kilka zdjęć nielampowej techniki retro
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 2500...3124 posty
kilka zdjęć nielampowej techniki retro
jak w temacie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
-
- 2500...3124 posty
Re: kilka zdjęć nielampowej techniki retro
i jeszcze kilka
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
-
- 125...249 postów
Witaj Staszku,
niesamowite są urządzenia techniczne z epoki międzywojnia, z epoki naszych dziadków i pradziadków, fajnie jest jak znajdzie się KTOŚ i zabezpieczy je dla następnych pokoleń, lub chociażby porobi fotki takich obiektów.
Niedawno "odkryłem" całkiem przypadkowo Pana Piotra Kawałka, mógłbym słuchać tego Gościa godzinami, pasjonat jakich i na Forum Triody jest całkiem sporo. Jeśli chodzi o Pana Piotra z niedowierzaniem słuchałem jego opowieści o Indian Scout z 1930 r. Gościu świetnie opowiada m. innymi o polskim Sokole, silniku Zundapa i wielu innych, niesamowite jest też skąd dociera do oryginalnych materiałów reklamowych, dokumentacji - niektóre są z końca XIX wieku, sami przecież wiemy jak trudno jest dotrzeć chociażby do schematów, dokumentacji technicznej odbiorników radiowych nawet tych powojennych, tym bardziej szacunek dla Wszystkich którzy w jakiejkolwiek formie dokumentują historię zabytków technicznych i nie tylko
Pozdrawiam,
Sławek
niesamowite są urządzenia techniczne z epoki międzywojnia, z epoki naszych dziadków i pradziadków, fajnie jest jak znajdzie się KTOŚ i zabezpieczy je dla następnych pokoleń, lub chociażby porobi fotki takich obiektów.
Niedawno "odkryłem" całkiem przypadkowo Pana Piotra Kawałka, mógłbym słuchać tego Gościa godzinami, pasjonat jakich i na Forum Triody jest całkiem sporo. Jeśli chodzi o Pana Piotra z niedowierzaniem słuchałem jego opowieści o Indian Scout z 1930 r. Gościu świetnie opowiada m. innymi o polskim Sokole, silniku Zundapa i wielu innych, niesamowite jest też skąd dociera do oryginalnych materiałów reklamowych, dokumentacji - niektóre są z końca XIX wieku, sami przecież wiemy jak trudno jest dotrzeć chociażby do schematów, dokumentacji technicznej odbiorników radiowych nawet tych powojennych, tym bardziej szacunek dla Wszystkich którzy w jakiejkolwiek formie dokumentują historię zabytków technicznych i nie tylko

Pozdrawiam,
Sławek
-
- 1875...2499 postów
Jakiego międzywojnia, jakich pradziadków?! Przecież takie rozrzutniki, żniwiarki, kosiarki i zgrabiarki to urządzenia z lat 70-tych, może końcówka 60-tych. Zresztą kosiarka, oryginalnie 2-konna, wygląda na przystosowaną pod traktor, a części zamienne do niej można nadal kupić.Slawek_ps pisze: śr, 10 czerwca 2020, 07:46[...]niesamowite są urządzenia techniczne z epoki międzywojnia, z epoki naszych dziadków i pradziadków...
Tomek
-
- 125...249 postów
Tomek, nie odnosiłem się bezpośrednio do zdjęć z maszynami rolniczymi, tylko ogólnie do urządzeń technicznych, które ulegają czasami zniszczeniu na naszych oczach, a urządzenia techniczne z miedzywojnia, zwłaszcza produkcji rodzimej uważam że zasługują na specjalną uwagę.Tomasz Gumny pisze: śr, 10 czerwca 2020, 08:23Jakiego międzywojnia, jakich pradziadków?! Przecież takie rozrzutniki, żniwiarki, kosiarki i zgrabiarki to urządzenia z lat 70-tych, może końcówka 60-tych. Zresztą kosiarka, oryginalnie 2-konna, wygląda na przystosowaną pod traktor, a części zamienne do niej można nadal kupić.Slawek_ps pisze: śr, 10 czerwca 2020, 07:46[...]niesamowite są urządzenia techniczne z epoki międzywojnia, z epoki naszych dziadków i pradziadków...
-
- moderator
Czołem.
Pozdrawiam
Romek
Potwierdzam - mam rodzinę na wsi i jako dziecko często zabierany byłem do niej we wakacje przez rodziców, by wspólnie z nimi pomagać w czasie żniw. Nawet jeździłem na podobnie wyglądającej maszynie rolniczej (wujek nagarniał, ja włączałem mechaniczną kosę i woziłem się z nim na kosiarce). Mogło to być w drugiej połowie lat 60. lub na początku 70. (w latach późniejszych, dzięki kombajnom proces się "zautomatyzował"). Tak więc faktycznie były to maszyny z tamtego okresu.Tomasz Gumny pisze: śr, 10 czerwca 2020, 08:23Jakiego międzywojnia, jakich pradziadków?! Przecież takie rozrzutniki, żniwiarki, kosiarki i zgrabiarki to urządzenia z lat 70-tych, może końcówka 60-tych. Zresztą kosiarka, oryginalnie 2-konna, wygląda na przystosowaną pod traktor, a części zamienne do niej można nadal kupić.Slawek_ps pisze: śr, 10 czerwca 2020, 07:46[...]niesamowite są urządzenia techniczne z epoki międzywojnia, z epoki naszych dziadków i pradziadków...
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 125...249 postów
Oczywiście macie absolutną rację, na zdjęciach są maszyny z lat 60-tych, 70-tych a może niektóre z 80-tych, pisałem swoją odpowiedź odnośnie "szeroko pojętych urządzeń technicznych" i ich dokumentowania w jakiejkolwiek formie, tak jak jest w tytule "kilka zdjęć nielampowej techniki retro".Romekd pisze: śr, 10 czerwca 2020, 10:25 Potwierdzam - mam rodzinę na wsi i jako dziecko często zabierany byłem do niej we wakacje przez rodziców, by wspólnie z nimi pomagać w czasie żniw. Nawet jeździłem na podobnie wyglądającej maszynie rolniczej (wujek nagarniał, ja włączałem mechaniczną kosę i woziłem się z nim na kosiarce). Mogło to być w drugiej połowie lat 60. lub na początku 70. (w latach późniejszych, dzięki kombajnom proces się "zautomatyzował"). Tak więc faktycznie były to maszyny z tamtego okresu.
Pozdrawiam
Romek
Pozdrawiam,
Sławek
-
- 625...1249 postów
Ciekawy temat, pozwolę sobie dołączyć się fotkami z trochę innej dziedziny...
-
- 2500...3124 posty
Rozmawiałem z właścicielem.Tomasz Gumny pisze: śr, 10 czerwca 2020, 08:23Jakiego międzywojnia, jakich pradziadków?! Przecież takie rozrzutniki, żniwiarki, kosiarki i zgrabiarki to urządzenia z lat 70-tych, może końcówka 60-tych. Zresztą kosiarka, oryginalnie 2-konna, wygląda na przystosowaną pod traktor, a części zamienne do niej można nadal kupić.Slawek_ps pisze: śr, 10 czerwca 2020, 07:46[...]niesamowite są urządzenia techniczne z epoki międzywojnia, z epoki naszych dziadków i pradziadków...
Kosiarka przystosowana do quada(!) i ciągle wykorzystywana.
Nawiasem mówiąc, te kosiarki które ja pamiętam nie miały gumowych kół.
Nie wiem czy były produkowane z gumowymi kołami, czy to przeróbka.
P.S. ten zielony kalkulator bardzo podobny do radzieckiego Feliksa czy jakoś tak podobnie (pamięć jest zawodna).
Kosztował u nich 15 rubli i był ciężki do zdobycia.
Jeden z lepszych towarów do prywatnego importu.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
-
- 6250...9374 posty
Ciekawostka odnośnie mechanicznych kalkulatorów - przynajmniej niektóre modele przy próbie dzielenia przez 0, zapętlały się w nieskończoność
https://www.youtube.com/watch?v=OFJUYFlSYsM
https://www.youtube.com/watch?v=7Kd3R_RlXgc
https://www.youtube.com/watch?v=OFJUYFlSYsM
https://www.youtube.com/watch?v=7Kd3R_RlXgc
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 2500...3124 posty
jeszcze jedno takie "trochę" retro
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
-
- 100...124 posty
Moja wioska chyba jakoś bardziej zacofana była, pamiętam jeszcze młocarnie zasilane silnikiem "Es" (jednocylindrowy z silnikiem samoczynnym, chłodzony przez odparowanie wody) i co najciekawsze było to na przełomie milenium, gdyż wątpię bym zapamiętał coś z momentu gdy miałem mniej niż 6 lat.Romekd pisze:Mogło to być w drugiej połowie lat 60. lub na początku 70. (w latach późniejszych, dzięki kombajnom proces się "zautomatyzował").