witam wszystkich
To mój pierwszy wpis dlatego może bedzie trochę chaotycznie.
Otóż niedawno stałem się posiadaczem wzmacniacza BETLEY 2308.
Wszystko jest ok i jestem zadowolony (oby nie zapeszyć), jednak zamontowane lampy mają już około 8 lat i moim zdaniem neleżałoby pomyśleć o ich wymianie.
Od kilku dni prowadzę poszukiwania w sieci jednak z zerowym efektem.
Nie znalazłem niczego nawet podobnego.
Jestem kompletnym laikiem dlatego zwracam sie do Was z prośbą o pomoc gdzie mógłbym nabyć nowe lampy EL 519 - 4 szt. i 7AN7 - 6 szt.
Czy można zamienić je na coś może bardziej typowego, lepszego?
pozdrawiam gorąco i liczę na Wasz odzew
problem z lampami
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: problem z lampami
Odpowiednikiem EL519 jest rosyjska 6P45S - poszukaj starych telewizorów Rubin, Elektron. One tam były stosowane. Są to popularne lampy łatwe do zdobycia. Popytaj w zakładach naprawczych w swojej okolicy. Odpowiednikiem 7AN7 jest PCC84 stosowana w głowicy w starych telewizorach. Hmm zestaw lamp dość specyficzny. Czyżby ktoś przede mną prowadził akcję "television tubes attack"?michal72 pisze: Jestem kompletnym laikiem dlatego zwracam sie do Was z prośbą o pomoc gdzie mógłbym nabyć nowe lampy EL 519 - 4 szt. i 7AN7 - 6 szt.
Czy można zamienić je na coś może bardziej typowego, lepszego?

-
- 5...9 postów
Nie spodziewałem się tak szybkiej reakcji
dziękuję
Od poniedziałku zajmę sie poszukiwaniami w mieście. Nurtuje mnie jeszcze problem tzw. parowania owych lamp. Czy mogę wymieniać "jak leci" na pierwsze lepsze, czy też należy zlecić dokonanie pomiarów odpowiednich parametrów? Czy można wymienić moje lampy na coś typowego, albo jest to już taka uroda mojego wzmacniacza?

Od poniedziałku zajmę sie poszukiwaniami w mieście. Nurtuje mnie jeszcze problem tzw. parowania owych lamp. Czy mogę wymieniać "jak leci" na pierwsze lepsze, czy też należy zlecić dokonanie pomiarów odpowiednich parametrów? Czy można wymienić moje lampy na coś typowego, albo jest to już taka uroda mojego wzmacniacza?
Najlepiej żeby lampy były sparowane. Jeżeli wsadzisz niesparowane, to trzeba im wyrównać prądy spoczynkowe. Działać będą, efektem będzie wzrost zniekształceń, ale na ucho powinno być całkiem dobrze.michal72 pisze:Nie spodziewałem się tak szybkiej reakcjidziękuję
Od poniedziałku zajmę sie poszukiwaniami w mieście. Nurtuje mnie jeszcze problem tzw. parowania owych lamp. Czy mogę wymieniać "jak leci" na pierwsze lepsze, czy też należy zlecić dokonanie pomiarów odpowiednich parametrów?
Uroda Twojego wzmacniacza polega właśnie na tym, że odpowiedniki pracujących tam lamp (6P45S i PCC84) są bardzo pospolite, tanie i łatwe do nabycia.michal72 pisze: Czy można wymienić moje lampy na coś typowego, albo jest to już taka uroda mojego wzmacniacza?
Pozdrawiam
-
- 5...9 postów
-
- 3125...6249 postów
Można zaczaić się na nie na Allegro lub kupic tutaj: http://www.gembara.pl/cgibin/shop?buy=L ... d=6523d8cd , http://www.gembara.pl/cgibin/shop?info= ... d=62d3feb0
Tyle, że nie będą dobrane. Można też kupić od producenta:
http://www.betley.hg.pl/sprzed.html
Tyle, że nie będą dobrane. Można też kupić od producenta:
http://www.betley.hg.pl/sprzed.html
-
- 5...9 postów
masz rację ZIBI, najprościj byłoby kupić od producenta wzmacniacza ale ten niestety zniknął. podany mail oraz telefon sa martwe. sprobuje na podanej stronie jednak boję sie tego "parowania", nie mam pojęcia jak to zrobić.
W instrukcji mowa jest o lampach 6P45C (P pisane cyrylicą) oraz 7AN7, później jednak EL519 oraz 7AN7
W instrukcji mowa jest o lampach 6P45C (P pisane cyrylicą) oraz 7AN7, później jednak EL519 oraz 7AN7
-
- 3125...6249 postów
O "zgonie" producenta nie wiedziałem. Co do dobierania lamp - faktycznie może być problem. Trzeba posiadać miernik lamp lub złożyć sobie jakiś jego ekwiwalent i mieć z czego wybierać, czyli dysponować większa ilością "szklanych banieczek". Nie pozostaje ci nic innego, jak poszukać kogoś, kto sprzeda dobrany kwartet lub dwie pary 6P45S. W przypadku lamp sterujących dobieranie nie jest niezbędne.michal72 pisze:masz rację ZIBI, najprościj byłoby kupić od producenta wzmacniacza ale ten niestety zniknął. podany mail oraz telefon sa martwe. sprobuje na podanej stronie jednak boję sie tego "parowania", nie mam pojęcia jak to zrobić.
-
- 5...9 postów
dziękuję za Wasze zaangażowanie. Dziś nabyłem owe lampy (nowe i parowane!) w zakładzie trudniącym sie naprawą sprzętu RTV znajdującego się opodal. Dla zaspokojenia ciekawości powiem, że cena była rewelacyjna i wyniosła 190 zł za komplet (łącznie 10 szt.)
jestem bardzo zadowolony!
gorąco pozdrawiam i raz jeszcze dziękuję
jestem bardzo zadowolony!
gorąco pozdrawiam i raz jeszcze dziękuję