Tylko zaznaczam, nie biorę odpowiedzialności za projekt, i wszelkie ryzyko spada na osobę która podejmuje się wykonania, dodam, że miernika nie wolno używać do żadnych innych pomiarów jak tylko i wyłącznie WN przy kineskopach telewizyjnych, nie wolno z niego korzystać przy pomiarach elektroenergetycznych, i każdy kto podejmuje się budowy jak i użytkowania robi to na własną odpowiedzialność, bo zabawa z WN to nie żarty, trzeba mieć wiedzę i praktykę, żeby nie zrobić sobie krzywdy. Dodam że sposób pomiaru również jest niebezpieczny, dlatego należy bezwzględnie ten post potraktować jako ciekawostkę teoretyczną. Nie biorę również odpowiedzialności za szkody materialne przy wykonaniu tego projektu. Odradzam wykonanie osobą niedoświadczonym, oraz wręcz zabraniam wykonania osobą nie posiadającym wiedzy z zakresu wysokich napięć.
To tyle wstępem, a teraz do rzeczy, schemat i projekt płytki w załącznikach, zdjęcia gotowego miernika również, wiem wykonany bardzo amatorsko i bardzo niebezpiecznie, ale całość od pomysłu, przez projekt, wykonanie płytki, odzysk obudowy z starego zasilacza, odzysk części, montaż, uruchomienie, i wprowadzenie poprawek to czas około 3godziny. Najważniejsze mierzy co ma mierzyć, i w zakresie 9-20kV dosyć dokładnie, nie miałem możliwości sprawdzić jak radzi sobie z wyższymi czy niższymi napięciami. A teraz wytłumaczenie paru dziwnych rozwiązań, które mogą wzbudzać śmiech. Dioda gotowość, zupełnie niepotrzebny bajer, nic nie znaczący, po prostu obudowa jest z odzysku, w starym zasilaczu robiła jako kontrolka zwarcia, ale tak ją dobrze wlepiłem klejem że nie mogłem wyrwać, więc podłączyłem jako kontrolkę napięcia, sposób jej podłączenia również jest dziwny, dlatego są tam dwa rezystory R11 i R12 bo tak najwygodniej było mi ją podłączyć pod płytkę, i tyle wystarczy jeden rezystor. Jedziemy dalej pęk kabli przy trafo, to efekt połączenia kilku uzwojeń z tego transformatora żeby wycisnąć potrzebne napięcie, pochodzi on z demontażu więc nie znam jego typu. Wynalazek z tranzystorem i wzmacniaczami to efekt tego że miernik przy podłączeniu pod dzielnik napięcia się nie wychylał, więc zbudowałem przesadzony układ wzmacniacza, w rzeczywistości wystarczył by jeden wzmacniacz operacyjny, ale skoro miałem taką kostkę to tak sobie wykombinowałem, teraz dzielnik WN na R13-R16, wstępnie policzyłem że rezystory powinny mieć inne wartości, ale miernik pokazywał głupoty, więc metodą prób i błędów dobrałem tak wartości R15-R16 że miernik testowany na kilku sprawnych TV dał wskazanie zgodnie z tym co jest na schematach, dlaczego przy takich wartościach dobrze działa nie wiem, ale ważne że działa. Zastosowane rezystory to odkupione na wyprzedażach wojskowych nowe rezystory wysokonapięciowe, na maksymalne napięcie pracy 25kV, w tym dzielniku nie powinno się stosować innych rezystorów, ten śmieszny płytkowy ma na drugiej stronie jeszcze wybite ZSSR, ale robi swoją robotę. Rezystory w dzielniku WN oblane izolacja w płynie, do instalacji WN w samochodach, nie wiem ile wytrzyma, ale w mierniku iskry żadne nie latają, powietrze jako izolator też daje radę.
A jak się tym mierzy, a tak że z tyłu mając wyłączony miernik i TV podłącza się fajkę od kineskopu, otwór jest tak dobrany, że fajka pasuje idealnie, następnie krokodylkiem łączymy się z masą TV, włączamy miernik, odsuwamy rękę i wszelkie przedmioty na minimum 50cm od miejsca podłączenia fajki do miernika, uruchamiamy TV, czekamy jeżeli jest lampowy aż się nagrzeje, następnie dokonujemy odczytu napięcie, wyłączamy TV, potem miernik i po dłuższej chwili odłączamy miernik. W czasie pomiaru nie wolno zbliżać się, ani zbliżać żadnych przedmiotów do miejsca podłączenia fajki kineskopu. To tyle, a jak wypadły pomiary próbne już podaję.
Saturn 201, Libra 203 według schematu powinno być 18kV, wskazanie miernika prawie 18kV, tak 17,8kV, przynajmniej tak odczytałem z tego woltomierza.
Szmaragd 901 według schematu 14,5-17kV, pomiar miernikiem 15,5kV
Neptun C 1741 według schematu 14kV, wskazanie miernika 14,5kV
Vela 202 według schematu 11kV +/_ 1kV, wskazanie miernika 11kV
Biazet TMP201 według schematu 10,7kV, wskazanie miernika 11kV
Lazuryt 106 według schematu 18kV, wskazanie miernika 18,5kV, pomiar z nową EY86, po podmianie na próbę z uszkodzoną EY86, przy której tylko w zupełnie ciemnym pomieszczeniu przy maksymalnej jaskrawości ledwo było coś widać na kineskopie pomiar 13,5kV, jak widać miernik daje radę.
Ale się napłodziłem, ciekawe czy ktoś przeczyta te moje wypociny, pozdrawiam.