Karkasy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Sebastian
- 125...249 postów
- Kontakt:
Karkasy
Czy ktos z Was wie gdzie mozna dostac karkasy pod ksztaltke EI84 i 120.
Jestem w stanie nawinac transfrmator za 80 zlotych na tych ksztaltkach, dodam ze grobosc blaszki 0,27, i sa one wyzarzane.
Czy sa chetni?
Trzeba sobie tylko wyliczyc co i jak.
Na razie szukam karkasow!!!
Jestem w stanie nawinac transfrmator za 80 zlotych na tych ksztaltkach, dodam ze grobosc blaszki 0,27, i sa one wyzarzane.
Czy sa chetni?
Trzeba sobie tylko wyliczyc co i jak.
Na razie szukam karkasow!!!
- dsrecordss
- 375...499 postów
- Kontakt:
Z ciekawostek - dzisiaj odebrałem trafa, które zamówiłem w Krakowie u znajomego lutnika - po 60 pln za zasilające i głośnikowe do wzmacniacza na 2xel84 - EI84, pakiety 42mm i 28mm,glosnikowe na wyżarzanych kształtkach 0.33mm (chyba taka grubość jest "normatywna" - 0.35 wychodzi z ilosci/grubosci). Trafa są nawijane przez telto w skierniewicach - ostatnio ktos wspominal o nich. Nie wiem jak będą się sprawować, ale wyglądają bardzo solidnie. Jeżeli ktoś czegość potrzebuje (gotowe trfa EI/toroidy, kształtki) - może warto zaglądnąć na http://www.telto.pl/kategorieteltolist.php. Ogólnie z rozmowy wynikało, że po podaniu dokładnej specyfikacji nie powinno być problemów z nawinięciem odpowiedniego transformatora.
może komuś się przyda....
pozdrawiam
marcin
może komuś się przyda....
pozdrawiam
marcin
- dsrecordss
- 375...499 postów
- Kontakt:
- dsrecordss
- 375...499 postów
- Kontakt:
Zamawiałem w Telto trafa głośnikowe i zasilające.
Wydaje mi sie że są w dobrych cenach, szczególnie te zamawiane przez pana na giełdzie w Krakowie. U mnie za głośnikowy EI105 do EL 84 wyszło 37 zł/kg ( za trafo dałem cos ok. 130 zł, a waży 3,5 kg)
Z tego co zdołałem podejrzeć posiada pięć sekcji na anodowym i dwie na wtórnym. Czyli dość przeciętnie, gdy schematy traf z lat sześdziesiątych (jeszcze nie Hi-Fi) sa przynajmniej 12-sekcyjne.
Ale po zamontowaniu we wzmaku graja nieźle, chociaż rezystancja uzwojeń nie jest idealna. Także po podaniu sygnału testowego, napięcie na gałęziach poszczególnych sekcji różnią się o 2-4V.
Badałem trafo oscyloskopem i pasmo przenoszenia ma w zasadzie takie jak podane w specyfikacji czyli do 20 kHz Sam wzmacniacz ze sprzężeniem ma pasmo do 35kHz (-3dB)
Za 80W trafo toroidalne dałem 50 zł. Zaletą Telto jest to, ze nawijaja w zasadzie dowolne napięcia bez krzywienia się i znacznego podnoszenia cen w krótkim terminie (tydzień).
Raf
Wydaje mi sie że są w dobrych cenach, szczególnie te zamawiane przez pana na giełdzie w Krakowie. U mnie za głośnikowy EI105 do EL 84 wyszło 37 zł/kg ( za trafo dałem cos ok. 130 zł, a waży 3,5 kg)
Z tego co zdołałem podejrzeć posiada pięć sekcji na anodowym i dwie na wtórnym. Czyli dość przeciętnie, gdy schematy traf z lat sześdziesiątych (jeszcze nie Hi-Fi) sa przynajmniej 12-sekcyjne.
Ale po zamontowaniu we wzmaku graja nieźle, chociaż rezystancja uzwojeń nie jest idealna. Także po podaniu sygnału testowego, napięcie na gałęziach poszczególnych sekcji różnią się o 2-4V.
Badałem trafo oscyloskopem i pasmo przenoszenia ma w zasadzie takie jak podane w specyfikacji czyli do 20 kHz Sam wzmacniacz ze sprzężeniem ma pasmo do 35kHz (-3dB)
Za 80W trafo toroidalne dałem 50 zł. Zaletą Telto jest to, ze nawijaja w zasadzie dowolne napięcia bez krzywienia się i znacznego podnoszenia cen w krótkim terminie (tydzień).
Raf
W MKPT karkasy i kształtki (pewnie brane z Telto):
http://mkpt.pl/index.php/cPath/100
Tu też są jakieś, ale niemieckie - chyba słono kosztują:
http://www.contrans.com.pl/
http://mkpt.pl/index.php/cPath/100
Tu też są jakieś, ale niemieckie - chyba słono kosztują:
http://www.contrans.com.pl/
-
- 625...1249 postów
Witam !
>Możesz też skleić karkasy z pereszpanu. Łatwe to to nie jest, ale możliwe. Pereszpan można odzyskać np. z wyczyszczonych płytek drukowanych.<
Po pierwsze nie pereszpan, ino preszpan !
Po drugie z płytek drukowanych, nawet wyczyszczonych, nie uzyskuje się preszpanu !!!
Sto razy było już o tym, jak robić karkasy z preszpanu. NIE klei się ich, konstrukcja jest na zamki. Sam posłałem kilka fotek, jak to po kolei robić.
Materiał z płytek drukowanych też się nadaje, nie nazywam go, ponieważ są różne !
pzdr apasio
>Możesz też skleić karkasy z pereszpanu. Łatwe to to nie jest, ale możliwe. Pereszpan można odzyskać np. z wyczyszczonych płytek drukowanych.<
Po pierwsze nie pereszpan, ino preszpan !
Po drugie z płytek drukowanych, nawet wyczyszczonych, nie uzyskuje się preszpanu !!!
Sto razy było już o tym, jak robić karkasy z preszpanu. NIE klei się ich, konstrukcja jest na zamki. Sam posłałem kilka fotek, jak to po kolei robić.
Materiał z płytek drukowanych też się nadaje, nie nazywam go, ponieważ są różne !
pzdr apasio
-
- 625...1249 postów
materiał na karkas
Witam !maciej_333 pisze:Stare płytki były z preszpanu. Teraz jest np. coś jakby włukno szklane.
Zaiste, w OTV sowieckiej produkcji RUBIN były płytki z preszpanu, co owocowało niemałą ilością pożarów.
Dobre karkasy np. Zatra kiedyś były z rezoteksu (materiał brązowy, produkowany do dziś, charakterystyczny zapach, z niego robię sobie).
Obecnie karkasy przemysłowo wykonuje się z tworzyw takich, jak makrolon, metodą wtrysku. Stare czasy z karkasami na zamki ostały się
tylko u DIY-owców, którym się chce: roboty od pyty, a efekt czasami niezadowalający, jak się krzywo wytnie...
Włókno, nie włukno !!!
Laminat szklano-epoksydowy.
pzdr pasio, życzę wielu udanych karkasów (pokaż fotki).