Telefunken T5B

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Telefunken T5B

Post autor: tszczesn »

Dostałem własnie Telefunkena T5, aktualnie na lampach serii E (ale nie takich jak w T5), zdodanym transformatorem i innymi przeróbkami, które jak opuszczało fabrykę było pewnie w wersji bateryjnej. M.in. ma (wyglądającące na oryginalne) podłączenie żarzenia, równolegle do wszystkich podstawek, oraz bocznostykową podstawkę dla lampy przemiany. Sieciowa T5 w wersji Z miałą ACH1 i inną podstawkę, a w wersji U - szeregowe połączenie żarników. W związku z tym mam pytanie, czy ma ktoś takie radio i mógłby zrobić zdjęcia, albo posaida same fotografie chassis tego odbiornika?
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Telefunken T5B

Post autor: ballasttube »

Zajrzałem do radiomuseum,Panie Tomaszu,przez Google i jest nieścisłość:włoski T5B jest na lampach E i odpowiednikach.I ze sporym transformatorem sieciowym.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Telefunken T5B

Post autor: tszczesn »

To jest nasz polski Telefunken. I sam już nie wiem, czy nie był przypadkiem jednak z wersji U robiony. Tylko, że w sumie po co przerabiać układ z U na Z? I to i to bez poblemu działa z siecią prądu zmiennego. Za dużo śladów grzebania, żeby być na 100% pewien, dlatego też chcę obejrzeć jak wyglądał montaż wersji B, może wtedy coś mi z tego przyjdzie.