Na YT znajduje się doskonały materiał "Ścinki 1970-1981". Jest to zbiór odpadów które nie nadawały się do emisji w PKF/DTV. W pewnym momencie (od około 7:50) słyszymy przemówienie, nie wiem kogo, może to jakiś sekretarz powiatowy. Brzmi ono:
Prawda jest taka, że my ni mamy nic do krycia przed klasom robotniczom. Że wszystko co robiliśmy, to robiliśmy tylko i wyłącznie w interesie klasy robotniczej. Czy my o wszystkim informujemy ? Na pewno nie. Czy o wszystkim bedziemy informować ? Na pewno nie. I my przecież ni możemy niechtóre informacje z podejmowanymi decyzjami związanymi yy no z politykom międzynarodowom, niechtórymi yy powiedziałbym jeżeli chodzi o stan handlu zagranicznego, które są korzystne, a które są niekorzystne. Sprawa pożyczek, które korzystne i nie. No Wolna Europa może podawać takie czy inne pożyczki, ale przecież są pożyczki które my nie podajemy. Som nowe technologie które instalujemy w naszym przemyśle, i tym się wcale nie chhwalimy. Wchodzom nowe maszyny, i tego, nowa technika, niechtóra kupiona, a niechtóra yy o tego przemyślana nie powim w jaki sposób, ale o tym my ni możemy mówić. I dlatego nie wszystkie informacje som dostępne, i uważam, że dobrze że nie som dostępne. Bo przecież nie trza obciążać umysłów wszystkich - wszystkim.
Kiedy słuchamy przemówienia ów tytana intelektu w tle pokazany jest wytapiacz pobierający próbę z martena, oraz jakiś budynek (Partii ?). Co to jest ? Mam wrażenie, że to gdzieś w Katowicach.
https://www.youtube.com/watch?v=Na99MWLhA2w
Co to za budynek ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- moderator
Co to za budynek ?
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
-
- 100...124 posty
Re: Co to za budynek ?
Tak, w Katowicach - stara siedziba NOSPRu. Plac Sejmu Śląskiego 2.
A.
A.
-
- 20...24 posty
Budynek na filmie to obecnie Centrum Kultury w Katowicach a powstałe w końcu lat 70 Centrum Kształcenia Ideowo - Wychowawczego Kadr Robotniczych,
budynek powstał z inicjatywy I Sekretarza KW PZPR Zdzisława Grudnia ( to on przemawia na tym filmie z YT) przezwanym jako towarzysz Paluszek.
W Katowicach nazywano ten obiekt jako "Dezember Pałac". Na temat Z Grudnia ukazała się znakomita książka Michała Smolorza pt Cysorz.
budynek powstał z inicjatywy I Sekretarza KW PZPR Zdzisława Grudnia ( to on przemawia na tym filmie z YT) przezwanym jako towarzysz Paluszek.
W Katowicach nazywano ten obiekt jako "Dezember Pałac". Na temat Z Grudnia ukazała się znakomita książka Michała Smolorza pt Cysorz.
-
- moderator
Dziękuję bardzo!andy33 pisze: pt, 21 sierpnia 2020, 12:19 Budynek na filmie to obecnie Centrum Kultury w Katowicach a powstałe w końcu lat 70 Centrum Kształcenia Ideowo - Wychowawczego Kadr Robotniczych,
Muszę przyznać że nieco jestem zaskoczony, wiadomo komuna była jaka była, ale myślałem że na szczebel wojewódzki i to tak ważnego wtedy województwa brali już trochę bardziej umiejących się wysławiać

-
- 1250...1874 posty
A nie powinno być owego?szalony pisze: czw, 20 sierpnia 2020, 17:59 [...]Kiedy słuchamy przemówienia ów tytana intelektu[...]
https://www.youtube.com/watch?v=Na99MWLhA2w
-
- moderator
Istotnie popełniłem błąd. Z języków byłem niezły, ale nigdy nie byłem prymasem 

-
- 3125...6249 postów
Polecam"a propos dla proformy:-)"(to także"kwiatek" z "mowy peerelu":-))
(teraz to niektórzy powiadają "betewe":-))
piosenkę nieodżałowanego Tadeusza Chyły o "Cysorzu:-)".
No faktycznie,bycie prymasem i prymusem to "klawe życie:-)".
"Gang Olsena" też źle nie miał:-)
(teraz to niektórzy powiadają "betewe":-))
piosenkę nieodżałowanego Tadeusza Chyły o "Cysorzu:-)".
No faktycznie,bycie prymasem i prymusem to "klawe życie:-)".
"Gang Olsena" też źle nie miał:-)
-
- 625...1249 postów
Gdyby ci wszyscy pierwsi sekretarze żyli do dzisiaj, to w latach 90. przechrzciliby się na tzw. socjaldemokratów, a obecnie uczyliby "faszystów z PiS" podstaw demokracji, tolerancji i wolności... Polecam wywody pani Senyszyn w programie "Studio Polska" - nic tylko boki zrywać.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
- moderator
Oczywiście jest niestety prawdą że Polskie partie lewicowe jak SLD wywodzą się z funkcjonariuszy komuny, lecz na szczęście ci starzy wymierają i zastępuje ich pokolenie nieobciążone przeszłością. No i też dotyczy to Polski, i np. niemieckiej SPD, nie dotyczy to partii innych krajów zachodu Europy, czy demokratów w USA. Cóż, jak na razie, to członków PZPR, ZSP, ZMS najczęściej widać w Partii miłościwie nam panującej i jej przybudówkach
Vide Piotrowicz, Kryże, Wolski, Karski, Łopiński, Jasiński, Zybertowicz, czy Pietrzak i gwiazda znanego serialu p. Łaniewska
Również taktyka budowania władzy autorytarnej w Polsce, przede wszystkim destrukcja sądownictwa przypomina mi tzw. taktykę Salami, pana o inicjałach MR, a słynne "Wiadomości" TVP poziomem manipulacji i szczucia przypominają nawet nie dtv, a raczej PKF z lat 50, czasem oglądam dla rozrywki
Trochę z przymrużeniem oka, ale EOT z mojej strony.

Trochę z przymrużeniem oka, ale EOT z mojej strony.