Organy elektroniczne CRB Diamond 901S

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

vorlog
125...249 postów
125...249 postów

Organy elektroniczne CRB Diamond 901S

Post autor: vorlog »

Witam.
Od lat zafascynowany wszelkimi klawiszami, a organami elektronicznymi zwłaszcza, zrobiłem sobie prezent na imieniny (bo ja Krzysiu jestem :) )
i kupiłem za psie grosze grata do majsterkowania na długie, zimowe popołudnia.
Diamond 901s.jpg
Diamond_tabliczka.jpg

Sprzęcisko to, jak widać na załączonych obrazkach, jest w stanie dość ładnym, chociaż urodziło się gdzieś w latach '75-'78 ubiegłego wieku.
Z lampami nic specjalnie wspólnego nie ma... Ogólnie sprzęt gra, ale nie do końca- klawiatura nożna nie gada, sekcja rytmiczna też, brakuje trzech manetek od funkcji/registrów, w środku pająki i ogólny mysi śmietnik, choć okablowanie OK. Organy mają w bebechach system wirującego głośnika (takie niby-Leslie :P )- o dziwo, działa, napęd z dwoma silniczkami (dwie prędkości) przełączany elektromagnesami. Połamana "podłoga", chyba w transporcie, ale to drobiazg. Oba manuały do czyszczenia i regulacji skoku klawiszy plus ogólne mycie, drobne uszkodzenia forniru.
I teraz- jeżeli ktokolwiek z kolegów ma jakiekolwiek materiały dotyczące tego instrumentu lub zbliżonych, będę wdzięczny za podzielenie się- firma CRB już nie istnieje, w necie mało co można znaleźć.
Pozdrowienia, V.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
andy33
20...24 posty
20...24 posty

Re: Organy elektroniczne CRB Diamond 901S

Post autor: andy33 »

Na altervista.org jest dostępna serwisówka https://www.manuals.altervista.org/Serv ... grams.html
vorlog
125...249 postów
125...249 postów

Re: Organy elektroniczne CRB Diamond 901S

Post autor: vorlog »

andy33, żebyś żył 100 lat, aż Ci się sprzykrzy :)
Po wymianie paru maili i kilku Eur donacji plik siedzi na dysku i czeka na działania wojenne.
Na razie robię tylko podstawowe sprawy- blok zasilania i wzmacniaczy, blok "Leslie"...
Żeby nie dublować- cały proces będę mękolił na elektrodzie
https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewt ... highlight=
Mam zamiar wpakować sporo zdjęć w dużej rozdzielczości, zrobić parę opisów- nie ma sensu powielać.
No chyba, że trzeba, to tutaj też mogę zdublować, ale sensu za bardzo nima :)
Pozdrawiam, V.