Pierwszy TRX
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- moderator
Pierwszy TRX
Stanę wreszcie posiadaczem znaku wywoławczego (na razie nie ujawniam jakiego), i chciałbym zakupić jakąś radiostację. Oczywiście wiem że prawdziwy amator wytwarza sprzęt sam, i dłubie już jeden wynalazek, ze stopniem mocy na lampie (GU-29), ale chciałbym coś kupić również profesjonalnego. Wiem że jest tu sporo krótkofalowców, interesuje mnie żeby sprzęt miał:
- możliwie dużo pasm
- analizator widma
-automatyczny tuner antenowy
- RTTY
- jak najszerszy zakres nasłuchu (nie tylko pasma amatorskie, szukam np. stacji numerycznych)
- był typu stacjonarnego ale nie wielkości połowy biurka
- dawał się zasilić z 13,8V
Interesuje mnie ten ale jest nieco drogawy. https://allegro.pl/oferta/icom-ic-7300- ... 7546970574
Czy jest coś godnego polecenia jeszcze do powiedzmy 5000 zł ?
EDIT: Wiem, że mógłbym zapytać na forum krótkofalarskim, ale jakoś nie mam ochoty. Starczy że kiedyś się pochwaliłem dwóm starym "zawodowcom" to zamiast cieszenia się że ktoś względnie młody interesuje się łącznością KF w dobie gdy stojąc na Mont Blanc można wysłać na żywo film na Instagramie czy innym facebooku, musiałem wysłuchać tyrady że kiedyś to było, tera to ni mo telegrafii, sprzęt kupują gotowy, a w ogóle takich siuśków młodych to na pasma nie wpuszczali.
- możliwie dużo pasm
- analizator widma
-automatyczny tuner antenowy
- RTTY
- jak najszerszy zakres nasłuchu (nie tylko pasma amatorskie, szukam np. stacji numerycznych)
- był typu stacjonarnego ale nie wielkości połowy biurka
- dawał się zasilić z 13,8V
Interesuje mnie ten ale jest nieco drogawy. https://allegro.pl/oferta/icom-ic-7300- ... 7546970574
Czy jest coś godnego polecenia jeszcze do powiedzmy 5000 zł ?
EDIT: Wiem, że mógłbym zapytać na forum krótkofalarskim, ale jakoś nie mam ochoty. Starczy że kiedyś się pochwaliłem dwóm starym "zawodowcom" to zamiast cieszenia się że ktoś względnie młody interesuje się łącznością KF w dobie gdy stojąc na Mont Blanc można wysłać na żywo film na Instagramie czy innym facebooku, musiałem wysłuchać tyrady że kiedyś to było, tera to ni mo telegrafii, sprzęt kupują gotowy, a w ogóle takich siuśków młodych to na pasma nie wpuszczali.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
-
- 125...249 postów
Re: Pierwszy TRX
Myślę, że IC-7300 będzie dobrym wyborem. Ale nie z Allegro, tylko z inRadio lub Avanti.
Ma wszystko czego oczekujesz, przy czym, wbudowany antena tuner jest hałaśliwy i nie dopasuje przysłowiowego karnisza. Teoretycznie "dociągnie" od SWR 3, ale praktycznie już przy 2,5 ma kłopot.
Mam to radio od dwóch miesięcy i spełnia moje oczekiwania. Nawet z anteną LW w środowisku miejskim.
de SP9HAN
Ma wszystko czego oczekujesz, przy czym, wbudowany antena tuner jest hałaśliwy i nie dopasuje przysłowiowego karnisza. Teoretycznie "dociągnie" od SWR 3, ale praktycznie już przy 2,5 ma kłopot.
Mam to radio od dwóch miesięcy i spełnia moje oczekiwania. Nawet z anteną LW w środowisku miejskim.
de SP9HAN
GM
-
- 500...624 posty
Rozważ
https://allegro.pl/oferta/xiegu-g90-rad ... 8548220271
Ma dobre opinie i jest łatwy do odblokowania, tylko sprawdź, czy ma wszystko, czego potrzebujesz (na pewno brakuje pasma 6m i 4m).
https://allegro.pl/oferta/xiegu-g90-rad ... 8548220271
Ma dobre opinie i jest łatwy do odblokowania, tylko sprawdź, czy ma wszystko, czego potrzebujesz (na pewno brakuje pasma 6m i 4m).
-
- 625...1249 postów
A ja Ci powiem tak - Nie ważne co na biurku, ważne co w logu
Kiedyś było inaczej dziś jest inaczej a jutro będzie jeszcze inaczej i tyle.
Icka 7300 kupisz w InRadio za 5400 PLN. Sklep polecam. Byłem tam ostatnio w tamtym roku po Acom'a. Jest to stacjonarny sklep z prawdziwego zdarzenia a Pan Sławek serwuje doskonałą kawę.
Myślę, że 7300 jest dobrym, nawet aż za nadto dobrym urządzeniem na początek. Tak naprawdę to w pierwszym roku może uda Ci się go nauczyć wykorzystywać w powiedzmy 70%. A po pierwszych dwóch, trzech latach bycia na pasmach dopiero uzyskasz świadomość co w ogóle chcesz.
Natomiast nie oczekuj od tego urządzenia nie wiadomo czego, ponieważ tak naprawdę jest to taka namiastka prawdziwego SDR. Jednak jestem zdania, że dziś kupując nowe urządzenie nie ma już większego sensu pchać się w tzw. stary poczciwy analog.
Reasumując 7300 jest dobrym wyborem, potem, kiedyś gdy już nabędziesz SDR'a przez wielkie "S" to 7300 ze względu na gabaryty będzie się świetne spisywał jako urządzenie na ekspedycje terenowe.
Ostatnio miałem w łapach Flex 6500 oraz FTDX101D - to są już właśnie urządzenia przez wielkie "S".
Jurek
P.S.
A i odradzam pchanie się przynajmniej na razie w chińskie wynalazki.
Natomiast jeśli chcesz szybko i tanio np. porzuć szmatę na 80tce to weź sobie od Pawła SP2FP Hydrę. Rewelacyjny odbiornik, mojego TS480 pozamiatał na amen

Spokojnie Panie Kolego nie jest tak źle. Kiedyś każdy znał telegrafię, ponieważ nie było urządzeń SSB. Jak się już pojawiły to były cholernie drogie a dla nas w bloku wschodnim ceny były wręcz zaporowe. A żeby sobie potitać na pasmach wystarczyło coś prostego sklecić i już.Wiem, że mógłbym zapytać na forum krótkofalarskim, ale jakoś nie mam ochoty. Starczy że kiedyś się pochwaliłem dwóm starym "zawodowcom" to zamiast cieszenia się że ktoś względnie młody interesuje się łącznością KF w dobie gdy stojąc na Mont Blanc można wysłać na żywo film na Instagramie czy innym facebooku, musiałem wysłuchać tyrady że kiedyś to było, tera to ni mo telegrafii, sprzęt kupują gotowy, a w ogóle takich siuśków młodych to na pasma nie wpuszczali.
Kiedyś było inaczej dziś jest inaczej a jutro będzie jeszcze inaczej i tyle.
Icka 7300 kupisz w InRadio za 5400 PLN. Sklep polecam. Byłem tam ostatnio w tamtym roku po Acom'a. Jest to stacjonarny sklep z prawdziwego zdarzenia a Pan Sławek serwuje doskonałą kawę.

Myślę, że 7300 jest dobrym, nawet aż za nadto dobrym urządzeniem na początek. Tak naprawdę to w pierwszym roku może uda Ci się go nauczyć wykorzystywać w powiedzmy 70%. A po pierwszych dwóch, trzech latach bycia na pasmach dopiero uzyskasz świadomość co w ogóle chcesz.
Natomiast nie oczekuj od tego urządzenia nie wiadomo czego, ponieważ tak naprawdę jest to taka namiastka prawdziwego SDR. Jednak jestem zdania, że dziś kupując nowe urządzenie nie ma już większego sensu pchać się w tzw. stary poczciwy analog.
Reasumując 7300 jest dobrym wyborem, potem, kiedyś gdy już nabędziesz SDR'a przez wielkie "S" to 7300 ze względu na gabaryty będzie się świetne spisywał jako urządzenie na ekspedycje terenowe.
Ostatnio miałem w łapach Flex 6500 oraz FTDX101D - to są już właśnie urządzenia przez wielkie "S".
Jurek
P.S.
A i odradzam pchanie się przynajmniej na razie w chińskie wynalazki.
Natomiast jeśli chcesz szybko i tanio np. porzuć szmatę na 80tce to weź sobie od Pawła SP2FP Hydrę. Rewelacyjny odbiornik, mojego TS480 pozamiatał na amen

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Dziękuję Kolegom za cenne uwagi!
Ograniczyłem budżet i stałem się posiadaczem Yaesu FT-897. Kupiłem go używanego w stanie idealnym od kolegi SP6UNI którego z tego miejsca pozdrawiam. Nie ma wbudowanej skrzynki ale dla mnie radio idealne, bo:
- ma wszystkie pasma w tym 2m i 70 cm więc mogę pracować z QTH domowego (nie ma opcji wywiesić tu anteny KF, nawet longwire)
- ma zasilacz 230V
- jest całkiem przenośne.
- kupiłem go w bardzo dobrej cenie
Na razie uczę się obsługiwać

Ograniczyłem budżet i stałem się posiadaczem Yaesu FT-897. Kupiłem go używanego w stanie idealnym od kolegi SP6UNI którego z tego miejsca pozdrawiam. Nie ma wbudowanej skrzynki ale dla mnie radio idealne, bo:
- ma wszystkie pasma w tym 2m i 70 cm więc mogę pracować z QTH domowego (nie ma opcji wywiesić tu anteny KF, nawet longwire)
- ma zasilacz 230V
- jest całkiem przenośne.
- kupiłem go w bardzo dobrej cenie
Na razie uczę się obsługiwać

-
- 625...1249 postów
Nooo, gratuluję. Jak na początek w sam raz. Powodzenia i cierpliwości z "MENU"
Skrzynkę dokup sobie LDG, nawet chyba jest dedykowana do tego radia.
Jak nie dasz rady nigdzie druta rozciągnąć to spraw sobie AMPRO-80 Moonraker i pożujemy szmatę na 80tce
To jak cię mam wołać na pasmach
Jurek

Skrzynkę dokup sobie LDG, nawet chyba jest dedykowana do tego radia.
Jak nie dasz rady nigdzie druta rozciągnąć to spraw sobie AMPRO-80 Moonraker i pożujemy szmatę na 80tce

To jak cię mam wołać na pasmach

Jurek
-
- moderator
Planuję znak SP3XVM, ładnie się literuje po angielsku, choć konserwatyści zarzucają że nie powinno się używać liter "niepolskich". Chciałem kiedyś mieć sufiks QQE ale jest zajęty
Egzamin 2.10 i czekanie na pozwolenie, zakładając że zdam oczywiście.
MENU
się nauczę po egzaminie, raz wszedłem gdzieś i musiałem wyłączyć radio bo już nie umiałem wyjść
Myślałem że posłucham coś na UKF przed egzaminem żeby się obyć, bo boje się części praktycznej, ale na lokalnych przemiennikach (Zielona Góra i oddalony o 40km Jemiołów) cisza, a Wrocławskiego i Poznańskiego nie odbiorę, to 120km. Tzn słyszę że ktoś na wrocławskim gada, z siłą S3 ale nie da się tego zrozumieć.
Jak jest z tymi skrzynkami ? Mam od znajomego skrzynkę YAESU FC-40, pożyczoną. Jest to skrzynka do anten Long Wire. Z konstrukcji i sposobu przyłączeń wynika że drut wpina się wprost do skrzynki - rozumiem że wtedy unun 9:1 jest zbędny ? Czy jeśli spróbowałbym przypiąć pionowego "kija" zamiast drutu LW, to też można próbować zestroić taką skrzynką (zakładam że długość nie będzie wielokrotnością lambda/2 na danym paśmie, wtedy wg instrukcji skrzynka nie stroi) ? I teraz rozumiem że jeśli chciałbym przypiąć do radia symetryczny dipol czy inną antenę o impedancji teoretycznie 50 om, to z kolei muszę mieć drugą skrzynkę, taką montowaną przy radiu, jak wspomniałeś ? No ale wtedy nie mogę pracować z anten LongWire, czy z ununem 9:1 taka skrzynka może zestroić ? Planowałem wieszać 41,5m LW.

MENU

Jak jest z tymi skrzynkami ? Mam od znajomego skrzynkę YAESU FC-40, pożyczoną. Jest to skrzynka do anten Long Wire. Z konstrukcji i sposobu przyłączeń wynika że drut wpina się wprost do skrzynki - rozumiem że wtedy unun 9:1 jest zbędny ? Czy jeśli spróbowałbym przypiąć pionowego "kija" zamiast drutu LW, to też można próbować zestroić taką skrzynką (zakładam że długość nie będzie wielokrotnością lambda/2 na danym paśmie, wtedy wg instrukcji skrzynka nie stroi) ? I teraz rozumiem że jeśli chciałbym przypiąć do radia symetryczny dipol czy inną antenę o impedancji teoretycznie 50 om, to z kolei muszę mieć drugą skrzynkę, taką montowaną przy radiu, jak wspomniałeś ? No ale wtedy nie mogę pracować z anten LongWire, czy z ununem 9:1 taka skrzynka może zestroić ? Planowałem wieszać 41,5m LW.
-
- 625...1249 postów
SP3XVM - Hopie nie rób sobie tego
Wypowiedz ten znak szybko 10 razy literując.
Stefan Paweł 3 Xsawery Violetta Maria (Xantypa Viktor Maria)
Sierra Papa 3 "iXrej Viktor Majk"
A teraz np. jak podczas zawodów daj wywołanie 1000 razy
Najlepszy znak to gdy masz w sufiksie 2 litery łatwo wpadające w ucho. Np. KP, AT, itp.
Jedna litera to też nie jest dobry pomysł, ponieważ korespondent podświadomie czeka na następną.
Oczywiście to wszystko tyczy się łączności fonicznych.
Przy emisjach cyfrowych konstrukcja znaku nie ma znaczenia.

Wypowiedz ten znak szybko 10 razy literując.
Stefan Paweł 3 Xsawery Violetta Maria (Xantypa Viktor Maria)
Sierra Papa 3 "iXrej Viktor Majk"
A teraz np. jak podczas zawodów daj wywołanie 1000 razy

Najlepszy znak to gdy masz w sufiksie 2 litery łatwo wpadające w ucho. Np. KP, AT, itp.
Jedna litera to też nie jest dobry pomysł, ponieważ korespondent podświadomie czeka na następną.
Oczywiście to wszystko tyczy się łączności fonicznych.
Przy emisjach cyfrowych konstrukcja znaku nie ma znaczenia.
-
- moderator
Zawody nie dla mnie, no ale jak kolega tak mówi to wybiorę wygodniejszy jakiś znak
A macie jakieś rady z tą skrzynką ?

A macie jakieś rady z tą skrzynką ?

-
- 625...1249 postów
Long Wire nigdy nie wieszałem, głównie korzystam z pełnowymiarowych dipoli i innych anten. W radio mam skrzynkę, która bardzo dobrze dostraja ale jej nie używam, ponieważ wszystkie anteny siedzą mi w rezonansie. Co najwyżej na niektórych pasmach gdy bawię się emisjami cyfrowymi wspomagam się Pi Filtrem wzmacniacza.
Więc niech może się wypowiedzą inni w tym temacie.
Pozdrawiam
Jurek
-
- moderator
Na razie muszę pchnąć egzamin

-
- 625...1249 postów
Eeee, tam, wyluzuj trochę. Chyba już wszystkie tetryki z PAR'u (PIR'u) na emeryturach siedzą. A teraz przecież UKE mamy
Na paśmie słyszysz - Stefan Paweł 7 Halina i dwa Karole - i już wszyscy wiedzą, że to Wojciech woła.
Albo - Stefan Paweł 2 Maria Karolina łOlga - i znów każdy wie, że to Marek
Tak, że głowa do góry

Na paśmie słyszysz - Stefan Paweł 7 Halina i dwa Karole - i już wszyscy wiedzą, że to Wojciech woła.
Albo - Stefan Paweł 2 Maria Karolina łOlga - i znów każdy wie, że to Marek

Tak, że głowa do góry

-
- 3125...6249 postów
Taki trójkącik?Jurek O pisze: wt, 29 września 2020, 21:55

-
- 625...1249 postów
Nooo Kolego ! To ja Cię już teraz dorwę na pasmach 

-
- moderator
A pasma 2m i 70cm to w ogóle żyją jeszcze poza istnieniem na papierze ? Jak wspomniałem mam możliwość pracy z dwóch QTH - z domu na UKF i "tajnego" w weekendy na KF. Niestety w domu na KF niemożliwy nawet nasłuch, anteny nie da się żadnej zamontować, a próba rzucenia kawałka drutu byle jak powoduje że na każdym paśmie słychać warczące zakłócenia z wychyleniem wskaźnika do S8...S9. Raz cudem usłyszałem emisję cyfrową na 7,049. Na UKF natomiast antena jest niezła, słyszę lokalny przemiennik idealnie, ale nikogo na nim nie ma, kompletna cisza, również kręcąc po pasmach 2m i 70cm jakoś nie mogę za bardzo nic usłyszeć (antena działa, słychać kolej, lotnictwo, i stacje komercyjne).