Jakie typy triód głośnikowych były najpopularniejsze w układach radiowych w czasach, kiedy jeszcze nie opanowały wzmacniaczy m.cz, pentody glośnikowe czyli pewnie przed wojną ? Czy jest jakaś data graniczna, od której pentody wyraźnie zaczynają dominować ? Interesują mnie głównie typy europejskie stosowane we wzmacniaczach niesymetrycznych (SE).Za oceanem były RCA 2A3, 45 itd. a na naszym kontynencie ? Jakoś nic specjalnie nie mogę na ten temat znaleźć, pewnie wszystko co w sieci po germańsku a ja teutońskiego narzecza nie rozumiem
Czy któreś z tych triód europejskich miały na tyle dobre parametry aby móc dziś być wykorzystane do wykonania małego ale naprawdę dobrze grającego wzmacniacza stereo, tak jak to jest z wymienionymi lampkami amerykańskimi ?
Bardzo mile widzxiane linki do stron anglojęzycznych z obrazkami
fugasi pisze:Jakie typy triód głośnikowych były najpopularniejsze w układach radiowych w czasach, kiedy jeszcze nie opanowały wzmacniaczy m.cz, pentody glośnikowe czyli pewnie przed wojną ? Czy jest jakaś data graniczna, od której pentody wyraźnie zaczynają dominować ? Interesują mnie głównie typy europejskie stosowane we wzmacniaczach niesymetrycznych (SE).Za oceanem były RCA 2A3, 45 itd. a na naszym kontynencie ? Jakoś nic specjalnie nie mogę na ten temat znaleźć, pewnie wszystko co w sieci po germańsku a ja teutońskiego narzecza nie rozumiem :)
Czy któreś z tych triód europejskich miały na tyle dobre parametry aby móc dziś być wykorzystane do wykonania małego ale naprawdę dobrze grającego wzmacniacza stereo, tak jak to jest z wymienionymi lampkami amerykańskimi ?
Triody wyszły z powszechnego użycia mocno przed wojną - już pod koniec lat20-tych w końcówkach rządziły pentoy. Duża sprawność, w klasie A dochodząca do 50% i większe wzmocnienie są poważnymi zaletami pentod. A popularne były RE134 (słaba, malutka, raczej do słuchawek), RE604, PX4, PX25 i kilka innych. I te lampy do dzisiaj są wśród audiofilóþw cenne, zwłaszcza RE604 i odpowiedniki.
Dlaczego zatem wymienione przeze mnie triody RCA były produkowane jeszcze w l. 50-tych ? Czy w Ameryce panowało większe zacofanie technologiczne, przynajmniej w dziedzinie radiowej ?
Ciekawi mnie jeszcze jaką maksymalnie moc można było wyciągnąć z triody głośnikowej, specjalnie zaznaczam, ze głośnikowej, bo teraz ludzie konstruują wzmacniacze z jakichś wynalazków typu trioda nadawcza od bombowca na przykład.
fugasi pisze:Dlaczego zatem wymienione przeze mnie triody RCA były produkowane jeszcze w l. 50-tych ? Czy w Ameryce panowało większe zacofanie technologiczne, przynajmniej w dziedzinie radiowej ?
Ciekawi mnie jeszcze jaką maksymalnie moc można było wyciągnąć z triody głośnikowej, specjalnie zaznaczam, ze głośnikowej, bo teraz ludzie konstruują wzmacniacze z jakichś wynalazków typu trioda nadawcza od bombowca na przykład.
Nie - wzmacniacze dużej mocy często budowano na triodach - w układzie przeciwsobnym w klasie B lub AB z prądem siatki - dawało to wtedy też duża sprawność, a mniejsza impedancja wyjściowa triod ułatwiała sprawe.
Wydawało mi się, ze audiofile bardziej cenią wyeksponowaną średnicę ale diabli ich wiedzą... To ta globowa nie różni się li tylko kształtem bańki ? Nota bene globowa jest droższa - 700 dol., ja podałem cenę dla normalnej, eee, właściwie jak nazywa się ten stary kształt banki taki jak AZ1 ?
fugasi pisze:Nota bene globowa jest droższa - 700 dol., ja podałem cenę dla normalnej, eee, właściwie jak nazywa się ten stary kształt banki taki jak AZ1 ?
Stara AZ1 to była właśnie globowa .
Póżniej były "coke bottle" zwana też "shoulder" a jeszcze później (w Polsce takich nie produkowano) bańki cylindryczne, jak UY1N czy EL34.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Wniosek taki, że AZ1 miała dwa rodzaje baniek. W kazdym razie chodziło mi o taką jak na obrazku, rozumiem, ze to "shoulder", a po polsku jakoś się to nazywa ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fugasi pisze:Wniosek taki, że AZ1 miała dwa rodzaje baniek. W kazdym razie chodziło mi o taką jak na obrazku, rozumiem, ze to "shoulder", a po polsku jakoś się to nazywa ?
Tak, to jest bańka 'shoulder' częściej określana jako 'ST'. A globowa bywa też nazywana 'boloon'. Nie słyszałem, żeby w Polsce były jakieś określenia na kształt bańki, tutaj nikomu to nie robiło różnicy. A z cenami przegiąłeś, 300$ to właśnie globowe RE604 kosztują. Pod 800 podchodzą tylko 300B, ale tylko Western Electric i tylko z nazwą grawerowaną w cokole.