Czołem koledzy. W moim radiu komunikacyjnym "Siemens Funk 745E 309 a" zużyła się bardzo mocno obciążona lampa EL90 w końcówce mocy m.cz. Klasyczna aplikacja. Mam sporo lamp 6P14P i przydała by mi się też większa moc audio. Czy mogę te lampy w prosty sposób zamienić (po zamianie podstawki z 7 PIN na 9 PIN rzecz jasna) czy dać sobie spokój? Pytam nie z lenistwa, tylko z jakiegoś powodu tę lampę EL90 tam włożono więc może po niemieckich inżynierach nie poprawiać?
Mam go już 10 lat: http://www.forum-trioda.pl/viewtopic.php?t=17990
Obie lampy różnią się nachyleniem charakterystyki i prądem żarzenia. EL90 ma 0,45A, 6P14P (EL84) 0,76A, zwiększy to obciążenie transformatora. Zmienić trzeba także rezystor katodowy. Bez dokonywania jakichkolwiek przeróbek można zastosować 6L31 Tesla.
To prawda, lampy są elektrycznymi odpowiednikami, ale czy warto dokonywać (niszczących) zmian tylko po to, żeby zastąpić lampę kosztującą 15 zł lampą kosztującą 10 zł? Przecież to jest zabytek techniki, a w dodatku nie ruski czy polski, jakich u nas jeszcze sporo tylko zachodni, wysokiej klasy - Siemens. Dziwi mnie chęć wymiany podstawki, tym bardziej że lampy EL90 nie są ani rzadkie, ani trudno dostępne, ani drogie.
Jeżeli Kolega mimo wszystko zdecyduje się na zmianę podstawki, proszę o kontakt ze mną, wyślę Koledze dobrą EL90, żeby nie trzeba było tego robić.
Pozdrawiam
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Koledzy. Bardzo dziękuję za cenną merytoryczną pomoc, a Koledze Kubafant za "postawienie w pion" aby nie zmieniać radia bez potrzeby. Lampki już mam i jeszcze dokupię, ale problem widzę jest gdzie indziej. Radio odbiera ale jakoś "przygłuchło" co jest szczególnie przykre bo to naprawdę znakomity odbiornik. Znalazłem schemat, ba całą serwisówkę, ale nie wiem czy sobie poradzę. Na razie sprawdzam kondensatory i mierzę napięcia... Może pożyczę z klubu oscyloskop i zobaczę co i jak.
Jak tylko się uporam zdam relację co i jak, jeśli zaś nie, poproszę Kolegów o odpłatną pomoc/naprawę radia, oczywiście przywiozę i odbiorę.