błędy projektowe albo zdobyć nie wiem skąd dane obecnych blach (albo pomierzyć parametry - ale to problem bo np. niektóre parametry zależą nie tylko od materiału ale np. od parametrów geometrycznych kształtki.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
nkas
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nkas »

'All the stars in the north are dead now.'